С настъпването на сезона на матурите и кандидатстудентските изпити у

...
С настъпването на сезона на матурите и кандидатстудентските изпити у
Коментари Харесай

Преписването като... епидемия

С настъпването на сезона на матурите и кандидатстудентските изпити у нас и по света процъфтява относително нов пазар. На него се търгуват устройства, които служат за преписване и машинация по време на изпити. Дигиталната техника в тази област напредва с часове, а цените падат непрестанно. Под 200 лева в български интернет уеб сайтове можете да закупите часовници, в които да качите подготвени текстове, очила с камери, микрослушалки и още куп джаджи за мошеничества. Българските закони не не разрешават продажбата и използването на такива устройства. По тази причина всичко остава в ръцете на квесторите - дали ще съумеят да сгащят и изобличат измамниците. Двубоят настъпва! Изтичането на решени проби за матури и свалянето им от интернет против възнаграждение придобива тревожни размери освен у нас, само че и по света.

 Британският вестник Daily Mail излезе с обширна обява по въпроса, като мотивът бе изтекли онлайн SAT проби на Острова. Изпитът на 3000 студенти в Тайланд бе анулиран, тъй като в залите бяха открити десетки хайтек устройства за преписване. Паралелно с всичко това способите за преписване по време на самия изпит напредват с големи стъпки. Добрият остарял „ царски пищов “ отмира и способите за машинация навлизат в цифровата епоха.

 Български уеб сайтове оферират „ часовници за преписвачи “ с цени, вариращи от 69 до 160 лева В тях по електронен път се вкарват и четат след това текстови файлове. Ето какво написа в онлайн рекламата на подобен артикул: „ Часовникът чете кирилица, само че няма меню на български за разлика от новият модел на часовника V7. Спешен ПАНИК бутон за скриване на текста и проявление на общоприетия циферблат. Ръчен режим на прелистване и автоматизиран режим, който разрешава страниците да се сменят автоматизирано през интервал от 1 до 10 секунди, без да е належащо да натискате бутоните на часовника. Визуализиране на графични файлове - извънредно уместно за формули. Часовникът е с две години цялостна гаранция. Не съществуват устройства, който да попречат на потреблението на часовника! Не се въздейства от заглушители! “

Два пъти по-скъп модел часовник за преписване примамва с повече благоприятни условия:

„ Уникален часовник, подобаващ за преписване, който може да ви оказва помощ в сполучливото взимане на изпити, матури, класни и контролни. Този модел е може би най-хубавият артикул на пазара сега, тъй като е с доста усъвършенствани функционалности, в това число поддръжка на кирилица, MS Word (.doc) и PDF файлове. Това става с помощта на софтуера, който е неразделна част от часовника. Чрез него вие можете безпроблемно да възпроизведете всевъзможни текстови файлове, да определяте шрифт, величина и цвят на шрифта, бляскавост на буквите, да задавате заден декор в разнообразни цветове. Паметта е 8 GB, софтуерът работи на WINDOWS операционни системи - XP, VISTA, WINDOWS 7 и WINDOWS 8. Езици: британски, френски, немски, италиански, нидерландски, португалски, испански, чешки, шведски, полски, съветски, турски, Унгарски, индонезийски, гръцки, арабски, японски, китайски. Комплектът съдържа: 1 брой часовник, 1 брой слушалки, 1 брой USB кабел, гаранционна карта – две години цялостна гаранция. ОТСТЪПКА ЗА РЕДОВНИ КЛИЕНТИ! “

 Друг шлагер на пазара на преписвачите са микрослушалки с физически цвят, които се слагат в ухото и по тях се диктуват тематиките. Проблемът при безжичните предаватели обаче е, че модерните университети към този момент разполагат с мощни заглушители, които блокират радио- и телефонните сигнали. Преди да ползвате микрослушалката обаче, би трябвало наложително да си почистите извънредно добре ухото. Иначе не работи. Пише го в инструкциите. След се постави в ухото, слушалката се свързва в буксата за хендсфри на телефона и... воала!

 В Тайланд тази седмица трима студенти са хванати с очила с инсталирани в тях безжични камери, посредством които са изпратили фотоси със дилемите на хора отвън залата, които са им изпратили решенията на смарт часовници. Ректорът на университета „ Рангсит “ в Банкок разкри, че всеки от тримата измамници е платил по 800 000 бахти (23 долара) на екипа, провел мошеничеството. Не по-малко съобразителни са и някои от аналоговите способи за машинация - да вземем за пример отлепяне на етикета на шише с минерална вода, написване на формулите на гърба и повторното му залепяне. Внасянето на вода в залата не е неразрешено. Разновидност на този похват е да се употребява бутилка от кола. Сканира се етикетът и по-късно се отваря с рhotoshop. Изтрива се текстът за състава и произвеждане и се нанася нужната информация. След това се сканира, принтира и се залепя като нов етикет на бутилката. Може да се въоръжите с повече бутилки. Така де, кой може да ви ограничи пиенето?! Но въпреки всичко не правете дребен склад от питиета.

 Засечени са и подготвени написани тематики върху празни бели листа, само че с невидимо мастило, което можеш да видиш с очила със специфични стъкла, неотличаващи се на външен тип от елементарните. Сядаш, вадиш нужната тематика и просто преписваш невидимия текст с писалка. Стига се и да крайности - ученичка в Съединени американски щати призна, че си е направила пищов от дамски тампон - едно от дребното неща, позволени за внасяне в изпитните зали оттатък Атлантика. Пак в Америка двама студенти в залата си сверявали отговорите, като употребявали Морзова писменост - почуквали с молив по банките. Обаче един от квесторите се оказал радиолюбител - и това в случай че не е неприятен шанс!

Инфо: www.trud.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР