Съдържание:Сос ДзацикиСос ТарамасалатаГръцки сос СкордалияСос ЛадолемоноГръцки рибен сос Авголемоно Снимка:

...
Съдържание:Сос ДзацикиСос ТарамасалатаГръцки сос СкордалияСос ЛадолемоноГръцки рибен сос Авголемоно Снимка:
Коментари Харесай

Кои са основните сосове в Гърция

Съдържание:

Сос ДзацикиСос ТарамасалатаГръцки сос СкордалияСос ЛадолемоноГръцки рибен сос Авголемоно  Кои са главните сосове в Гърция Снимка: Албена Асенова

Гърция, страна, известна с богатото си кулинарно завещание, предлага възхитителна гама от усети, които пленяват сетивата.

Гръцката кухня е известна със своите витални и здравословни съставки, съпроводени от подбор от апетитни сосове, които усъвършенстват усета на обичайните ястия.

В тази публикация ще разгледаме някои от главните сосове, които играят значима роля в гръцката гастрономия, добавяйки дълбочина и темперамент към кулинарния гоблен на страната.

Сос Дзацики

Човек не може да стартира да разисква гръцките сосове, без да спомене обичаното дзадзики. Този ободрителен сос се прави посредством съчетание на гъсто гръцко кисело мляко с настъргана краставица, надробен чесън, зехтин и нотка лимонен сок. Tzatziki предлага хладно и пикантно допълнение към месото на скара като сувлаки (шишчета) и постоянно се сервира дружно с пита самун или като дип за зеленчуци. Неговата кремообразна текстура и живи усети го вършат желан измежду локалните поданици и посетителите.

Сос Тарамасалата

 Кои са главните сосове в Гърция Снимка: Виктория Константинова

Тарамасалата, кремообразен гръцки сос, постоянно се свързва с гръцкото мезе (предястия). Основната съставна част в този сос е тарама, изсушен и осолен рибен хайвер (обикновено шаран или треска). Смесен с лимонен сок, галета, зехтин и чесън, тарамасалата обезпечава лют и леко солен усет. Обикновено се намазва върху самун или се употребява с хрупкави зеленчуци, добавяйки отличителна нотка към всяко събитие, на което се сервира.

Гръцки сос Скордалия

 Кои са главните сосове в Гърция

Скордалия, селски и здрав сос, е главен артикул в гръцката кухня. Основната му съставна част е чесънът, който се смесва с картофено пюре, зехтин, лимонен сок, а от време на време и оцет или бадеми. Резултатът е кремообразен и лют сос с лек усет. Скордалия добавя пържени зеленчуци, като тиквички или патладжани, и постоянно се комбинира с морски блага или месо на скара. Неговият мирис на чесън придава благоуханен удар на разнообразни ястия, което го прави издирван акомпанимент.

Сос Ладолемоно

 Кои са главните сосове в Гърция Снимка: Admin

Ладолемоно, елементарен, само че повсеместен гръцки сос, се употребява най-вече като дресинг за салати или марината за месо на скара. Рецептата комбинира екстра върджин зехтин с прясно изцеден лимонен сок, сол и черен пипер. Хармоничната композиция от киселинност и плодови нотки от зехтина основава лют и ободрителен усет. Ладолемоно подчертава върху естествените усети на пресни зеленчуци и меса, повишавайки цялостното преживяване при хранене.

Гръцки рибен сос Авголемоно

Авголемоно, което значи " яйце-лимон ", е неповторим сос, който прибавя характерен щрих към гръцките супи и яхнии. Приготвя се посредством разтрошаване на яйца и лимонен сок, до момента в който стане на пяна, след което постепенно се прибавя топъл бульон от сготвеното ядене. Получената примес се изсипва назад в тенджерата, създавайки кадифен и изострен сос. Авголемоно придава кремообразна текстура и изблик на цитрусова бляскавост на ястия като чорба авголемоно (пилешка и оризова супа) и стифадо (говеждо яхния).

Привлекателността на гръцката кухня се крие в нейните живи усети и здравословни съставки, съпроводени от възхитителна гама от сосове. От охлаждащата прохлада на дзадзики до смелостта на скордалия и острата прелест на ладолемоно и авголемоно, тези сосове са неразделна част от гръцката гастрономия.

Изследването на богатото завещание и разнообразните усети на гръцките сосове е премеждие, което в действителност улавя същността на тази забележителна средиземноморска кухня. Така че, отдайте се на вкусовите си рецептори и се насладете на възхитителната естетика от усети, които Гърция може да предложи!

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР