Един от островите, разпръснати из Североизточно Егейско море, е остров

...
Един от островите, разпръснати из Североизточно Егейско море, е остров
Коментари Харесай

Гърция не спира да се тресе: 44 земетресения край Лесбос само тази сутрин

Един от островите, разпръснати из Североизточно Егейско море, е остров Лесбос. Принадлежи на Република Гърция. В сряда близо до острова се осъществя изобилна серия от трусове – 44 съгласно истанбулския азбучник, 19 показани от Геодинамичния институт в Атина. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция " Сеизмология " в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Както към този момент бе обявено от български медии, измежду които и " Фокус " , събитието с оптималната мощ е станало сутринта в 07:57 време в епицентъра (както и в България). Най-добра локализация на този трус е тази на Европейския сеизмологичен център – съвсем цялостно обгръщане на източника на сеизмични талази (около 350 градуса) от 290 регистрационни пункта, измежду които 7 български, отдалечени на разстояние от 300 до 590 км от източника.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 4.4 e в егейската акватория южно от остров Лесбос – на 16 километра от Ватера, 22 км от Полихнитос, 48-50 км запад-югозападно от основния град на острова Митилини и на 75 км от турското крайбрежие. На дистанции до двадесетина километра от източника усетените разтърсвания вероятно са с активност към V степен (масово чувство, рухване неустойчиви предмети от бита). Слаби чувства са закрепени в селищата по турското крайбрежие на дистанции до към 120 км в Мала Азия.

Активността, съпровождаща събитието от 07:57, се развива в дълбочина до 17км под морското равнище. Европейският център показва 28 труса от същото огнище. За отбелязване е, че Атинският народен център демонстрира най-слаб интерес към сеизмичността в региона на гръцкия остров Лесбос.

Интересно е да се наблюдава сеизмопродуцирането през изтеклите часове на активизацията. За половин час преди оптималното земетресение в същото огнище се реализират няколко труса, три от които с магнитуд над 3.0, – пет са предхождащите земетресения съгласно истанбулския азбучник, четири съгласно определенията на Европейския център и единствено два съгласно гръцкия център в Атина (отново непълнота). В поредицата след 07:57 участват още три до пет труса, които е допустимо да са усетени едва в селища по южното крайбрежие на Лесбос. Останалото голям брой регистрирани земетресения нямат капацитет за чувство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР