Съдържание:Приложение на левцин в спортаПриложение на левцин в медицинатаДозиранеПоследици от

...
Съдържание:Приложение на левцин в спортаПриложение на левцин в медицинатаДозиранеПоследици от
Коментари Харесай

За какво е полезен левцин

Съдържание:

Приложение на левцин в спортаПриложение на левцин в медицинатаДозиранеПоследици от недостиг и остатък в организма на левцинХранителни източници на левцинПротивопоказания  За какво е потребен левцин ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Протеините са най-важните детайли на човешкото тяло. Те вземат участие в синтеза на хормони и ензими, нужни за реализирането на голям брой биохимични реакции в организма. Сложните протеинови молекули са построени от аминокиселини.

Левцинът е едно от най-важните съединения в тази група. Отнася се до незаменимите аминокиселини, които тялото не може да синтезира независимо, само че получава извън. Левцинът се употребява в спортното хранене, медицината и селското стопанство. В хранително-вкусовата индустрия е прочут като добавка E641 L-левцин и се употребява за модифициране на усета и миризмата на храните.

Левцинът играе значима роля в доста процеси. Той извършва следните функционалности:

- забавя катаболните процеси в мускулите;

- форсира синтеза на протеинови молекули, което оказва помощ за създаване на мускулна маса;

- намалява кръвната захар;

- обезпечава баланс на азот и азотни съединения, който е нужен за протеиновия и въглехидратния метаболизъм;

- предотвратява несъразмерния синтез на серотонин, което оказва помощ за понижаване на умората и ускорение на възобновяване след натоварване.

Нормалното наличие на левцин в кръвта укрепва имунната система, подкрепя заздравяването на рани и форсира възобновяване след пострадвания. Тялото го употребява като източник на сила.

Приложение на левцин в спорта

При интензивна физическа интензивност тялото се нуждае от повече субстанции за създаване на мускулни нишки и добиване на сила. В спорта, изключително силовите тренировки като културизъм, пауърлифтинг, кросфит, приемът на левцин е постоянно срещана процедура. Тази аминокиселина се употребява от спортисти както за създаване на мускули, по този начин и за намаляване. Освен това добавките с левцин усилват енергийния капацитет, нужен за възстановяване на спортните достижения.

Приложение на левцин в медицината

Препаратите, съдържащи левцин, се употребяват и за лечебни цели. Те се предписват при тежки чернодробни болести, дистрофия, полиомиелит, неврит, анемия и някои психологични разстройства.

Ползите от левцин за организма включват следните резултати:

 Ползи от левцина в спорта

- нормализиране на функционалността на хепатоцитите;

- подсилване на имунитета;

- понижаване на риска от затлъстяване;

- поддръжка за вярното развиване на мускулите;

- ускорение на възобновяване след физическо натоварване, нараснала ефективност;

- удобен резултат върху положението на кожата.

Аминокиселината се употребява за възобновяване на пациенти, страдащи от дистрофия, предписва се след дълготрайно недояждане. Използва се и при лекуване на пациенти с рак и пациенти с чернодробна цироза. Тя се употребява за ускорение на възобновяване след пострадвания, хирургични интервенции, а също и в стратегии срещу стареене.

Дозиране

Нуждата от възрастен е 4-6 г левцин дневно. Спортистите изискват малко повече от това съединяване.

- Ако задачата е да се построи мускулна маса, тогава се предлага да се одобряват 5-10 г по време и след подготовка. Този режим поддържа задоволителни равнища на левцин в кръвта по време на интензивни извършения, което обезпечава устойчиво формиране на мускулни влакна;

- Ако задачата на спортиста е да намаляване, тогава би трябвало да употребява добавки, съдържащи левцин 2-4 пъти дневно, в количество към 15 година Добавката се приема по време и след подготовка, а също по този начин 1-2 пъти дневно сред храненията. Тази скица подтиква метаболизма и предизвиква изгарянето на мазнини. В същото време мускулната маса се резервира и катаболните процеси се потискат.

Внимание! Превишаването на нормата може да докара до остатък на левцин в организма и да навреди на здравето. Препоръчително е да се консултирате с доктор, преди да употребявате медикаменти или хранителни добавки, съдържащи тази аминокиселина.

Последици от недостиг и остатък в организма на левцин

Левцинът е съществена аминокиселина: заради това е извънредно значимо да се набави задоволително количество от това съединяване извън. Липсата му в организма води до негативен азотен баланс и нарушава хода на метаболитните процеси.

Дефицитът на левцин предизвиква занимателен напредък при децата заради несъответстващо произвеждане на хормон на растежа. Също по този начин неналичието на тази аминокиселина предизвика развиването на хипогликемия. Патологичните промени стартират в бъбреците, щитовидната жлеза.

Излишъкът от левцин също може да докара до разнообразни проблеми. Прекомерният банкет на тази аминокиселина способства за развиването на следните патологични положения:

- неврологические нарушения;

- субдепресивни състояния;

- главоболие;

- хипогликемия;

- развиване на негативни имунологични реакции;

- недоразвитост на мускулната тъкан.

Хранителни източници на левцин

 Хранителни източници на левцин

- орехи;

- соя;

- грах, бобови растения, фъстъци;

- сирена;

- млечни артикули и пълномаслено мляко;

- пуешко;

- червен хайвер;

- риба (херинга, розова сьомга, лаврак, скумри, щука, тресчица и др.);

- говежди и телешки черен дроб;

- пилешко;

- агнешко;

- яйца;

- зърнени култури (просо, царевица, кафяв ориз);

- сусам;

- калмари;

- яйчен прахуляк.

Противопоказания

Някои редки наследствени аномалии са противопоказания за банкет на левцин.

Левцинозата (болест на Менкес) е вродено метаболитно нарушаване на хидрофобните аминокиселини (левцин, изолевцин и валин). Тази болест се открива още в първите дни от живота и изисква назначението на специфична диета, от която се изключват протеиновите храни. Заместват се с протеинови хидролизати, на които липсва аминокиселинен комплекс. Характерен симптом на левциноза е характерна миризма на урината, напомняща аромата на изгоряла захар или кленов сироп.

Клинична картина, сходна на синдрома на Менкес, се дава и от друго генетично обусловено заболяване - изовалератацидемия. Това е изолирано нарушаване на метаболизма на левцина, при което приемът на тази аминокиселина в организма също би трябвало да бъде изключен.

Много биохимични реакции в организма са невъзможни без левцин. Може да се получи от хранителни артикули в нужното количество единствено при уравновесена диета, само че при интензивно физическо натоварване потреблението на аминокиселини се усилва доста. При банкет на добавки наложително е да се консултирате с доктор за точната доза.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР