Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на оръжия,

...
Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на оръжия,
Коментари Харесай

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че потреблението на оръжия, доставени от Съединени американски щати на Израел, може да е нарушило интернационалното филантропично право по време на военната интервенция в Газа.

Все отново администрацията не си разреши да направи дефинитивна оценка, заявявайки, че заради хаоса на войната в Газа не може да ревизира съответни случаи, в които потреблението на тези оръжия може да е обвързвано с хипотетични нарушавания.

Оценката е направена в 46-страничен некласифициран отчет на Държавния департамент до Конгреса, изискван според нов Меморандум за национална сигурност (NSM), който президентът Джо Байдън издаде при започване на февруари.

Констатациите рискуват в допълнение да влошат връзките с Израел в миг, когато съдружниците са все по-разногласни по отношение на проектите на Израел да удари Рафах - ход, против който Вашингтон неведнъж предупреждаваше.

Администрацията на Байдън към този момент задържа един пакет оръжия и сподели, че Съединени американски щати преразглеждат други, макар че повтори дълготрайната поддръжка за Израел.

Докладът на Държавния департамент включва и несъгласия. В него са изброени многочислени достоверни отчети за цивилни вреди и се споделя, че Израел в началото не е сътрудничил на Вашингтон за увеличение на филантропичната помощ за анклава. В същото време Съединени американски щати твърди, че не може да направи дефинитивна оценка дали има нарушавания на закона.

" Като се има поради забележителното разчитане на Израел на създадени в Съединени американски щати отбранителни продукти, рационално е да се реши, че отбранителните продукти, обхванати от NSM-20, са били употребявани от израелските сили за сигурност от 7 октомври в случаи, несъвместими с неговите отговорности по МХП или с откритите най-хубави практики за намаляване на цивилни щета ", се показва в отчета на Държавния департамент.

" Израел не е споделил цялостна информация, с цел да ревизира дали продуктите за защита на Съединени американски щати, обхванати от NSM-20, са били съответно употребявани в дейности, за които се твърди, че нарушават МХП или МХПЧ в Газа или на Западния бряг и Източен Йерусалим през интервала на отчета ".

Поради това администрацията съобщи, че все още намира за достоверни уверенията на Израел, че употребява оръжия на Съединени американски щати в сходство с интернационалното право.

Сенаторът демократ Крис Ван Холън сподели, че администрацията е " пренебрегнала всички сложни въпроси " и е избегнала да прегледа деликатно дали държанието на Израел би трябвало да значи спиране на военната помощ.

" Този отчет си опонира, тъй като заключава, че има рационални учредения да се счита, че са осъществени нарушавания на интернационалното право, само че в това време се споделя, че те не откриват неспазване ", сподели той пред кореспонденти.

Повече от 34 000 палестинци са били убити при седеммесечната офанзива на Израел против линията Газа, настояват здравни чиновници в управлявания от " Хамас " анклав. Войната стартира, когато бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и отвличайки 252 други, от които 133 се счита, че остават в плен в Газа, съгласно израелските данни.

Военното държание на Израел е обект на все по-голямо внимание с възходящия брой на жертвите и равнището на опустошаване в Ивицата Газа.

Американските чиновници в Държавния департамент са разграничени по въпроса. " Ройтерс " заяви в края на април, че чиновници в минимум четири бюра в организацията са изразили сериозна угриженост по отношение на държанието на Израел в Газа, излагайки съответни образци, в които страната може да е в нарушаване на закона.

Правозащитната организация Amnesty International в края на април съобщи, че доставените от Съединени американски щати оръжия в Израел са били употребявани в " съществени нарушавания "  на интернационалното филантропично право и правото на индивида, като разказва съответни случаи на смъртни случаи и пострадвания на цивилни и образци за потребление на противозаконна смъртоносна мощ.

Правителството на Съединени американски щати прегледа многочислени отчети, които повдигат въпроси по отношение на спазването от страна на Израел на законовите му отговорности и най-хубавите практики за намаляване на вредите за цивилни, се споделя в отчета.

Те включват израелски удари по цивилна инфраструктура, удари в гъсто обитаеми региони и други, които слагат под въпрос дали " предстоящите цивилни вреди може да са били несъразмерни във връзка с докладваната военна цел ".

Според отчета, оповестен в петък, в интервала след 7 октомври Израел " не е сътрудничил изцяло " на напъните на САЩ и други интернационалните старания за снабдяване на филантропична помощ в Газа. Но се споделя, че това не съставлява нарушаване на закон на Съединени американски щати, който да блокира даването на оръжие.

В отчета се показва още, че Израел е работил за възстановяване на даването на помощ, откогато Байдън предизвестил премиера Бенямин Нетаняху в диалог при започване на предишния месец, че Вашингтон ще задържи някои доставки на оръжия, в случай че филантропичната обстановка не се усъвършенства.

В отчета, който Вашингтон реши да разсекрети, се споделя, че отделните нарушавания не опровергават безусловно уговорката на Израел към интернационалното филантропично право, стига той да предприеме стъпки за следствие и търсене на отговорност от нарушителите.

" Собствената угриженост на Израел по отношение на сходни произшествия се отразява във обстоятелството, че има редица вътрешни следствия в ход ", се споделя в отчета. Високопоставен чиновник на Държавния департамент удостовери, че нито едно от тези следствия към момента не е довело до наказателно гонене.

Той също по този начин е събрал голям брой случаи, в които филантропични служащи са били убити и военни интервенции са се провеждали в предпазени обекти, само че още веднъж сподели, че не е в положение да доближи до дефинитивни изводи дали в тези случаи са употребявани оръжия на Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР