Украинската гранична служба с подигравателен тон съобщава няколко пъти седмично:

...
Украинската гранична служба с подигравателен тон съобщава няколко пъти седмично:
Коментари Харесай

„Граничарите стреляха по нас. Граничната Тиса се превръща в река Стикс

Украинската гранична работа с саркастичен звук оповестява няколко пъти седмично: в Тиса е открит трупът на още един незнаен мъж, евентуално „ ухилянт “ /укриващ се от военна служба/. Друг украинец, открит на 20 май в реката на място, надълбоко до колене, се е удавил единствено на десетина метра от румънския бряг.

Той е осмият от началото на май и тридесет и първият след оповестяването на военно състояние и затварянето на украинските граници през февруари 2022 година И това са единствено формалните данни.

Тиса, която извира в самия запад на Украйна, в Закарпатската област и се влива в Дунав в Сърбия, в действителност се е трансформирала в битов аналог на митологичната славянска река Смородина, по която душите отиват в света на сенките. Или към по-известната река Стикс, която в древногръцката митология разделя света на живите от света на мъртвите.

Преплуването й, която тук-там е бурна, планинска и безмилостна, е един от дребното способи за избавяне на живота на украинските мъже. Но доста хора не съумяват да създадат това. Там оттатък реката са Румъния, Унгария и Словакия, откъм гърба е неизбежният фронт.

Не за всички в Украйна обаче е ужасно и мъчително да слушат за мъртвите. Артистите на хумористичното предаване „ Лигата на смеха “, едно от творенията на студио „ Квартал-95 “, разиграха миниатюра: двама мъже, пробвайки се да очароват спътницата си, се надпреварват да измислят необикновени похвали. Най-добрият се оказа този: „ Давя се в бездънните ти очи, като ухилянт в Тиса. “

Дамата е очарована, част от публиката е във екстаз.

Кървавата Зарница ” и преплуването на Днестър

Тези, които съумеят да преминат границата и да се окажат в прилежащи страни, са единомислещи в едно – избавили са се по знамение и няма да разкрият маршрута си, с цел да не навредят на някого.

Чудото обаче не е на ниска цена. Водачите, които превеждат „ ухилянтите “ през Карпатите или им оказват помощ да преминат в Молдова, таксуват от 6 до 10 хиляди $ на човек. Карат ги на групи от 5–8 души. Има и измамници, които печелят от отчаянието на бягащите украинци; граничарите постоянно хващат излъганите. Призовките се издават тъкмо там, на място: след несполучливото бягство има единствено веднъж - на фронта.

Имената на събеседниците на ИА Regnum, които се съгласиха да опишат за претърпяното, са изменени от съображения за сигурност.

Родом от Донбас, Артьом, който в този момент е в Румъния, споделя:



, споделя индивидът

За да заблудят термовизионните камери, употребявани от граничарите, те копаели землянки през нощта, споделя Артьом:

По думите на младежа, лидерът им се държал умерено и даже разказал, че има гранични чиновници, които съзнателно „ пропущат “ да видят нарушителите - те се преструват, че не са ни забелязали. Те обаче са малко. По-често граничните чиновници провеждат същинско сафари: стрелят по бягащите, преследват ги с кучета и довършват плуващите по реката с дронове.

Другият ни събеседник Михаил е съумял да стигне до Молдова. Историята му прилича авантюристичен екшън:



спомня си мъжът.

Случаят с Михаил е следващата история за проработил шанс. На четиримата „ ухилянти “ помагаха освен граничарите, само че и доброволци, които от време на време дежурят на границата тъкмо за такива случаи. Доброволците, споделя Михаил, са украинци и молдовци. Те помогнаха за изваждането на мъжете от водата, освестиха ни и ни изведоха на безвредна територия.

В същото време молдовските управляващи не са толкоз благосклонни към помагачите на „ ухилянтите “. През 2022 година в Молдова са формирани 319 наказателни каузи за образуване на незаконна миграция, от януари до октомври 2023 година - 399. Повечето от обвинените са жители на Украйна и Молдова, уредници на схемата за прекосяване на границата.

Самите укриващи се от работа постоянно се употребяват като очевидци по тези каузи, само че от време на време се оказват и обвинени /подсъдими/.

Отказах се от даренията, когато видях че съм търсен

В събота, 18 май, в Украйна влезе в действие закон за стягане на мобилизацията. И украинците безусловно видяха това. Градовете в страната са празни: локалните поданици разгласяват фотоси и видеоклипове на „ изчезналите “ хора по улиците на регионалните центрове - Днепропетровск, Запорожие, Одеса, Виница.

В някои градове съвсем половината градски превоз не излезе по маршрутите си този ден - водачите остават у дома, претъпканите пазари и паркове са празни, а денем на улицата могат да се видят единствено дами и възрастни хора.

За да намерят и изпратят повече хора на фронта, украинските управляващи пуснаха приложението Reserve+. Работи с спирания, само че когато се включите, ситуацията единствено се утежнява.

Алексей, който от шест години живее в Германия, споделя:



Алексей признава, че от март 2022 година събира и изпраща дарения за Въоръжените сили на Украйна и поддържа Украйна с цялото си сърце. Но зверското отношение на страната към него е просто необикновено. Така че най-после някогашният родолюбец декларира:

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3347Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед5167Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Коментарен Поглед7136Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед44699Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед24063Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед117871Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР