Съединените щати ще използват Александруполис като сборен пункт за около

...
Съединените щати ще използват Александруполис като сборен пункт за около
Коментари Харесай

Гръцка медия съобщи за 3000 натовци, пристигащи у нас и в Румъния

Съединените щати ще употребяват Александруполис като събирателен пункт за към 3000 души личен състав и съоръжение на НАТО, които ще бъдат ситуирани в прилежащата на Украйна България и Румъния. Въпрос на дни, даже на часове, е корабите, пренасящи личен състав и съоръжение, да дебаркират в Александруполис, твърди гръцкият ежедневник Kathemirini, представен от investor.bg.

България и Румъния имат черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови страни на НАТО в спора в Украйна.

Още през предходната седмица по време на визитата си във Вилнюс, Литва, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отиде една стъпка по-далеч от това да се задействат силите за отговор на НАТО и заприказва за непрекъснато разполагане на сили на НАТО в източния фланг. Колективната защита на Източна Европа се усъвършенства с повече военни на място, сподели той. А с пристанището в Александруполис и военноморската база Суда на остров Крит Гърция има скъп авангард както към Черно море, по този начин и към Източното Средиземноморие, където има съветско военноморско наличие.

В понеделник пък стана ясно, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще дойде на посещаване в България тази седмица. В България Остин ще се срещне с военни и цивилни водачи, показаха от Пентагона, без да се оповестяват повече детайлности. Твърде евентуално е една от тематиките на диалозите да бъдат точно тези проекти.

Гърция ще бъде призована да взе участие със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а нейните военновъздушни сили към този момент дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония, напомня Kathemirini.

Интересен е фактът, че Съединените щати отдават такова значение на ролята на Гърция в НАТО, като се има поради, че Турция, която се намира на изток и има обстойно черноморско крайбрежие, постоянно е била считана за основен съдружник в региона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР