При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални

...
При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални
Коментари Харесай

Симеонов, социолог: При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения

При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални придвижвания. Такава прогноза направи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл болкан ".

" Тези, които би трябвало да намерят решение, бяха подложени на протестно електорално държание. Борисов споделя, че е по-добре да има по-партиен кабинет, тъй като това значи по-ясна отговорност и по-голяма непоклатимост. Трифонов упорства за по-експертно и неполитическо държавно управление. Трудно е да се каже кой от двата пътя е по-смислен за страната. Ще би трябвало да се откри нещо приблизително. Мисля, че се мъчат да създадат това. Вече се появиха някакви белези на пропуквания в.  " " би трябвало да се пазят да не станат за смях и да не им разцепят групата. Дори ПП-ДБ нямат вътрешно единодушие по тематиката дали да се поддържа подобен кабинет. Сигурен съм, че текат сондажи за приемане на по-широка поддръжка. Борисов се пробва да направи по този начин, че всички да са удовлетворени. Получавало му се е в годините, не знам дали този път ще успее ". 

Политическият анализатор Слави Василев е уверен, че няма да има държавно управление.

" Този път, по който продължаваме да вървим, не може да не ни води към действителната смяна. На Борисов му става все по-трудно. Това е резултат на надмогване на политическата система и хайлайф. Ако в този момент не се сформира държавно управление, или ще се промени политическата система чрез смяна в изборния закон, или ще дойдат нови играчи. Гражданите не би трябвало да живеят с чувството, че тази задънена улица ще ни води в неприятни моменти и чувства. Това е естествен развой. Липсата на вероятност за сериозна смяна към момента е налице. Затова две трети не гласоподават. Но това не е последната спирка ". 

Разцеплението към този момент не е корупция-антикорупция, а е изток-запад, означи Първан Симеонов.

" Любопитно е, че  " " приказват за анти - фронт. Това демонстрира първи признаци на еластичност. Рано или късно " " ще би трябвало да създадат завой, тъй като другояче остават неприложими в българската политика. Трудно обаче Демократична България и Костадинов биха били дружно в нещо ".

Не виждам с какво едни нови избори биха подобрили картината, означи още социологът. 

Василев означи, че " политическите водачи стартират да стават доста гъвкави в своето изтощение "  и уточни, че отстоява противоположната теза.  

" В момента изживяваме еволюция. Едни нови избори ще ни приближат към обстановка, в която или ще се появи нов състезател, или ще се появи експертно държавно управление, което в действителност да бъде такова. Президентът следи деликатно процесите в страната. Не може да не си прави умозаключение, че тази поредност от избори е самобитно блъскане на неговата врата. Дали ще излезе от президентството, с цел да оглави партия, е мъчно да се предвижда. Българите добре биха възприели концепцията за структурна смяна на политическата система. Очевидно е, че политиците няма да се сменят. Лицата са едни и същи. Това ще има стабилизиращ резултат ". 

Първан Симеонов обаче не е оптимист във връзка с дълбинните структурни промени.

" Нямаме сили да произведем качествена смяна. Конституционните са отрезвяващия образец. Не имам вяра тези политици да имат мъдростта да мислят 10 пъти преди да срежат. Нека оставим еволюцията да работи, да не променяме разпоредбите ѝ ". 

Василев има вяра, че " в случай че има политическо водачество в лицето на нов политически водач – (президента), който да предложи аргументирана смяна в политическата система, тогава бихме могли да забележим структурно изменение ". 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР