Съдържание:Какво ни е е необходимо за направата на домашен сапун?

...
Съдържание:Какво ни е е необходимо за направата на домашен сапун?
Коментари Харесай

Как да си направим домашен сапун

Съдържание:

Какво ни е е належащо за изработката на домакински сапун? Рецепта за домакински сапун  Как да си създадем домакински сапун

Защо ви е да си вършиме сами домакински сапун? Отговорът е доста елементарен – с цел да сложите в него единствено натурални съставки, които са надалеч по-полезни за кожата, в сравнение с комерсиалните сапуни, които са цялостни с химия и оцветители. Освен това може да ароматизирате вашия сапун както си пожелаете, без да се преценявате с наличното предложение на пазара.

Основната съставна част на домашния сапун е натриевия хидроксид, прочут още като натриева основа или сода каустик. В началото това може да ви прозвучи малко ужасно, само че имайте поради, че тази съставна част се употребява за изработката на всеки един сапун, даже и на тези от магазина.

Когато натриевата основа се смеси с маслата, които ще употребявате, се получава химична реакция, която се назовава „ сапунификация “. Когато домашният сапун е подготвен, молекулите на натриевия разтвор се свързват с молекулите на маслата и содата каустик се изпарява. Така в него остават единствено безвредните за кожата съставки сапун и глицерин.

Какво ни е е належащо за изработката на домакински сапун?

Преди всичко си подгответе уредите, с които ще приготвяте домакински сапун.

Това са: кухненски кантар, ръкавици, защитни очила и маска, ръчен блендер, бездънен железен съд, купи за разбъркване, измервателна лъжица, железна лъжица, силиконова шпатула, пергаментова хартия, шаблон за сапуна, кухненска забрадка.

Рецепта за домакински сапун

Необходими артикули: 240 г кокосово масло, 350 м зехтин, 91 г натриева основа, 230 мл кафе, 1 супена лъжица смляно кафе, 1/3 чаша овесени трици.

 Как да си създадем домакински сапун

Начин на подготвяне: Всяка от съставките за домакински сапун би трябвало да бъде поставена в обособена купа. След това си поставете защитните средства. Работете в помещение, което може да се проветрява. Разбъркайте в кафето натриевата основа, до момента в който се разтвори – постоянно добавяйте основата в течност, а не противоположното. Също по този начин кафето би трябвало да е студено. Внимавайте, тъй като ще стартира химическа реакция и сместа ще се загрее!

Отделно затоплете на котлон в железен съд кокосовото масло на ниска температура, до момента в който стане течно. Към него прибавете зехтина и прехвърлете в неметален съд. Когато кафееният разтвор и мазнините станат с близка температура, изсипете натриевата основа и кафето при маслата.

Разбъркайте добре с дървена бъркалка, след което започнете да миксирате с блендер. Сместа ще да стартира да се сгъстява, като след към 10 минути консистенцията би трябвало да прилича необичаен крем.

Към сгъстените съставки прибавете смляното кафе и овесените трици, след което разбъркайте още веднъж до хомогенизация.

Бавно изсипете получената примес в авансово приготвени калъпи. Може да употребявате даже силиконови формички за подготвяне на сладки или формички за лед, в случай че желаете сапуните да са с друга и ексцентрична форма.

Леко потупайте формите върху твърда повърхнина с цел да излезе въздуха и да не се образуват балончета. Покрийте с пергаментова хартия, след което завийте формите в забрадка.

 Как да си създадем домакински сапун

Домашният сапун отлежава сред 24-48 часа. Имайте поради, че колкото по-големи са формите, толкоз повече време лишава да се втвърди. След това може да го извадите от формичките.

Готовият сапун би трябвало да бъде оставен да отлежи за към месец преди приложимост. Така ще завърши процеса на сапунификация.

Ние ви предлагаме рецепта за сапун с кафе. Ако ароматът не ви подхожда, може да го замените с тънко смлени орехови черупки. Също по този начин може да експериментирате с разнообразни аромати, като към сместа добавите етерични масла – добре се комбинират масло от ванилия, бадемово масло, масло от лавандула или ментово масло.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР