Ако някой иска да отмени машинното гласуване, винаги ще се

...
Ако някой иска да отмени машинното гласуване, винаги ще се
Коментари Харесай

Иван Тодоров, Сиела: Ако някой иска да отмени машинния вот, ще намери повод

" Ако някой желае да анулира машинното гласоподаване, постоянно ще се откри мотив. " Така разяснява опцията да останем още веднъж без машинен избор Иван Тодоров – член на управителния съвет на частната компания " Сиела Норма ". Неговата компания беше наета от страната за следващ път да се грижи за обезпечаването на вота с устройствата.
На локалните избори м.г. машинното гласоподаване беше анулирано с решение на Централната изборна комисия (ЦИК). Повод за това стана отчет на ДАНС, който твърдеше, че някогашният зам.-министър на електронното ръководство Михаил Стойнов е заплашил сигурността на устройствата за изборите. Това разреши на редица политически сили, отпред с ГЕРБ и Движение за права и свободи, да разгласят, че се готвят изборни операции с машините и да изискат анулацията на потреблението им за вота. ЦИК се съобрази с настояването им. За втория тур обаче съдът разреши да се организира машинен избор. Така остана усещането, че скандалът в действителност е бил политическа операция.
" Имаше решение да се анулира – анулираха го. Това е ситуацията. Местните избори съставляват необикновен интерес. Имаше конфигуриране против машинното гласоподаване. Намира се мотив. Лошото беше, че беше даден подобен мотив с дейности, които нямат логичност ", уточни Иван Тодоров тази заран.
Той изрази неразбиране от дейностите на някогашния зам.-министър, който е правил фотоси на процеса по засвидетелствуване на годността на устройствата. Но съгласно Тодоров, каквото и да е правил Стойнов, не е имало никакъв метод да повлияе на машините. По думите му, в процеса са взели участие десетки хора от разнообразни държавни ведомства и от две компании - " Сиела " и производителят на машините " Смартматик ", тъй че няма даже теоретична опция един човек да направи нещо неправилно.
Тодоров беше оптимистичен, че този път машинно гласоподаване ще има. Но неколкократно повтори, че в случай че някой желае да няма, ще откри метод да го анулира. Той посочи, че устройствата и софтуерът са същите като преди, и сега, в който завърши узаконяването им от страната, „ Сиела “ ще се захване с подготовката им за вота.
Повредите при машините, както той твърди, се дължат най-вече на проблеми, породени от хора. " Бутат ги, поставят се на нестабилни масички, събарят ги, минава някой и откача кабела, няма ток в контакта, удрят картата доста мощно и повреждат устройството, а някой път, когато е ексцентрична хартията, се поврежда принтерът ", изреди Тодоров най-честите случаи, по негова информация. Но се похвали, че у нас имаме най-нисък дял развалени устройства в света – единствено към половин % от всички машини са претърпели проблеми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР