С награда за цялостен принос към българската култура си тръгна

...
С награда за цялостен принос към българската култура си тръгна
Коментари Харесай

Тео Ушев с награда за принос към БГ културата

С премия за повсеместен принос към българската просвета си потегли номинираният за „ Оскар “ български аниматор Теодор Ушев от българската премиера на новия му филм „ Физика на тъгата “.

Призът му бе връчен от неговия първи и единствен преподавател по анимация Красимир Иванов, който му пожела здраве и дълъг живот, предава Монитор.

„ Не останаха доста награди, които може да получи “, пошегува се още Иванов от сцената в първа зала на НДК.

“Тази премия ми е една от най-важните, да не кажа - най-важната, по доста аргументи.

Първо, тъй като ми припомня за летящ човек, а това е главното нещо, към което се стремя”, показа и Ушев. Това обаче не бе единственото му отличие за вечерта.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова удостои аниматора с грамота за принос за разпространение, запазване и развиване на културата в София. Тя акцентира и приноса на Ушев към превръщането в модерна изложба на пространството под някогашния пантеон на Георги Димитров.

Официалното награждаване в неделя вечерта се случи сред две специфични министър председатели за аниматора, чиято непрекъсната адресна регистрация е в Канада.

Събитието стартира с представянето на взаимния план на Ушев с Токийския университет „ Четирите годишни времена “, който бе изпълнен от „ Кварто Квартет “ със солист Иван Пенчев. За първи път режисьорът на „ Сляпата Вайша “ осъществя плана в края на 2017 година Тогава той изясни, че е желал да сътвори пробна анимация по „ Четирите годишни времена “ на Вивалди, като по първични проекти с музиката е трябвало да се заеме Софийската филхармония.

„ За страдание, Национален Фонд „ Култура “ го оцени като незадоволително забавен и отхвърли финансиране за проявлението му в България “, изрази огорчението си Ушев в обществените мрежи преди две години.

В последна сметка планът дойде и у нас, като бе показан като част от фестивала Киномания. След къс антракт пък светлините в зала 1 угаснаха за първата родна прожекция на британската версия на „ Физика на тъгата “. Вторият филм, който Ушев осъществя по творчеството на Георги Господинов, изследва житейските и действителните пътешествия на един мъж.

Киноразказът стартира от ранните му години в комунистическа България, с цел да доближи до зрелост в Канада. Самият воин оприличава своя лабиринтен витален път с бродещия минотавър на митологията. Филмът, който ще бъде показан на Киномания и с френско озвучаване, провокира бурна реакция у феновете в първа зала, които посрещнаха Господинов и Ушев в края на финалните надписи изправени и с близо 5-минутни нестихващи овации.

Снимка: Булфото
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР