Скандал в кметството на Прага принуди министъра на образованието на

...
Скандал в кметството на Прага принуди министъра на образованието на
Коментари Харесай

Арести в кметството на Прага предизвикаха сътресения в чешкото правителство

Скандал в кметството на Прага принуди министъра на образованието на Чехия да подаде оставка в неделя и заплаши стабилността на съдружното държавно управление на страната, което пристигна на власт с обещанието да изкорени корупцията и да възвърне демократичната народна власт.
Чешката република поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през идващия месец, напомня „ Политико”.
Петр Хлубучек, който подаде оставка като заместник-кмет на Прага, прекара уикенда в пандиза, откакто беше арестуван в петък вечерта. Той е един от 11-те души, свързани с градската транспортна компания DPP, на които бяха повдигнати обвинявания в рушвет, присъединяване в проведена престъпност и подозрения за противозаконна приложимост на опиати.
Хлубучек е член на Движението на кметовете и самостоятелните (STAN) - втората по величина от петте партии, съставляващи националната ръководеща коалиция. Арестуван е и лобистът Михал Редл, някогашен помощник на укриващия се мафиотски необут Радован Крейчир, който сега е в затвор в Южна Африка.
Министърът на образованието и член на STAN Петр Газдик заяви, че е провел няколко срещи с Редл. Той съобщи, че е почтен, само че подава оставка, с цел да не навреди на държавното управление.
"Не желая да раздрусвам държавното управление или обединението на прага на председателството на Европейски Съюз ", сподели той.
"Петр Газдик не е нито обвинен, нито разследван. Следователно това е честно решение, с което не сме привикнали във висшата политика през последните години ", написа в Twitter министър-председателят Петр Фиала. Той съобщи пред държавната новинарска телевизия CTK, че чака "разяснения " от страна на STAN.
Лидерът на STAN и вицепремиер Вит Ракушан разгласи, че партията ще изтегли напред събранието, на което да се гласоподава за нейното управление и което в началото беше планувано за есента.
Хлубучек съобщи, че подава оставка, с цел да предотврати "необосновани политически рецензии " към STAN от страна на други членове на градския съвет.
Арестите раздрусаха съдружното държавно управление, което беше образувано през ноември, откакто даде обещание да възвърне доверието в главните политически сили измежду надълбоко скептичните гласоподаватели.
Ако STAN се разпадне, задържането на Фиала на власт ще бъде застрашено. Коалицията има 108 места в 200-членния парламент, само че ще загуби болшинството си без 37-те депутати от Пиратската партия и STAN.
Това би дало опция за изява на Андрей Бабиш, някогашния министър-председател, отхвърлен на изборите през октомври, откакто беше упрекнат в машинация. Неговата опозиционна партия Ano има 72 места.
"Истинската глава на хидрата е господин Ракушан, който прикрива проведената престъпност на STAN от позицията на министър на вътрешните работи ", сподели Бабиш. "Като оставя Ракушан в държавното управление, господин Фиала утвърждава мафиотските и хищнически практики на STAN ".
Сътресенията и арестите припомнят за 90-те и 2000-те години на предишния век, когато страната беше затънала в корупционни кавги.
"Това припомня за мрачните остарели времена ", споделя Иржи Пехе, политически анализатор и шеф на Нюйоркския университет в Прага. "За страдание, това наподобява повтаряща се тематика в чешката политика и евентуално ще подкопае още повече доверието на хората в политиката. "
Предишното председателство на страната на Съвета на Европейски Съюз през 2009 година беше подкопано, когато държавното управление на министър-председателя Мирек Тополанек загуби избор на доверие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР