Руският президент Владимир Путин пристигна в Китай на двудневно държавно

...
Руският президент Владимир Путин пристигна в Китай на двудневно държавно
Коментари Харесай

Старите приятели Си и Путин се срещнаха в Пекин

Руският президент Владимир Путин дойде в Китай на двудневно държавно посещаване, при което двете страни ще се стремят да задълбочат връзките си, сближени след решението на Москва да нахлуе в Украйна преди повече от две години. Посещението идва дни откакто Русия стартира нова атака в североизточната Харковска област в Украйна и след аудиенция на американския държавен секретар Антъни Блинкън в китайската столица, при която той предизвести, че в случай че КНР не ограничи поддръжката си за съветската военна акция, някои китайски банки могат да бъдат глобени. Така визитата на Путин е самобитно предизвикателство към американската закана.

Излъчван онлайн по държавната телевизия, кортежът на съветския президент от близо 20 автомобила, ескортиран от групировка от мотоциклетисти, облечени в церемониални бели униформи, дойде пред Голямата зала на народа в Пекин към 11 часа сутринта локално време (05:00 часа българско). Там съветският водач бе посрещнат от китайския му колега Си Цзинпин.

Putin arrives in Beijing to meet with Xi.

You’ll notice both Xi and Putin have trailing officials carrying their nation’s respective nuclear footballs.

Simply a matter of protocol? Or an intentional display of strength and unity?
— Clandestine (@WarClandestine)

Двамата слушаха химните на съответните си страни под гърмящия съпровод на оръжеен салют, преди да се разходят по алените килими, с цел да инспектират китайските войски на гала по посрещане, която продължи близо половин час. Група деца, подредени до оркестъра, подскачаха и приветстваха, до момента в който Путин и Си минаваха около тях, споделя Ройтерс.

Xi Jinping: " My great friend, I welcome you... "

Putin: " Dear friend... "
— COMBATE | (@upholdreality)

В полемики по-късно Си поздрави Путин като " остарял другар ". Той сподели на съветския президент, че връзките сред Китай и Русия са издържали тестването на времето и че те са си дали " стратегически насоки "  в своите повече от 40 срещи през предишното десетилетие.

" Китай е подготвен да работи с Русия, с цел да останем положителни съседи, положителни другари и положителни сътрудници ", разгласи Си, представен от държавната осведомителна организация Синхуа.

Очаква се двамата водачи да продължат диалозите на чай и разходка в парка, съобщи съветската организация РИА Новости.

 | Vladímir Putin y Xi Jinping se saludan en el Gran Salón del Pueblo de Beijing en visita oficial de 2 días del líder ruso a la capital de China.

— Alerta News 24 (@AlertaNews24)

Путин и Си оповестиха партньорство " без ограничавания " на зимната олимпиада в Китай - дни преди съветският президент да изпрати войските си в Украйна през февруари 2022 година През март 2023 година, когато китайският лидер посети Москва, той прогласи началото на " нова епоха "  в връзките на двете страни, до момента в който през октомври, когато Путин беше последно в Пекин, Си приказва за " дълбокото другарство "  между двамата мъже.

Преди пътуването 71-годишният Путин разгласи, че изборът му на Китай като негова първа задгранична дестинация, откакто постави клетва като президент за пети мандат, демонстрира  " невиждано високото равнище на стратегическо партньорство "  между двете страни, както и близкото му другарство със 70-годишния Си.

" Ще се опитаме да установим по-тясно съдействие в региона на промишлеността и високите технологии, космоса и мирната нуклеарна сила, изкуствения разсъдък, възобновимите енергийни източници и други новаторски браншове ", сподели Путин пред китайската държавна осведомителна организация Синхуа.

Двамата водачи ще вземат участие в церемония вечер по случай 75 години от признаването от Съветския съюз на Китайската национална република, оповестена от Мао Цзъдун след успеха на комунистите в гражданската война в Китай през 1949 година

В изявление за " Синхуа "  Путин наподобява изрази поддръжката си за китайския кротичък проект за Украйна от 12 точки, който Пекин показа на първата годишнина от пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2023 година Той сподели, че предложенията могат да обезпечат основа за полемики и че Москва е " отворена за разговор по отношение на Украйна ".

Тази съветска опорка не дава отговор на истината - Русия отхвърля да договаря с Украйна, до момента в който Киев не се откаже от всичките окупирани от завоевателите територии, както и да разгласи интернационален " неутралитет ". Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че договарянията би трябвало да включват възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, евакуиране на съветските войски от цялата украинска територия, освобождение на всички пандизчии, арбитражен съд за виновните за експанзията и гаранции за сигурността на страната.

Швейцария привиква мирна среща на върха за Украйна, на която ще участват най-малко 50 делегации. Русия не е измежду поканените.

Китай твърди, че е безпристрастен в спора, само че не е осъдил Москва за нашествието.
" Полезният " Путин
Кремъл разгласи в изказване, че по време на диалозите си тази седмица Путин и Си ще " обсъдят в детайли целия набор от въпроси, свързани с всеобхватното партньорство и стратегическото съдействие "  и ще дефинират " нови насоки за по-нататъшно развиване на съдействието сред Русия и Китай ". Двете страни разясниха, че желаят да преработят интернационалния ред в сходство със личните си визии за това какъв би трябвало да бъде светът - многополюсен, без зловредното по думите им въздействие на " груповия Запад ".

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва и Пекин играят " съществена балансираща роля в световните каузи "  и че визитата на Путин ще " укрепи взаимната ни работа ". И двете страни са членове с право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, дружно със Съединени американски щати, Обединеното кралство и Франция.

Не би трябвало да подценяваме " изгодата "  от Русия като другар за Китай, разгласи Сари Архо Хаврен, помощник в мозъчния концерн Royal United Services Institute (RUSI), пред " Ал Джазира ".

" Русия е скъп сътрудник в изместването на Съединени американски щати и смяната на световния ред към удобен за Китай и Русия. Русия също по този начин вижда Тайван като неразделна част от Китай и към този момент видяхме спекулации по отношение на сюжета на война в Индийско-Тихоокеанския регион и дали Русия ще се притече на помощ на Китай при евентуални военни дейности ".

Москва построи все по-тесни връзки с Пекин, като насочи по-голямата част от енергийния си експорт към Китай и внесе високотехнологични съставни елементи за военната си промишленост от китайски компании на фона на западните наказания.

Двете страни също задълбочиха военните си връзки, провеждайки взаимни учения в Японско море и Източнокитайско море и организирайки образование на сухопътни сили на териториите си.

Китай ускори нападателните си маневри край самоуправляващия се Тайван, до момента в който островът се приготвя за встъпването в служба на 20 май на определяния от КНР като " сепаратист " Уилям Лай, който беше определен за президент на изборите през януари.

Пекин възприема Тайван за своя територия и не изключва използването на мощ за реализиране на заветното обединяване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР