СподелиНарендра Моди, който управляваше безпроблемно в продължение на десет години,

...
СподелиНарендра Моди, който управляваше безпроблемно в продължение на десет години,
Коментари Харесай

Изборите в Индия: Партията на Моди, най-голямата в света, губи абсолютно мнозинство в парламента

Сподели
Нарендра Моди, който управляваше безпроблемно в продължение на 10 години, контролирайки съвсем всички институции в страната, загуби безспорното си болшинство и се постанова да договаря с районните водачи, с цел да остане на власт.

 
View this post on Instagram
 

Най-влиятелният човек на Индия, е заставен да води тежки договаряния с районните водачи, с цел да остане на власт. Неговата партия – „ Бхаратия Джаната “, излезе отпред на осемнадесетите парламентарни избори в Индия, само че за първи път от 2014 година насам не завоюва независимо болшинство.

Партията на Моди, която е най-голямата политическа групировка в света със 180 милиона членове, получи единствено 240 депутати, до момента в който болшинството е несъмнено на 272 места – липсват и единствено 30. 

Но за първи път от десетилетие насам партията „ Бхаратия Джаната “ (БДП) Моди не завоюва безусловно болшинство и ще би трябвало да разчита на съдружните си съдружници.

Конгресът, основната опозиционна партия, удвои броя на местата си в Народното събрание – незабравим поврат, реализиран с помощта на споразуменията за издигане на обособени претенденти против БДП.

„ Страната сподели на Нарендра Моди: „ Не те желаеме “, съобщи пред медиите водачът на Конгреса Рахул Ганди, избран отново с преднина от над 364 000 гласа в южния изборен регион Ваянад.

 
View this post on Instagram
 

73-годишният Нарендра Моди, който остава доста известен след два мандата на поста, съобщи през уикенда, че е сигурен, че „ индийският народ е дал своя вот с рекорден брой гласове “, с цел да го преизбере след десетилетие отпред на страната.
66,3% изборна интензивност
Опозицията и правозащитниците упрекнаха Нарендра Моди, че облагодетелства индуистите, които са болшинство в страната, в ущърб на огромните малцинства, в това число 210 милиона индийски мюсюлмани, които се тревожат за бъдещето си.

От другата страна, Нарендра Моди упрекна Конгреса, че желае да разпредели „ националното благосъстояние “ сред „ инфилтратите “, „ тези, които имат най-вече деца “, визирайки мюсюлманската общественост. Възмутена, опозицията отнесе въпроса до изборните органи, които не глобиха министър-председателя.

Около 642 милиона индийци гласоподаваха на тези избори, които се организираха на седем стадия в продължение на шест седмици, като доведоха до висока изборна интензивност. Въз основа на записаните от комисията 968 млн. гласоподаватели в допитването участваха 66,3 % от гласоподавателите, което е малко по-малко, в сравнение с през 2019 година Избирателната интензивност беше 67,4%.

Част от публикацията е налична в и

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР