Съдържание:1. Ракообразни2. Спанак3. Дроб и други карантии4. Бобови растения5. Червено

...
Съдържание:1. Ракообразни2. Спанак3. Дроб и други карантии4. Бобови растения5. Червено
Коментари Харесай

Храни, богати на желязо

Съдържание:

1. Ракообразни2. Спанак3. Дроб и други карантии4. Бобови растения5. Червено месо6. Тиквени семки7. Киноа  Храни, богати на желязо

Желязото е един от най-важните минерали за действието на човешкия организъм. Основната му роля е да придвижва О2 в тялото си като част от алените кръвни кафези. От извънредно значение да си набавяте минерала желязо през храната, като дневно се нуждаете от 18 мг желязо.

Дефицит на желязо може да възникне, в случай че приемът ви е прекомерно невисок, с цел да замести количеството, което губите всеки ден. Недостигът на желязо може да аргументи анемия и да докара до признаци като отмалялост. При менструация дамите са изложени на извънредно огромен риск от недостиг на желязо.

За благополучие има доста храни с желязо, посредством които да си набавяте нужното количество желязо.

1. Ракообразни

 Мидите са източник на желязо Снимка: Yordanka Kovacheva

Те са доста вкусни и потребни. Всички ракообразни храни съдържат доста желязо, само че мидите и стридите са изключително положителни източници. Например, 100 г миди съдържат към 3 мг желязо, което е 17% от дневната ви потребност, както и доста витамин C и B12. Желязото в мидите се всмуква по-лесно от тялото ви.

2. Спанак

Спанакът има доста изгоди за здравето и доста малко калории. В 100 г недопечен спанак се съдържат 2.7 мг желязо. Спанакът е богат на витамин C, който пък оказва помощ за абсорбирането на желязото. Този листен зарзават е богат на антиоксиданти, които защищават от ракови болести, понижава възпаленията и защищава очите от заболявания. Консумацията на спанак и други зеленолистни зеленчуци е извънредно потребна за здравето ви.

3. Дроб и други вътрешности

 Карантиите съдържат желязо

Карантиите са доста богати на минерали. Най-често употребяваните храни са дроб, бъбреци, мозък и сърце – всички те са богати на желязо. Например в 100 г дроб има към 6.5 mg желязо – 36% от дневната ви потребност. Вътрешностите са богати на протеини и витамин B.

4. Бобови растения

Най-често употребяваните бобови храни са фасул, леща, грах и соя. Те са превъзходен източник на желязо, изключително за вегетарианците. Една чаша (198 г) сготвена леща съдържа 6.6 мг желязо или 37% от дневната потребност.

Бобовите растения също са добър източник на фолати, магнезий и калий.

Нещо повече, изследванията демонстрират, че бобът и други бобови растения могат да понижат възпалението при хора с диабет. Бобовите растения също могат да понижат риска от сърдечни болести при хора с метаболитен синдром. Тези храни ще ви оказват помощ и да загубите тегло, тъй като са богати на фибри.

5. Червено месо

 Минерал желязо

То е засищащо и богато на потребни субстанции. 100 г телешко да вземем за пример съдържа 2.7 мг желязо или 15% от нужното за деня. Месото е богато на протеини, цинк, селен и витамини от групата B. Изследователите демонстрират, че е по-малко евентуално хората, които употребяват месо, да имат дефицит на желязо. Всъщност аленото месо е може би най-лесно наличният източник на желязо, което го прави значима храна за хора, предразположени към анемия.

6. Тиквени семки

Те са вкусни и подобаващи за лека закуска. 28 г тиквени семки съдържат към 2.5 мг желязо. Те са богат източник на витамин K, цинк и магнезий.

7. Киноа

Една чаша киноа или към 185 г съдържа 2.8 мг желязо или към 16% от дневната потребност. И още нещо: в киноата няма глутен, което я прави подобаващ избор за хора с нетърпимост към глутена. Киноата е източник на доста протеини, магнезий и доста други потребни субстанции.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР