Само двама от 10 студенти търсят самостоятелна квартира, разкрива България

...
Само двама от 10 студенти търсят самостоятелна квартира, разкрива България
Коментари Харесай

5% от студентите остават без общежитие

Само двама от 10 студенти търсят независима квартира, разкрива " България он ер ".

" За да им излезе по-евтино, студентите избират да наемат тристайни и четиристайни жилища и в тях да се събират повече хора, с цел да си разделят разноските. Избягват да вземат за квартира гарсониера или двустаен, където да са по един или двама души. Подобни случаи са осем от 10 или единствено двама от 10 студенти избират и имат опцията да са в независима квартира “, споделя Диана Петрова от организация за предоставяне на парцели чартърен.

Според Константин Пандов най-малко половината от студентите избират най-малко по двама орташки да наемат жилище и по този начин разноските на човек да им излязат по-малки. По думите му има спад на наемите най-малко с 20% спрямо предходната година, като повода е сривът им при започване на пандемията, когато доста квартиранти са напуснали столицата.

" Едната е, че хазяите към този момент желаят повече от един наем за депозит (най-често по два), тъй като се притесняват, че квартирантите им при нови мощни ограничавания поради пандемията предварително ще изоставен наетото жилище. Другата оригиналност е, че немалка част от новите наематели са и студенти, записани във ВУЗ-ове в чужбина, които най-малко до края на годината ще учат от родината си отдалечено ", добави Даниела Грозева.

Диана Петрова пък разяснява, че търсенето нараства, само че към момента е по-ниско спрямо предходната година с най-малко 5-6%. " Една от аргументите е прекосяването на част от учащите се на отдалечено образование. Има обаче и българи студенти, които са се върнали да учат тук, по този метод и търсят работа в София “, добави тя.

По думите ѝ записалите се в Нов български университет се интересуват от квартири нормално в кварталите " Овча купел “, " Бъкстон “, " Красно село “ и в краен случай " Красна поляна “. За учащите се в Софийския университет желани квартали са петте елементи на " Младост “, " Мусагеница “, " Дианабад “, " Витоша “. " За двустаен обзаведен в " Овча купел “ с паркомясто се желаят към 400 евро. В " Студентски град “ 550-600 лева е наемът за обзаведена гарсониера. За тристайните и четиристайните цените са към 600 евро “, разясни брокерката.

Подобни цени карат студентите първо да се опитат да се уредят с общежитие. " Има засилен интерес към общежитията, изключително в огромните университети, където образованието е хибридно “, показа ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев. И тази година ще има студенти, които няма да се класират, само че те ще бъдат единствено към 5% от всички кандидатствали. Основаната причина за това обаче е, че имат невисок триумф или са изтървали периодите и сега пишат отначало молби “, изясни Парушев.

" Сериозен дефицит на местата обаче тази година не се обрисува, както се случи в миналата настанителна акция “, предвижда ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Той увери, че тази година от рано са подхванати ограничения. Правилата за класиране са изменени, ремонтите също били по в точния момент. " В резултат на това няма да има нито един студент, останал без общежитие. След първо класиране единствено 60 души не са класирани, само че и те ще бъдат настанени “, увери проф. Герджиков.

От Технически университет - София също се похвалиха, че за всички претенденти ще бъде обезпечено място. И там няма отлив. " Настанените първокурсници са към 940 “, съобщи ас. инж. Васил Цанов - началник на " Студентски общежития и столове “ към вуза. Проблем обаче се обрисува за студентите в УНСС. " За бакалаври и магистри има 4700 кревати “, изясни основният секретар по социално-битови въпроси на учащите доцент Драгомир Стефанов. " Подадените молби обаче са 5 500. От класираните са се записали 4 350 души, което значи, че 350 са се отказали. За част от некласираните казусът също е решен, защото са си намерили квартира или място в различен университет, осведоми " Монитор ".

" Ще бъде направено второ класиране и до края на другата седмица ще се запълни потенциалът. По наши калкулации тогава ще има към 200 души, които да чакат настаняване от УНСС - не са на квартира или да са в различен университет. “, изясни доцент Стефанов. За 100 души от тях има диалози с музикалната академия да бъдат настанени в техни общежития с разменни писма. За останалите ще приказват в МГУ или УАСГ. Според него главният проблем е, че от повече от 20 години не е правено преразпределение на легловата база.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР