Съдържание:Полски Журек (Zurek) - супа за всички поводиПолски Бигос (Bigos)Полска

...
Съдържание:Полски Журек (Zurek) - супа за всички поводиПолски Бигос (Bigos)Полска
Коментари Харесай

Храните, които задължително да опитате в Полша

Съдържание:

Полски Журек (Zurek) - чорба за всички поводиПолски Бигос (Bigos)Полска патица с ябълки (Kaczka z jabłkamiz)Осципек на скара (Oscypki z grill)  Храните, които наложително да опитате в Полша

Полската кухня е доста богата и разнообразна. Нека да забележим някои от нейните полски ястия, които би трябвало да опитате най-малко един път.

Полски Журек (Zurek) - чорба за всички мотиви

 Храните, които наложително да опитате в Полша

Най-известната полска чорба, обичайно сервирана в самун.

Това е гъста и богата чорба, едно от най-вкусните остарели ястия, които поляците поучават посетителите да опитат. Ястието се подготвя върху закваска от ръжено брашно с месен бульон, картофи, наденица, от време на време с половин яйце. Журек в Полша нормално се яде със заквасена сметана и билки.

Полски Бигос (Bigos)

 Храните, които наложително да опитате в Полша

Не пропускайте да опитате именитото ядене от кисело зеле и месо в Полша. Задушава се с месо, от време на време с наденица или кайма. Към такова ядене е всекидневно да се прибавят свинска мехлем, необикновени подправки. Бигос постоянно се сервира в самун, а най-добре е да го опитате в компанията на бира и салами.

В полските супермаркети можете да си купите бигос в буркан - страховит апетитен сувенир за вашите близки.

Полска патица с ябълки (Kaczka z jabłkamiz)

 Храните, които наложително да опитате в Полша Снимка: Ivelina

Друг известен ресторантски шлагер, който несъмнено би трябвало да опитате в Полша. Класическата композиция от два типични полски продукта прави това ядене по-вкусно от всяко друго място.

Младите патици се мариноват в медовина, след което месото им става изненадващо нежно и вкусно. Втората незаменима съставна част на ястието са полските ябълки. Обикновено се сервира със сос от боровинки, от време на време с картофи или кнедли. Най-доброто време за дегустация е есента, интервалът на узряване на нова годишна продукция ябълки.

Осципек на скара (Oscypki z grill)

Съветваме всички фенове на сиренето да опитат фамозния полски Осципек. Може да се откри в съвсем всеки супермаркет. Това е пушено сирене, създадено от овче мляко. Той е подготвен за ястие в класическата си форма, само че ще бъде доста по-интересно да опитате националното ядене - Осципек на скара. Сиренето се нарязва на късчета, от време на време се увива в бекон. Обикновено се сервира със сос от горски плодове. Това е най-популярната улична храна в Полша, която несъмнено си коства да опитате.

Можете да продължите запознанството си с полската кухня, като опитате пушен бобър, шаран или щука, гъши руло със сини сливи, картофени вещици (kołduny)... Туристите обичат да пробват всичко това с именитата полска водка или Зубровка (Żubrówka).

И в случай че желаете нещо сладко, изпийте чаша полско кафе с pączek (понички, напълнени със сладко, които се пържат в сгорещено олио). Десертът не е народен, само че по някаква причина е безумно известен.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР