Съществуват много видове диети за отслабване. В тази статия ще

...
Съществуват много видове диети за отслабване. В тази статия ще
Коментари Харесай

Ползи и вреди от палео диетата

Съществуват доста типове диети за намаляване. В тази публикация ще си приказваме по-конкретно за по този начин наречената палео диета. Диетолозите имат разнообразни отзиви по отношение на изгодите и резултатите от тази диета. Според някои експерти палео диетата е измежду най-хубавите, що се отнася до нашето здраве. Други обаче отиват на другата прекаленост в мненията си и споделят, че тази диета е нездравословна. Къде тогава е истината?

Нека разберем повече за изгодите и вредите от палео диетата!

Тази диета може да бъде срещната и с имена като " диетата на каменната епоха " или " диета на пещерния човек ". Тези имена се дължат на това, че храненето в нея е взаимствано от метода на хранене на ловците преди хиляди години.

Какво включва палео режимът?

- Храненето в палео диетата включва доста месо, плодове, зеленчуци, ядки и семена. Трябва обаче да се лимитират или изключат изцяло артикули като бобови култури, млечни храни и зърнени култури.

- Месото, което би трябвало да хапвате по време на тази диета, би трябвало да бъде разнообразно, в това число и дивеч, както и месо от тревопасни животни.

- Консумират се също риба, яйца, билки, подправки, а мазнините би трябвало да бъдат зехтин или орехово масло.

- Единствените питиета, разрешени при тази диета, са билковите чайове и водата.

- Освен гореизброените неразрешени храни, други храни, които не би трябвало да се употребяват са рафинирана захар, сол, изкуствени добавки, храни, които са модифицирани, картофи, пшеница, ориз и овес. Безалкохолните питиета също не са разрешени.

- Водят се доста разногласия обаче по отношение на това дали тези храни, които изброихме, фактически са влизали в менюто на първобитния човек.

Също е значимо да се означи, че не се знае от какво са боледували първобитните хора и дали храната е била причина за тези заболявания. Малкото информация, с която учените разполагат, по отношение на това с какво са се хранили първобитните хора, води до доста подозрения по отношение на изгодите от палео диетата.

Полезна или нездравословна е палео диетата?

- Много хора, които са поддръжници на тази диета мислят, че селското стопанство е популяризирало редица хронични болести, а тук влиза и затлъстяването. Те считат, че нашето тяло не е готово да приема и преработва храната, която се създава в днешното ни всекидневие. Според хората, които са " за " тази диета, тя оказва помощ за понижаване на неприятния холестерол, възстановява високото кръвно налягане, оказва помощ за по-добрия надзор на гликемичния показател, също по този начин усъвършенства здравето на червата. Освен всичко изброено, съгласно поддръжниците на палео храненето, то оказва помощ и за събаряне на килограми, редуцира обиколката на талията, дава възприятие за задоволеност.

 Отслабване с палео диета

Какво обаче споделят учените за палео диетата?

Според едно проучване, в което са взели участие 159 доброволци, хората, които са спазвали прецизно палео диетата се наблюдват обилни усъвършенствания. Тези усъвършенствания са доста понижаване на обиколката на талията, нормализиране на кръвното налягане и триглицеридите. Също по този начин се усилва по този начин нареченият " добър " холестерол.

- Според други проучвания, в които са сравнявани резултати от разнообразни диети, при този тип диета се следи загуба на тегло приблизително към 3, 52 кг, също по този начин доста понижена обиколка на талията и телесна маса.

Учените считат, че когато се храним съгласно тази диета, това може да понижи риска от хронични болести. А това се дължи на обстоятелството, че липсва наднормено тегло, което в действителност е един от най-опасните фактори и причинители на редица болести.

- От друга страна обаче, има евентуални вреди при палео диетата, тъй като от храненето се отстраняват доста значими хранителни субстанции. Като образец за това е изключването на млечните артикули, а това води до по-малък банкет на калций и витамин D. А това може да води до риск от болести на нашата костна система. Друг образец за това е премахването на бобовите храни, в които има доста фибри, минерали и растителни протеини, а това също крие опасности.

- Всъщност изгодите от палео диетата не се свързват съответно с метода на хранене, а с потреблението на тъкмо избрани потребни храни. Като образец може да дадем ядките, зеленчуците и други

В умозаключение ще кажем, че е значимо преди да започнете каквато и да е диета, би трябвало наложително да се консултирате с доктор.

Вижте още: Разрешени храни при палео диета

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР