Китай търси повече влияние в Европа. Европа търси помощта на

...
Китай търси повече влияние в Европа. Европа търси помощта на
Коментари Харесай

Търговска срещу истинска война. Какво иска Китай от Европа

Китай търси повече въздействие в Европа. Европа търси помощта на Китай, с цел да спре съветската война в Украйна. Как са преплетени ползите им?

Отношенията сред Китай и Европа през днешния ден са обтегнати на два фронта.

Първата заявена обща цел е битката с климатичните промени. Но Пекин желае да господства пазара и упреква Европейския съюз (ЕС) в „ комерсиална война “, когато Брюксел търси баланс.

Втората цел е мир в Украйна , където Русия стартира напълно същинска война преди повече от две години. По тази линия мнозина европейски водачи желаят Китай да упражни въздействието си върху Москва и да убеди Кремъл да изтегли силите си от територията на нападнатата страна, до момента в който Китай не дава признаци, че би се заел с това.

В края на предходната седмица двете страни пробваха да намерят допирни точки по тези въпроси по време на първото посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Европа от пет години насам. Спирките му бяха Франция, и. Постигането на консенсус обаче за момента наподобява комплицирана задача.
Китайските ползи
Търговията сред Китай и страните от Европейски Съюз е мощно развита и са в немалка степен стопански подвластни едни от други. Те не престават да си сътрудничат в доста области, а наскоро в посока прекосяване към кръгова стопанска система, която е основна за опазването на природата и е нужна за задачата на Европейски Съюз да доближи нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година

В същото време Брюксел става все по-внимателен във връзка с отрицателното въздействие, което съпровожда на пръв взор преференциалните покупко-продажби с Пекин. През последните месеци той стартира няколко следствия против китайски компании по съмнения, че заливат европейския пазар със артикули на доста ниски цени и подбиват локалното произвеждане. Според Европейски Съюз китайските компании съумяват да реализират това благодарение на неестествено високи държавни дотации.
Европа не може да одобри изкривяващи пазара практикиУрсула фон дер Лайен
„ Светът не може да поеме непотребното произвеждане на Китай “, сподели председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на публична среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон и китайския Си Дзинпин. „ Европа не може да одобри изкривяващи пазара практики, които биха могли да доведат до деиндустриализация тук, вкъщи ".

Пекин предизвести Брюксел да не търси закани в търговията с Китай, защото съгласно него няма такива, и упрекна Съюза, че ползва политика на протекционизъм. Според Китай следствията на Европейски Съюз са дискриминационни по отношение на неговите производители.

Ню Йорк Таймс написа, че износът на Китай се е нараснал петорно през последните четири години. Според данни на Европейски Съюз през днешния ден страната е най-голямият вносител за Съюза и обезпечава една пета от общия импорт.
Какво проверява Европейски Съюз
Много от китайските компании, които Европейски Съюз проверява, са производители на екологични технологии.
Електрически транспортни средства
Една от основните артикули, които станаха обект на европейско следствие още през есента на 2023 година, са китайските електрически автомобили. Ако откри, че фирмите, които ги създават, се употребяват с несъразмерни държавни дотации, Европейски Съюз може да наложи огромни мита върху вноса им.
Вятърни турбини
Европейски Съюз проверява и дотациите, получавани от китайските снабдители на вятърни турбини, предопределени за Европа. Обекти на следствието ще бъдат вятърни паркове в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България.
Соларни панели
На 3 април Европейска комисия стартира още две следствия според Регламента на Европейски Съюз за задграничните дотации (РЧС) за това дали двама китайски участници в търг за слънчев парк в Румъния са се възползвали прекалено от дотации. Китай господства международния пазар на слънчеви панели.

Разследванията се отнасят до консорциум, формиран от румънската компания ENEVO, поделение на китайската LONGi и дъщерни сдружения на китайската държавна компания Shanghai Electric Group.
Медицинско съоръжение
Последната инспекция, за която заяви Европейска комисия, е на китайските публични поръчки за здравно съоръжение. Тя е първата в границите на Международния инструмент за публични поръчки на Европейски Съюз, който има за цел да предотврати несправедливото облагодетелстване на националните снабдители от страна на страните.

Ако Европейска комисия откри, че европейските снабдители нямат обективен достъп до китайския пазар, може да наложи ограничавания на китайските производители на медицински произведения, които вземат участие в държавни търгове в страни от Европейски Съюз.

Политико написа, че след такива дейности може да се чака равностоен отговор от страна на Пекин. Изданието дава образец с ограничението на износа за Европа на галий и германий - материали, употребявани в производството на чипове. Мярката беше наложена, откакто Съединени американски щати притиснаха Нидерландия да блокира част от продажбите на локалния производител на чипове и друго електронно съоръжение ASML за Китай.
Пекин стартира и свое антидъмпингово следствие тази година, ориентирано към вноса в Китай на европейско бренди, най-вече френски коняк, което беше една от тематиките при визитата на Си в Париж.

Освен в нелоялна конкуренция Европейски Съюз упреква Китай и в шпионаж. В края на април няколко души по съмнения за шпионаж в интерес на Китай, в това число помощник на евродепутат от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (AfD).
Позициите на обособените страни
Докато Брюксел ползва единна политика от името на страните членки, сред обособените страни няма консенсус какъв е най-хубавият метод по отношение на търговията с Китай.
Франция
Франция нормално упорства за самостоятелна европейска стопанска система и отбрана на европейските компании, като това се отнася както за зависимостта от Китай, по този начин и от Съединени американски щати. Макрон се разграничава от ползите на Вашингтон в Тайван, само че и поддържа доста от ограниченията против търговията с Китай.

Едновременно с това той също изиска китайските компании да построят фабрики за електрически автомобили във Франция. Приветства и вноса на китайски технологии и други артикули, стига това да не нарушава суверенитета на европейските страни.

" Франция приветства всички индустриални планове. BYD и китайската автомобилна промишленост са добре пристигнали във Франция ", сподели по-рано министърът на финансите Бруно Льо Мен. BYD е водещ китайски производител на електрически автомобили.

Според Ню Йорк Таймс Франция има съвсем 50 милиарда $ търговски недостиг с Китай, като равнището на френските вложения в Китай е три пъти повече от тези на Китай във Франция.
Германия
Германия нормално води уравновесена политика в комерсиалните си връзки с Китай, защото е най-големият експортьор в границите на Европейски Съюз за азиатската страна.

В същото време през първото тримесечие на годината като водещ търговски сътрудник на Германия за пръв път от близо 8 години. Също по този начин производството на евтини китайски електрически автомобили изостря конкуренцията с Германия, която е водещ международен производител на коли.
Италия
Един от изненадващите обрати във връзка с търговията с Китай през последните месеци беше решението на италианската министър-председателка Джорджа Мелони си от китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “, която цели в дълготраен проект да свърже Китай с Африка и Европа и да се трансформира в актуален еквивалент на Пътя на коприната.
Сърбия и Унгария
Изненади няма във връзка с Сърбия и Унгария, дългогодишни стопански и геополитически сътрудници на Китай. Пекин в огромна степен разчита на тях, с цел да откри по-голямо въздействие в Европа, като финансира голям брой планове в двете страни, в това число железопътна връзка сред столиците им.

Белград и Будапеща бяха другите дестинации след Париж, които Си посети предходната седмица. Тогава те с Пекин, а Унгария даже китайския на съветската война в Украйна. Този проект не загатва евакуиране на съветските войски от окупираните украински територии. Китай също по този начин натрупа въздействие посредством вложения и в други страни на Западните Балкани.
Ролята на войната в Украйна
Опасенията за икономическата взаимозависимост от Китай на европейските страни се ускориха през последните две години поради един основен геополитически фактор, а точно войната в Украйна.

Пекин отхвърля да осъди съветската инвазия и споделя, че не е страна в спора, само че желае той да бъде позволен с мирни договаряния – позиция, която доста последователи на Русия поддържат, осъждайки военната помощ от западните страни за Украйна.

Пекин също по този начин подлага на критика западните водачи, които съгласно него употребяват рецесията в Украйна, с цел да опетнят имиджа на Китай и да подклаждат нова Студена война.

Китай е упрекван, че купува огромни количества съветски енергийни артикули, което оказва помощ на Москва да финансира войната си, както и че изнася технологии с двойна приложимост, използвани при производството на оръжия.

Както заобикаля да заема твърда позиция против съветската инвазия, по този начин Пекин заобикаля и крайната антизападна позиция на Русия. Китай концентрира рецензиите си главно върху Съединени американски щати, чието място на международната сцена пробва да заеме.

След като се прибра от Европа, в четвъртък и петък Си Цзинпин ще е хазаин на съветския президент Владимир Путин .

Китай остава подвластен от западните страни в доста връзки. Според данни на китайската стопанска система разчита в огромна степен на тях за импорт на близо 400 типа артикули. Предполага се също, че страната залага от ден на ден на износа си, с цел да компенсира загубите от тежката рецесия в имотния бранш през последните години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР