Съвсем скоро ще излезе от печат най-новият каталог на Регионален

...
Съвсем скоро ще излезе от печат най-новият каталог на Регионален
Коментари Харесай

Етнографският музей в Пловдив представя ново издание и изложба

Съвсем скоро ще излезе от щемпел най-новият азбучник на Регионален етнографски музей – Пловдив " С обич към изтъканото “, оповестяват от музея. Той е един самобитен роман за живота на проф. Юлия Дилова – една българка, живяла дълго в чужбина, която в никакъв случай не е скъсала връзката с корена си. Като откривател на творчеството, тя поддържа както актуалните български създатели, по този начин и безименния национален талант.

Мотивацията ѝ да колекционира носии е подбудена тъкмо от това предпочитание да се допре по един или различен метод до националното изкуство, да изрази признанието си към тази форма на обичайна просвета. Проф. Дилова има забавен взор към текстила във всичките му разновидности и го възприема като въплъщение и знак на работливите български дами. Колекцията, поместена в каталога, е извънредно стойностна, освен заради размера, само че и предвид на информацията, която носи. Излезли от затвореното пространство на персоналното владеене, движимостите заживяват нов живот в музея, защото имат статут на културни полезности и стават публично притежание.

С този план РЕМ – Пловдив желае да поддържа и даде публичност на колекционерството и дарителството, като една добра процедура за запазване на културно-историческото завещание.

Изложба “Престилката – знак и апотропей " показва бита, душевността и културата на българите от началото на XIX в. до 30-те год. на ХХ в., обитавали разнообразни райони у нас. Чрез стойностната сбирка от тъкани на проф. Юлия Дилова, която към този момент е част от богатия фонд на РЕМ – Пловдив, посетителите ще чуят няколко редом разказани истории.

От една страна ще се допрян до описа за един живот, ориентиран към предпазване на българската национална принадлежност, завещание и схващане посредством скритите послания на движимостта - магичното познание и символното разбиране на частите от облеклото и украсата в обичайна българска просвета.

От друга – посредством благосъстоянието и разнообразието от културни полезности ще се завърнат към корените си и ще станат очевидци по какъв начин предметите, откакто излязат от затвореното пространство на персоналното владеене, заживяват нов живот и имат различен “разказ " за необятната аудитория в музейна среда. И не на последно място, посетителите ще научат повече за събирателството и дарителството за запазване и запазване на културно-историческото ни завещание.

Откриването на изложбата " Престилката – знак и апотропей “ и представянето на каталога " С обич към изтъканото “ е на 30 март 2022 година, сряда, от 18.00 часа.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР