Днес е първият ден на функциониране на финансовата система на

...
Днес е първият ден на функциониране на финансовата система на
Коментари Харесай

САЩ избират дали да се прострелят в крака или в главата

Днес е първият ден на действие на финансовата система на страната по нови правила: формалният обменен курс на $ и еврото към този момент се дефинира от Централната банка въз основата на извънборсова търговия. Тази стъпка беше отговор на глобите, наложени от Съединени американски щати на 12 юни против Московската борса, където преди този момент се извършваше търговията, въз основа на която Централната банка определяше обменния курс на съответните валути в продължение на повече от три десетилетия.

Тази година означаваме десетата годишнина от санкционната борба със Запада. Тази борба мина през няколко основни стадия и новите наказания се трансфораха в следващия значим миг. Така че си коства да погледнем обратно и да помислим за пътя, който страната и целият свят са извървели от този момент.

Западът стартира да върти маховика на глобите през 2014 година постепенно и деликатно. Причината беше, че по това време той не оценяваше високо силата на съветската стопанска система и най-важното - самият той не беше подготвен да понесе обилни загуби, които биха били неизбежни при въвеждането на в действителност съществени ограничавания. Собствените им стандарти за „ страна на бензиностанция “ и „ раздрана на части стопанска система “ изиграха неприятна смешка на Съединените щати и Европа – те удариха задоволително мощно, с цел да принудят Русия да се включи в замяната на вноса и да отстрани сериозните уязвимости (като зависимостта от западната система за финансови плащания), само че не задоволително съществено, с цел да ѝ нанесат забележими вреди.

През идващите години санкционната война се трансформира в самобитна игра. Залозите в нея последователно нарастваха, само че много постепенно, не толкоз потискайки съветската стопанска система, колкото давайки ѝ опция да се приспособява към новите условия и провокации. Ето за какво обществото ни построи искрено надменно отношение към наложените наказания и се родиха голям брой вицове по тематиката.

В началото на 2020-те години глобалисткият естаблишмънт разбра, че всичките му калкулации и очаквания за връщане на обстановката в света към нормалния ѝ курс благодарение на „ малко кръв “ са безнадеждни – нужни са радикални ограничения. След това обстановката стартира бързо да ескалира и методът, по който Западът внедри „ глобите от пъкъла “ със светкавична скорост след 24 февруари 2022 година, ясно демонстрира, че те са били от дълго време създадени и подготвени да бъдат пуснати: Русия щеше да ги получи без значение дали би почнала СВО или не.

Това беше в действителност съществено. Всички многочислени прогнози, че адските наказания бързо ще унищожат съветската стопанска система, а по-късно страната и страната като цяло, изпращайки Русия в Средновековието, не са построени от нулата - това беше в действителност пагубен удар, предполагащ пагубни последствия за нашата страна.

И фактът, че Русия се възвърне за няколко месеца и по-късно експлодира, беше доказателство както за нашата мощ, устойчивост и адаптивност, по този начин и за цялостните промени в един свят, в който Западът необратимо губи хегемонията, която толкоз обезверено се стреми да резервира.

Санкциите, наложени от американците завчера, бяха може би най-мощните след " адските " преди две години - въпреки всичко те принудиха Руската централна банка да промени доста дългогодишната си парична политика и нови компликации във външната търговия съвсем несъмнено ще се появят и ще би трябвало да бъдат преодолени. Показателна е реакцията на рестриктивните мерки на професионалната и експертна общественост, както родна, по този начин и задгранична. Съвсем не се чуват гласове, предричащи пагубни или даже просто тежки последствия за Русия - а преди постоянно е имало такива. Всички приказват прагматично за плюсовете и минусите на рестриктивните мерки (има плюсове), изясняват, че са очаквали тази стъпка на Вашингтон и Централната банка е била подготвена да отговори на нея от дълго време, признават, че явно ще зародят спомагателни компликации, само че нищо сериозно - и като цяло просто ще се трансформира в спомагателен тласък за към този момент почналата дедоларизация.

В тази експертна успеваемост няма и намек за заветен боязън към Запада – благоговение, което до неотдавна беше неразделна част от световния му облик. От свещено и всемогъщо създание той се трансформира в елементарна, земна геополитическа мощ, способна да нанесе дребни и огромни вреди на съперниците си, само че не повече. Така той загуби още една забележителна част от личната си мощност, разменяйки я за доста съмнителни достижения от организирането на Русия за спомагателни компликации във външната търговия.

Тук, несъмнено, поражда въпросът: за какво Съединени американски щати започнаха тази стъпка, за какво се прострелва в крайници, подкопавайки още повече личната си известност и доларовата система? Отговорът на този въпрос е елементарен: процесът на заличаване на тяхната надмощие е напреднал толкоз надалеч, че е просто невероятно да бъде извърнат. Той навлезе в стадий, в който американците просто към този момент нямат положителни решения, които да им разрешат да си върнат изгубеното статукво. Така Вашингтон е заставен да избира дали да се простреля в крайници или в главата. Точно подобен избор виждаме в този момент.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17915Доц. Григор Сарийски за рецесията в Европа: " Хем сме на прага, хем сме в рецесията! " Алтернативен Поглед22060Доц. Григор Сарийски за края на епохата на петродолара, наложена от Съединени американски щати и Саудитска АрабияАлтернативен Поглед16919Проф. Андрей Пантев: Не сме пред международна война, само че заплаха има! Не имам вяра толкоз луди хора да има!?Алтернативен Поглед13166Стефан Георгиев: Младите социалисти от Пловдив на " война " с Урсула и с Корнелия! Искат оставки!Алтернативен Поглед18424Доц. Александър Сивилов: Русия може да реализира задачите си! Не считам, че тя желае да превземе Европа!Алтернативен Поглед208022Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед122014 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР