Желязната руда се добива в Кируна от над 120 години

...
Желязната руда се добива в Кируна от над 120 години
Коментари Харесай

Евакуират хора от град, който потъва

Желязната руда се добива в Кируна от над 120 години и градът се устояваше от дози рандеман сносно, напомня " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “.

Но рудодобивът разяжда земята под постройките, пропуква стените им, провокира разбърквания на земните пластове и леки трусове. Кируна на процедура е разграничена на две елементи – тази, която е наоколо до мината е застрашена от поглъщане.

Градът е заставен да се мести

" Градът би трябвало да се реалокира. Това е единственият метод да продължим добива в Кируна ", споделя представител на шведската държавна минна компания LKaB, представен от ФАЦ. Въпросната компания експлоатира мината в Кируна. Съкращението съдържа в себе си и наименованието на планината с находище на желязна руда, която се извисява над града. Отначало там е бил съсредоточен рудодобивът, за който свидетелстват голям брой следи в планината.

В град Кируна съвсем всички са ангажирани по някакъв метод с минодобивната компания. И това не е инцидентно. Край най-северния град в Швеция се добива освен желязна руда. Преди време там бе намерено голямо находище на редки почви и метали. Говореше се даже за сензационна находка.

Представители на LkaB бяха декларирали, че чакат това находище да намализависимостта на страната, а и на Европа от Китай, тъй като точно той е водещ снабдител на редкоземни метали в света, които са извънредно нужни за актуалните производства на смарт телефони, ветрогенератори и други

Кируна умира...

Сега обаче атмосферата в града не е вече  по този начин оптимистична. От остарелия център на града не е останало доста. Виждат се отломки от здания, на една от стените има надпис: " Кируна умира... бори се за нея! “. Никой обаче не се бори против преместването на пропадащия град, написа ФАЦ - “хората са се примирили, въпреки че никой няма предпочитание да се мести от родното си място “.

Общо 3000 къщи и съвсем 6000 души са наранени – всички те би трябвало да бъдат преместени. По първични проекти това би трябвало да стане до 2035 година. Минодобивният тръст ще дава компенсации на хората за преместването и ще им прати нови жилища. Шведският закон за минодобива ги задължава за това.

Очакват се големи облаги

За задачата компанията е заделила 30 милиарда крони (2,6 милиарда евро). На пръв взор парите са доста, само че не и в случай че бъдат съпоставени с облагите, които LkaB извлича от Кируна – в това число и от новите залежи на редкоземни почви и метали. По калкулации на шведското държавно управление в недрата под града има находища от към 1,7 милиона тона редки почви – това е най-голямото подобно  находище в Европа.

Много от жителите на града се безпокоят, че преместването им няма да е последното, тъй като никой не знае до каква степен тъкмо се простират подземните минни галерии за добива на желязна руда. Говорител на компанията признава, че е не е изключено още поданици на града да бъдат принудени да изоставен родните си къщи и да се местят, написа DW.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР