С пълно единодушие общинските съветници дадоха съгласието си Община Русе

...
С пълно единодушие общинските съветници дадоха съгласието си Община Русе
Коментари Харесай

Общинският съвет одобри дофинансиране на проекта за подмяна на уличното осветление в Русе

С цялостно единогласие общинските съветници дадоха единодушието си Община Русе да дофинансира със 758 075,80 лева подписания с министерството на енергетиката план за външно изкуствено осветяване на територията на град Русе.

Той е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

Проектът планува огромни ограничения за реализиране на по-висока енергийна успеваемост посредством замяна на 2800 осветителни тела в града с нови LED лампи и въвеждане на Информационна система за обмисляне, мониторинг и надзор на електроенергийните разноски за улично осветяване. В него е включено и създаване на фотоволтаична система за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности, както и на местна система за автоматизирано ръководство на три пътни платна – бул. „ Христо Ботев“, бул. „ Васил Левски“ и бул. „ Гоце Делчев“. Като резултат от осъществяването на плана се чака да се усъвършенства нощното осветяване на улиците и междублоковите пространства в регионите на града, както и да се понижат разноските за поддръжка, консумативи и изразходвана електрическа енергия.

Мотивите за направеното от кмета на Община Русе Пенчо Милков предложение за дофинансиране са свързани с двойното повишение на цените на материали, заложени в строително-ремонтните действия по Проект „Прилагане на ограничения за енергийна успеваемост по системата за външно изкуствено осветяване на територията на град Русе, Община Русе“. Съгласно изискванията на подписаният контракт за безплатна финансова помощ (БФП) при надвишаване на контрактувания размер на допустимите разноски вследствие на увеличение на цени, нужните разноски следва да бъдат обезпечени за сметка на бенефициента. От друга страна, съгласно условията на Закона за публичните поръчки (ЗОП), прогнозната стойност на публичните поръчки би трябвало да е настояща към датата на разкриване на процедурата. След осъществено пазарно изследване е открита негативна разлика в размер на 758 075,80 лв. с Данък добавена стойност сред плануваните бюджетни средства на стадий кандидатстване и пазарните цени, настоящи все още.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР