Руският телевизионен канал ТНТ снима новогодишна пародия по съветската филмова

...
Руският телевизионен канал ТНТ снима новогодишна пародия по съветската филмова
Коментари Харесай

Нова „Ирония на съдбата“ с Филип Киркоров разбуни духовете

Руският ефирен канал ТНТ снима новогодишна подигравка по руската кино класика „ Ирония на ориста, или честита баня “ и фрагменти от други ленти на огромния режисьор Елдар Рязанов. Проектът е озаглавен „ СамоИрония на ориста “ и в две от основните функции ще се изявят естрадната звезда Филип Киркоров и тв водещата Олга Бузова. Сред участниците са още певиците Клава Кока и Алсу, комикът Павел Воля, някогашната състезателка по художествена гимнастика Ляйсан Утяшева. Продукцията ще бъде излъчена в новогодишната нощ, каквато е традицията и с истинската „ Ирония на ориста “, само че още преди появяването си на екран тя към този момент провокира полемика в медиите и обществените мрежи.

„ Толкова доста от тях към този момент пропаднаха в пропаст от рецензия и публично неодобрение, а режисьорите не престават и не престават да снимат нови версии на паметни филми… Някой ще назова това насмешка с класиката, различен ще го счита за постмодернизъм, някой ще се търкаля на пода от смях, а различен просто ще свие плещи “, разяснява KP.ru. Потърсена за коментар от уеб страницата, вдовицата на режисьора Елдар Рязанов – Ема Абайдулина, дефинира плана като „ цялостна нелепост “. Тя изяснява, че никой от екипа не се е обръщал към нея във връзка на авторските права, а и тя не желала „ нито да ги види, нито да ги чуе “. Виктор Брагински – наследник на съавтора на Рязанов, сценариста Емил Брагински, прибавя, че и на него никой не е желал позволение да снима „ подигравка или какъвто и да било различен филм “.

Доведеният наследник на Елдар Рязанов (от втората му брачна половинка Нина) – режисьорът, сценарист и декан на режисьорския факултет на ВГИК Николай Скуйбин, в изявление за News.ru характеризира бъдещия филм като „ чисто комерсиален план “. Той допуска, че идната кино подигравка на лентите на Рязанов може да се трансформира в „ още една демонстрация на неприятен усет “. „ Но пък въпреки това, щом желаят да пародират – дано пародират. Пародира се това, което е известно, нали по този начин? Аз бих предпочел да не се допират до тези филми, само че нищо не можем да създадем против това “, прибавя Скуйбин. Руското законодателство разрешава основаването на творби в жанра на музикалната подигравка без единодушието на създателя или различен притежател на авторското право и без възнаграждение на заплащане, коментират адвокати.

Продуцентът и тв водещ Михаил Ширвиндт, чийто татко Александър Ширвиндт е измежду актьорите в класическата комедия от 1975 година, назовава новата версия „ долнопробност и безсрамие “. 88-годишният Ширвиндт-старши  е по-сдържан: той се афишира срещу осъвременяването на паметни остарели филми, само че счита, че от пародирането им би могло от време на време да се получи и нещо забавно. В обществените мрежи също не са благосклонни. „ Бузова и Киркоров са иронията на ориста, която сме си заслужили. Явно не сме се държали добре през годината… “, разяснява консуматор.

 

НОВ ПРОЧИТ

Преди 15 години на екран излезе римейк на комедията „ Ирония на ориста “, сниман от режисьора Тимур Бекмамбетов, а в основните функции са звездите Константин Хабенский, Сергей Безруков и Елизавета Боярская. В епизодите се появяват и актьорите от истинския филм Андрей Мягков (1938–2021), Юрий Яковлев (1928–2013), Барбара Брилска. Тогава Рязанов публично позволява на Бекмамбетов да направи римейк, а самият той става сърежисьор и съветник на кино лентата, само че все пак не остава удовлетворен от резултата.

През 2022 година излезе и първият американски римейк на руски филм в историята - About Fate. С Ема Робъртс (дъщеря на Ерик Робъртс и племенница на Джулия), филмът на Мариус Вайсберг се въодушевява точно от „ Ирония на ориста, или честита баня “ на Рязанов. Вайсберг е снимал и комедията с присъединяване на на сегашния украински президент Владимир Зеленски „ Любов в града “ (2009 г.).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР