САЩ ще изпратят военни в Саудитска Арабия, съобщи държавната осведомителна

...
САЩ ще изпратят военни в Саудитска Арабия, съобщи държавната осведомителна
Коментари Харесай

САЩ разполагат военни в Саудитска Арабия на фона на напрежението с Иран

Съединени американски щати ще изпратят военни в Саудитска Арабия, заяви държавната информационна организация СПА, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.
 Съединени американски щати е свалил ирански дрон, Техеран твърди, че американците са стреляли по себе си
" Целта е да се ускори съдействието в отбраната на районната сигурност и непоклатимост и опазването на мира ", уточни СПА, базирайки се на представител на саудитското министерство на защитата.

Висши чиновници, представени от Асошиейтед прес, споделиха, че Съединени американски щати изпращат в Саудитска Арабия няколкостотин бойци, а също летателни апарати и ракети за противовъздушна защита, с цел да се противодейства на Иран.

По тази стъпка се работи от седмици и тя не е подхваната в отговор на задържането на английски танкер от Иран в Персийския залив, отбелязва АП.

Известен брой американски бойци към този момент са пристигнали във военновъздушна база " Принц Султан " южно от Рияд. Пожелали анонимност американски представители споделиха, че в Саудитска Арабия ще бъдат изпратени над 500 бойци.

Изпращането на американски бойци в Саудитска Арабия идва на фона на засилващото се напрежение сред Съединени американски щати и Иран. 

Двете страни утежниха връзките си съществено, откакто през май 2018 година Тръмп изтегли Америка от нуклеарната договорка с Иран и върна глобите против персийската страна. 

Съединени американски щати оповестиха през вчерашния ден, че са унищожили ирански дрон в Персийския залив, който е летял на към 1000 метра от бойния им транспортен съд " Боксър ". От Техеран отрекоха информацията.

" Това е последното от многото провокативни и недружелюбни дейности на Иран против съдове, плаващи в интернационалните води. Съединени американски щати си резервира правото да пази своите личен състав, уреди и ползи ", разяснява американският президент Доналд Тръмп.

В Саудитска Арабия не са били разполагани американски бойци от 2003 година, от изтеглянето им в края на войната против Ирак. Американски сили, основно военновъздушни, бяха ситуирани в Саудитска Арабия през 12-те години сред интервенция " Пустинна стихия " през 1991 година, когато Ирак нахлу в Кувейт, и края на войната през 2003, при която беше свален Саддам Хюсеин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР