С разширяването на военните действия между Русия и Украйна, чуждестранните

...
С разширяването на военните действия между Русия и Украйна, чуждестранните
Коментари Харесай

Проблемът на Украйна през 2024 г.: Как да се справи с ремонта на хиляди бойни машини западно производство

С разширението на военните дейности сред Русия и Украйна, задграничните съдружници на Киев за първите две години предоставиха на Украйна минимум три хиляди съвременни танка, бойни машини и бронетранспортьори за военни потребности.

И в този момент съдружниците на Украйна би трябвало да се съсредоточат върху ремонта на тази техника. Възможността за бърз ремонт на военна техника може да бъде решителен фактор, защото съвсем три години Русия се бие с Украйна, написа Forbs.

Появата на няколко хиляди танкове, бойни машини и бронетранспортьори, които са изцяло или отчасти оборудвани с съвсем половината от украинските бригади, които се бият на фронтовата линия, и прибавете тук бойна подготовка по стандартите на НАТО – всички тези фактори доведоха до появяването на изцяло нов метод на мислене в щаба на армията.

Когато украинските войски използваха бойни машини най-вече руски дизайн и следваха руската теория, командирите трябваше да одобряват, че загубата на бойна машина значи и загуба на тези, които са в нея – т.е. целия екипаж, дружно с пешаците, които транспортира.

Въпреки това, съгласно един украински член на екипажа на английския танк Challenger2, бойните машини западно произвеждане са „ направени за хората “. Благодарение на по-силната ризница, противопожарната отбрана и разположението на боеприпасите (което свежда до най-малко вероятността от мощна експлозия), това военно съоръжение, несъмнено, ще бъде по-вероятно да се провали, само че в това време бойците няма да бъдат съществено ранени – и това, в последна сметка по-добре от гибелта на бойна машина дружно с екипажа.

Ето за какво три месеца след толкоз дълго чаканото контранастъпление в южното направление украинските бригади губят доста техника (поне забележителна част от нея към този момент е излязла от строя), само че в това време няма огромни загуби измежду тези, които са били в тези бойни транспортни средства.

При поразяване на съответна бойна единица екипажът дружно с мотострелците бързо я напуща, отдръпва се в тила и се трансферира на друга бойна машина, с цел да продължи борбата, до момента в който се ремонтира развалената техника. „ Разговарях с един боец, който оцеля при два директни удара в „ Брадли “ по време на обстрел “, написа украинският боец Александър Солонко.

Всичко това способства за запазването на човешкия капацитет на украинската войска – нейните бойни умения и опит. И в това време всичко това носи отговорност на съдружниците на Украйна: те би трябвало да оказват помощ за ремонта на развалената в борбите техника и да спомагат за поддържане на боеспособността на украинските бригади на фронтовата линия.

Тази движена от технологиите смяна в мисленето е уловена от анализаторите Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс в скорошно изследване за Кралския единен проучвателен институт за защита (RUSI) в Лондон. „ Украинската войска отбелязва, че обезпечените от Запада бойни платформи доста превъзхождат предпазените мобилни системи в руски жанр по една значима причина: оцеляването на екипажа “, пишат Уотлинг и Рейнолдс.

„ На западните платформи се обръща огромно внимание на увеличението на оцеляването при овакантяване на бойна машина, даже в случай че тя е деактивирана по време на бойна задача, не престават анализаторите. “ И противоположното, при положение на платформи от руски вид, повреди към бронята на бойна машина води до доста тъжни последствия за тези, които са вътре – с този метод животоподдържащите системи избледняват на назад във времето. ”

Тук е извънредно значимо да се съсредоточим върху тези два противоположни метода (все още не вземаме поради морално-етични съображения), защото съветските въоръжени сили доста превъзхождат украинските. „ Предвид обстоятелството, че Русия разполага с по-мощни военни запаси от Украйна, се оказва, че за украинските въоръжени сили насъбраният опит и спасяването на живота на бойците са стратегически жизненоважни “, споделиха Уотлинг и Рейнолдс.

Очевидно съветското командване, привикнало да не регистрира значимостта на човешкия живот при проектирането на военна техника, просто извежда от употреба военни транспортни средства, погребва екипажите и заменя военната техника с идентични бойни единици, комплектувайки ги с новомобилизирани новобранци. И разумният резултат от сходно мислене е понижаване на подготовката и бойния опит на екипажите.

Според Уотлинг и Рейнолдс е належащо да се усилят доставките на аварийни елементи за украинците, тъй че те да могат независимо да ремонтират съоръжение, което има дребни повреди. “Ако приказваме за бойни машини, които към този момент не се създават, тогава има компликации. Като цяло интернационалните сътрудници на Украйна би трябвало да подсигуряват, че поддръжката от нашата промишленост ще разреши на украинската войска да продължи да се бие. ”

В частност това се отнася и за ремонтните бази отвън Украйна – те биха могли да правят огромни поправки и поддръжка, които не са по силите на някой украински сержант от автобаза, ситуирана някъде в тила на бригадата. Полша ремонтира украински танкове Leopard2A4 и бойни машини Bradley, до момента в който Германия ремонтира нови танкове Leopard2A6. С натрупването на развалена военна техника може да възникне обстановка, че ще би трябвало да се свържат още повече ремонтни уреди към потребностите на Украйна.

Ремонтът на украинската бронирана техника (и доста бойни машини ще би трябвало да бъдат ремонтирани многократно) би трябвало да бъде главен приоритет, защото съдружниците на Киев чакат с неспокойствие идващата зима, последвана от пролетта и лятото. Въпреки обстоятелството, че сега потребностите на Украйна от ремонт на военна техника са огромни, те могат да набъбнат още повече.

“Сега е ясно, че спорът ще се проточи ”, пишат Уотлинг и Рейнолдс. “Ето за какво интернационалните сътрудници на Украйна би трябвало да влагат в този момент, с цел да дадат на Украйна нейното дълготрайно преимущество. Неуспехът да поправяме ограниченията за поддръжка в точния момент ще ни коства скъпо през 2024 година ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР