Ще има по-голяма ефективност и защита, ако политическото ръководство на

...
Ще има по-голяма ефективност и защита, ако политическото ръководство на
Коментари Харесай

Цветанов със съвет към МВР

Ще има по-голяма успеваемост и отбрана, в случай че политическото управление на Министерство на вътрешните работи не се меси в работата на „ Вътрешна сигурност “. Това сподели Цветан Цветанов някогашен вътрешен министър и ръководител на Републиканци за България в „ Денят On AiR ” по Bulgaria ON AIR, във връзка на появилата се информация за чадър в Министерство на вътрешните работи над Георги Семерджиев.

„ Това е един систематичен проблем, който през последните години беше много подценяван, заради кадровите промени, които се правеха не на професионална основа, а на тези които са комфортни и имаше политически назначения и то в структури в Министерство на вътрешните работи, които дават отговор директно за корупцията измежду чиновниците на министерството “, съобщи Цветанов.

„ Последните няколко години дебатът е за шефовете на „ Вътрешна сигурност “ и постоянно получават политически нюанс и даже се намесват ръководителите на разнообразни институции в отбрана на едни или на други “, подсети той.

„ Проблемът, който остава като чувството у хората за некадърност да се оправим с този проблем е, че единствено преди 2 месеца някогашният вътрешен министър твърдеше, че няма чадър и чадъросване не може да има.

За всички беше ясно от дейности, които бяха последвали след тази злополука с две почтени жертви, по укриването на това лице и по всяка възможност някои от доказателствата са изчезнали и няма да може да се даде обективната истина.

Два месеца по-късно ние виждаме, че едни досъдебни производства или една дисциплинарна инспекция, която би трябвало да бъде направена е удължена, с неразбираем период. Виждаме, че стартира да се приказва за чудовищни разкрития с към 40 чиновници покривали Георги Семерджиев “, сподели някогашният вътрешен министър.

По думите му ще има по-голяма успеваемост и отбрана, в случай че политическото управление на Министерство на вътрешните работи не се меси в работата на „ Вътрешна сигурност “.

„ Не би трябвало при всяка една промяна на политически екип да се сменя шефът на „ Вътрешна сигурност “, безапелационен е той.

Цветанов напомни, че по времето, в което е станал вътрешен министър не е направил сходна промяна, защото за него е бил значим професионализмът и резултатите, които ще дадат. И акцентира, че за четири години е имало сполучливи интервенции против корумпирани чиновници и това е изиграло своята превантивна роля.

Според Цветан Цветанов чиновниците, за които се твърди, че са помогнали на Семерджиев няма да могат да бъдат осъдени, за какво за някои от действията самият министър сподели, че има някакви доказателства, само че те са незадоволителни. „ Това значи, че е разгласен някакъв брой чиновници, които са забъркани, само че няма задоволително доказателства, с цел да бъдат освободени “.

Цветанов счита, че би трябвало да се възвърне функционалността на Института по логика на психиката, с цел да може да се прави реподбор при всеки един сходен случай, още преди стигането до съдбовния край.

На въпрос ще бъдат ли почтени изборите на 2 октомври Цветанов сподели, че всичко това е в главните функционални отговорности по Конституция на служебния кабинет, само че не знае дали това ще бъде предотвратено. Смята, че с машинното гласоподаване, това значително е лимитирано и напомни, че с хартиените бюлетини на изборите през април 2021 година имаше доста злоупотреби.

Цветан Цветанов смята, че огромният проблем на тези избори ще бъде ниската изборна интензивност, което значи, че към 70% от българите няма да гласоподават. „ Имаме едно туптящо обществено напрежение. Популизмът и лъжата сега господстват. Нека хората да се осведомят и да четат повече преди да отидат да гласоподават, за тези които по-късно да ги ръководят “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР