Сингапурските власти се борят да отстранят голям нефтен разлив, който

...
Сингапурските власти се борят да отстранят голям нефтен разлив, който
Коментари Харесай

Сингапур бърза с почистването на плажовете след петролен разлив

Сингапурските управляващи се борят да отстранят огромен нефтен разлив , който е почернил южното крайбрежие на града-държава, дни след случай с транспортен съд, оповестява „ BBC “.

В петък плаваща под нидерландски байрак драгажна лодка се блъсна в сингапурски транспортен съд за транспорт на гориво , закотвен в морските проливи край страната. Властите обявиха, че загубата на мощ на мотора на багера го е предиздвикала да се блъсне в сингапурския кораб, пробивайки резервоара му за гориво. Най-малко половината от петрола в резервоара, към 400 тона, се е разлял, а огромни количества са били изхвърлени на брега. Ето какво обявиха по случая в взаимно изказване сингапурските морски и екологични организации:

„ Сблъсъкът е предизвикал пръсване на един от товарните резервоари за петрол на Marine Honour и наличието му от нискосернист мазут е излязло в морето. “

Посетителите на някои от плажните клубове на известния курортен остров Сентоса оповестиха, че водата към момента е тъмна и мазна , а миризмата се задържа три дни след случая . Засега плуването и други морски действия на Сентоса са неразрешени , а няколко плажа в цялата страна са затворени до второ разпореждане.

Съществуват опасения за дивата природа , като чиновниците оповестяват за морски охлюви и други същества, покрити с масло. Въпреки това първичните изследвания на биоразнообразието не са посочили съществени вреди. С-р Карен Тун от Националния съвет по парковете разяснява пред градския вестник Straits Times:

„ Не се следи доста влияние върху морското биоразнообразие, макар че по корените на някои мангрови растения в региона е видян петрол. “

Въпреки това доброволците , участващи в почистването , настояват, че към момента е рано да се каже освен това.

„ Добър знак е, че през днешния ден не видяхме бедстващи диви животни, само че ще би трябвало да следим обстановката. Може да мине известно време, преди да забележим същинските последствия от петролния разлив “ , акцентира Куа Кай Яу пред вестника.

Около 1500 души са се присъединили като доброволци в почистването, заяви държавното управление на Сингапур. По-голямата част от работата обаче се прави от наети служащи, като в неделя няколко от тях бяха видяни на пясъците на Сентоса да разчистват почернелите купчини и да се ровят в мазния прибой .

В понеделник сутринта чиновник в плажен клуб на метри от туристическия плаж съобщи, че водата е „ към момента черна “. Пред “BBC ” Сиобхан Чан показа:

„ Плажът е отворен, само че просто не можеш да влезеш във водата, тя към момента не е чиста. “

Правителството оповестява, че е разположило към 1,5 км абсорбиращи петрола контейнерни бонови заграждения наоколо до плажовете , както и край водните пътища в публичните паркове East Coast Park, West Coast Park и Labrador Nature Reserve.

Операцията във водата за разчистване на разлива включва и разпространяване на химикали дисперсанти, с цел да се „ разгради повърхностният петрол на капки, с цел да се усъвършенства биоразграждането “, се споделя в взаимното изказване на управляващите. Но по този начин обработеният петрол, суспендиран във водата, към момента може да бъде „ отвеян от приливно-отливните течения към крайбрежията “ .

Властите оповестиха, че „ нефтено леке “ е било намерено и във водите към предпазения морски парк „ Острови на сестрите “ , който е затворен за обществеността за запазване на кораловите рифове и морските жители.

Сингапур е главен център за мореплаване и зареждане с гориво и стотици кораби са ситуирани по южното крайбрежие на града.

Зам.-министър Ангелов: МИР предизвиква развиването на водородната електромобилност у нас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР