България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на

...
България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на
Коментари Харесай

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна

България остава напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на НАТО, Европейски Съюз и интернационалната демократична общественост на съветска военна експанзия против Украйна. Това написа във Facebook служебният министър председател Димитър Главчев във връзка провеждащата се среща за мир в Швейцария.

Той увери, че страната ни продължава да поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност.

Главчев посочи, че България поддържа и евроатлантическата вероятност на украинската страна и уточни като удостоверение за това признатата на 6 юли предходната година от Народното събрание Декларация за поддръжка за участие на Украйна в НАТО.

Цялостен, обективен и дълготраен мир за Украйна

България приветства решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Съюза и признава значимия прогрес, който страната е постигнала, акцентира служебният министър председател.

Той заяви, че е дошъл в швейцарския курорт Бюргенщок за присъединяване в Първата среща на върха за мир в Украйна, като е бил посрещнат от президента на Швейцария Виола Амхерд и от украинския водач Володимир Зеленски.

В основата на форума е самодейността " Формула за мир ", показана от украинския президент на 15 ноември 2022 година по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален проект от 10 точки, чиято цел е преустановяване на войната в Украйна и реализиране на изчерпателен, обективен и дълготраен мир, в основата на който е опазване на териториалната целокупност на Украйна, написа Главчев.

В Швейцария водачите разискват основаването на ясна рамка за преустановяване на войната, даване на гаранции за сигурност, установяване на условия за следвоенно споразумяване, координиране на изискванията за финансиране на възобновяване на Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР