От години испанските власти разследват предполагаеми връзки на каталунските сепаратисти

...
От години испанските власти разследват предполагаеми връзки на каталунските сепаратисти
Коментари Харесай

Испания подозира Русия в намеса за отцепване на Каталуния

От години испанските управляващи проверяват хипотетични връзки на каталунските сепаратисти с Русия. От няколко месеца те изследват и връзките им с крайнодесни кръгове в Европа. Според ново изследване на немската медия SWR има две фотоси, които демонстрират следи както към Русия, по този начин и към Германия. На едната от тях се вижда група депутати от „ Алтернатива за Германия “ по време на пътешестване до окупирания от Русия Крим през 2018 година

Германското държавно управление тогава остро разкритикува визитата, а Украйна заплаши участниците с наказателно гонене. Говорител на пресслужбата на парламентарната група на провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщи пред SWR, че пътуването е проведено от Роджър Бекъмп, който по това време е бил народен представител от АзГ в Народното събрание на провинцията. Според известия в медиите Роджър Бекъмп е декларирал в телевизионно изявление по това време, че Крим не е бил окупиран от руснаците, а че в този момент още веднъж е част от Русия.

Когато го питат кой е Едвард Чесноков, Бекъмп, който в този момент заседава в Бундестага от „ Алтернатива за Германия “, не желае да си спомни нито фотографията, нито името на индивида на масата, който сякаш е чужд за него: Едвард Чесноков. Депутатът от „ Алтернатива за Германия “ Ойген Шмидт, който държи знамето на АзГ на фотографията, обаче си спомня индивида.

„ По това време той беше публицист в " Комсомолская истина “, споделя Шмидт пред SWR.

Проправителственият таблоид, прочут още като " обичания вестник на Путин ", има максимален тираж в Русия, а Чесноков е и радиоводещ и блогър. В канала си в Telegram, който има повече от 14 000 почитатели, той се концентрира интензивно върху вътрешната политика на Германия. След взаимната фотография с представители на AзГ и малко преди парламентарните избори в Бавария и Хесен видеоклип на Чесноков стана популярен в Telegram. В него, под съпровода на трагична музика, той приканва немските и германско-руските гласоподаватели да гласоподават за AзГ, с цел да се предотврати хипотетична идна война сред Русия и Германия, а през май 2022 година Чесноков афишира, че Олга Петерсен, която понастоящем е самостоятелен член на парламентарната група на AзГ в Хамбург, ще бъде гост-лектор на негово събитие. Когато го конфронтират със фотографията, на която се вижда с депутати от AзГ, Чесноков дава отговор документално на SWR, че тя е направена в кафене на летище „ Шереметиево “ в Москва. Поводът: изявление с депутатите от „ Алтернатива за Германия “.

„ Представете си сходна обстановка: съветска делегация идва в Източен Берлин през 1990 година, с цел да следи обединяването на Германия - същото обединяване, което Крим претърпя с Русия през 2014 година - бихте ли отхвърлили тази делегация, или бихте я приветствали и докладвали за нея? “, гласи изказването му.
На дневен ред: независимостта на Каталуния
Каталунската самостоятелност явно също е преди всичко в дневния ред на Чесноков. На профилната страница на онлайн изданието на вестника си той посочва като най-важно свое журналистическо достижение, че е първият съветски публицист, интервюирал каталунския сепаратистки водач Карлес Пучдемон през 2019 година, откакто той избяга в заточение в Белгия. Самият Пудчемон по-късно написа за задачата на каталунската самостоятелност в " Комсомолская истина ". Чесноков пък разгласява повече от 20 публикации в каталоноезичния вестник El Punt Avui, а единствено два дни преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 година Чесноков написа за обстановката в Източна Украйна:

„ След националистическия прелом в Украйна през 2014 година Донецката и Луганската област, където живееха етнически руснаци, оповестиха своята самостоятелност след поредност от въоръжени конфликти. В основата на този " акт на самостоятелност " беше референдум, сходен на този на каталунските сепаратисти през 2017 година “

Документи, получени от SWR, разкриват, че испанските следователи са се натъкнали на името Чесноков в диалози сред близки съветници на Пучдемон - явно значим контакт за сепаратистите, с цел да си обезпечат поддръжката на руснаците. Поради това съветниците на Пучдмемон са се съгласили да инструктират водача си да следва поредно линията на съветското управление. Въпроси като глобите против Русия би трябвало да бъдат избягвани. Важно е да не се разстройват руснаците, които съветниците разказват като " другари ", а в чатовете е разисквано и планувано изявление на Пучдемон във вестник " Комсомолская истина ". Съветник на сепаратисткия водач акцентира, че Чесноков е " неговият публицист " в Москва, с изключително необятен обсег.

Чесноков съобщи пред SWR, че в никакъв случай не се е срещал персонално с Пучдемон и не е общувал директно с него. Освен това той самият в никакъв случай не е бил в Барселона или Брюксел. Испанските следователи преглеждат и друга фотография, на която се вижда Чесноков. Според самия него тя е направена напролет на 2019 година в Москва по време на лекция в университет

Лекцията е изнесена от непосредствен консултант на Пучдемон. На фотографията той е седнал сред Чесноков и съветски предприемач от Барселона. Според испанските органи за сигурност този човек е имал контакти с съветските секрети служби. Самият Чесноков разказва ролята на предприемача пред SWR по следния метод:

" Той оказва помощ за юридическото събиране на задължения ".

Според вътрешните документи, които SWR има, испанските органи за сигурност считат за потвърдено, че съветският предприемач е съветски разузнавач - с контакти с съветската проведена престъпност. Самият предприемач отхвърля обвиняванията, когато е запитан от SWR. Пред медията приказва и Герхард Конрад, някогашен сътрудник на немското разузнаване, който до неотдавна е бил шеф на INCENT, Центъра за разследващ разбор на Европейски Съюз. Той не изключва опцията сътрудници на съветските секрети служби да употребяват публицисти за свои цели. Пред SWR той съобщи:

„ Използването на журналистическо оправдание се поддава на интервенции на разследващите служби по единствената причина, че те са професионално нужни за определяне на контакти. "

Чесноков отхвърля всякаква връзка с съветските разследващи служби: " Това е нелепа машинация, учредена на нечия параноя ".

Испанските следователи биха желали да изяснят в допълнение каква тъкмо роля е изиграла Русия в оповестяването на независимостта. Критиците обаче се притесняват, че законът за амнистията на каталунските сепаратисти, който испанският министър председател Педро Санчес прокара през Народното събрание, с цел да обезпечи левия си държавен алианс, скоро може да постави завършек на следствията. Говорител на Гражданската платформа за самостоятелност на правосъдната власт (PCIJ) съобщи пред SWR:

„ Законът за амнистията нарушава най-фундаменталните правила на нашата конституционна система. Това е противозаконна замяна на безотговорност против гласове. “

Експерти по разузнаване предизвестяват, че Русия може да се почувства окуражена от закона и да продължи да разчита на активности като хипотетичните интервенции за оказване на въздействие върху каталунските сепаратисти.

Испанският закон за амнистията се преглежда със угриженост и в Брюксел. В изявление за радио SWR водачът на групата на ЕНП Манфред Вебер прикани Европейската комисия да се отнесе съществено към него:

„ В една конституционна страна амнистията в никакъв случай не трябва [...] да бъде част от игра на власт, а да се основава на правни съображения. “

Съществуват задоволително доказателства " за връзките сред партията на Карлес Пучдемон и съветската ФСБ, бивше Комитет за Държавна сигурност (на СССР), които се проверяват от испанските съдилища ". Каталуния е част от по-широка съветска тактика за дестабилизиране на Европейски Съюз, съобщи испанското държавно управление, оставяйки без отговор питане на SWR по отношение на рецензиите към неговия закон за амнистията. Наблюдателите чакат, че успеха на ЕНП на европейските избори в този момент може да окаже напън върху премиера социалист Санчес.

Сепаратисткият водач Пучдемон и неговият консултант не са отговорили на въпросите на SWR за връзките с AзГ и съветския публицист Чесноков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР