Себастиан Курц Обявените тази вечер първи предварителни резултати от предсрочните

...
Себастиан Курц Обявените тази вечер първи предварителни резултати от предсрочните
Коментари Харесай

Народната партия на Себастиан Курц печели изборите в Австрия


Себастиан Курц

Обявените довечера първи предварителни резултати от предварителните парламентарни избори в Австрия отреждат победа на Австрийската национална партия. Прогнозата сочи, че за партията са дали своят вот 30,2 % от гласоподавателите, което е нарастване от 6,3 процентав съпоставяне с предходните избори.

Крайнодясната Партия на свободата печели 26,8 %, или нарастване от 6,3 %. Трета е Австрийската социалдемократическа партия с 26,3 % от гласовете, което е загуба с 0,6 % спрямо изборите през 2013 година.

Тъй като процентът на възможната неточност към момента е висок и може да доближи 2,5 %, към момента не е ясно коя партия се подрежда на второ място, прецизира Българска телеграфна агенция. Също по този начин не е несъмнено дали и коя от дребните ще влезе в бъдещия парламент.

Голяма е вероятносттаи трите дребни партии да го реализиран. Засега гласовете за Партията на зелените са 4,9 %, което е загуба за партията със 7,5 %, НЕОС печелят 5,3 %, което е нарастване с 0,3 % и Листата Петер Пилц получава 4,3 %.

Предварителните резултати удостоверяват в общи линии прогнозите, които сочеха като съществени съперници за канцлерския пост министъра на външните работи и ръководител на консервативната Австрийска национална партия Себастиан Курци сегашният канцлер, ръководителя на Социалдемократическата партия Кристиан Керн.Досегашното ръководещо съдружно болшинство бе образувано точно от тези две партии.

Третият кандидат е водачът на дясната опозиционна Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Все отново преднината на спечелилите се обрисува да е по-малка от предвижданата в социологическите проучвания. Те даваха33% за Народната партия и нейния водач Курц, пред дясната Партия на свободата с 23% и социалдемократите на канцлера Керн с 22%.

В предварителните парламентарни избори вземат участие 16 партии и политически придвижвания. За да бъде показана в Националния съвет, групировката би трябвало да събере над 4 % от гласовете.

След вота президентът Александър Ван дер Белен ще разпореди на водача на най-голямата парламентарна секта пълномощия да образува кабинет или да води съдружни договаряния.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР