След сурови тестове малката совалка Dream Chaser получи зелена светлина

...
След сурови тестове малката совалка Dream Chaser получи зелена светлина
Коментари Харесай

Първият в света комерсиален космически самолет ще полети тази година

След сурови проби дребната совалка Dream Chaser получи зелена светлина за политане до космоса
Първият в света комерсиален галактически аероплан към този момент е в центъра на НАСА във Флорида. От там апаратът ще полети до Международната галактическа станция (МКС) по-късно тази година.

След сурови проби дребната совалка Dream Chaser получи зелена светлина да стартира финалната подготовка преди изстрелването.

Космическият аероплан ще се изстреля на борда на ракетата Vulcan на United Launch Alliance (ULA). Задачата му е да реализира безпилотна снабдителна задача, като достави 3540 кг храна, вода и научни опити до МКС.

Dream Chaser се създава от 2004 година и в началото трябваше да бъде част от програмата на НАСА за комерсиално изстрелване на хора до МКС. Проектът обаче се завоюва от Boeing и SpaceX, а Dream Chaser остана без държавно финансиране. Проектът обаче не бе стопиран, а през 2016 година НАСА още веднъж прояви интерес към дребната совалка.

Космическата организация ще предприеме минимум седем товарни задачи с апарата, като евентуално ще усили товароносимостта на галактическия аероплан и ще удължи задачите до 75 дни.

Мини-совалката Dream Chaser е проектирана да лети самостоятелно и може да бъде употребена неведнъж до 15 пъти. Dream Chaser може да транспортира екипаж сред 3 и 7 души. Пилотираните полети ще стартират на по-късен стадий след 2026 година

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР