Руското контраразузнаване арестува 73-годишния директор и главен конструктор на Научно-изследователския

...
Руското контраразузнаване арестува 73-годишния директор и главен конструктор на Научно-изследователския
Коментари Харесай

Арестуваха директора на програмата за хиперзвукови системи на Русия

Руското контраразузнаване арестува 73-годишния шеф и основен конструктор на Научно-изследователския център за хиперзвукови системи ( " НИПГС " ) Александър Куранов. Той е обвинен в държавна измяна, пишат съветските медии.

Заподозреният, задържан в столицата Москва, ще застане по-късно пред съда. Федералната работа за сигурност желае непрекъснатото му задържане за период от два месеца, заяви ТАСС, цитирайки източник от правоприлагащите органи. Куранов е общоприет шеф на основаното в Санкт Петербург научноизследователско дружество (НИП) за свръхзвукови технологии и е специалист в тази област.

Той се е занимавал с разработки, свързани с въглеводородно гориво за летателни апарати, също така е професор в Санктпетербургския държавен политехнически университет. Според уеб страницата на НИП Куранов е управлявал създаването на идея за нов свръхзвуков летателен уред, наименуван " Аякс ". Хиперзвуковите технологии разрешават на обекти да летят с доста по-висока скорост от тази на звука, отбелязва Ройтерс.

Задържаният е обвинен за предаване на задграничен жител на секретна информация за проучванията в региона на хиперзвуковите технологии, върху които работи отдавна, заяви организация " Интерфакс ", базирайки се на неназован източник. Делата за измяна и шпионаж в Русия нормално се водят зад закрити врата поради секретния темперамент на материалите по тях. Московският Лефортовски съд удостовери, че по-късно през днешния ден ще прегледа мярката за неотклонение на Куранов, за която следствието упорства да бъде задържане под стража. Засега арестуваният има статут на обвинен по делото. Нито юристът на Куранов, нито следствените органи още не излезли с формален коментар по случая.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР