Полски прокурори са иззели шпионски системи Pegasus от правителствена агенция

...
Полски прокурори са иззели шпионски системи Pegasus от правителствена агенция
Коментари Харесай

Шпионски скандал в Полша: Над 600 души, предимно опозиционни политици са били шпионирани с помощта на Pegasus в Полша

Полски прокурори са иззели шпионски системи Pegasus от държавна организация във Варшава. В момента специалисти ги изследват, с цел да „ дефинират функционалността и законността на потреблението им “, съобщи представител на Националната прокуратура. Устройствата за кибершпионаж са били конфискувани предходната седмица.

Операцията беше извършена в границите на народен скандал, в който предходното държавно управление на Полша беше упрекнато, че е употребило Pegasus в големи мащаб за шпиониране на опозиционни политици сред ноември 2017 и декември 2022 година.

Разследващите са иззели и редица документи от Централното бюро за битка с корупцията, Агенцията за вътрешна сигурност, военното контраразузнаване и полицията. Всички те са свързани с придобиването и потреблението на Pegasus като част от оперативните действия.

Разследващите се концентрират върху това кой тъкмо е закупил Pegasus за полските управляващи. Бившият вицепремиер Ярослав Качински, някогашният заместник-министър на правораздаването Михал Вос, някогашният детски омбудсман Миколай Павляк и други държавни чиновници към този момент са дали показания.

Pegasus – шпионски инструмент, създаден от израелската компания NSO Group все по-често се среща в смарт телефоните на участниците в гражданското общество в страни като Испания, Полша, Руанда, Унгария, Мексико, Тайланд и Латвия.

През април министърът на правораздаването на Полша разгласи, че към 600 души, най-вече опозиционни политици и техни съдружници са били подложени на наблюдаване благодарение на Pegasus по времето на някогашната ръководеща партия „ Право и правдивост “ (PiS).

Въпреки разкритията за корист с технологията, NSO Group няма нищо срещу това потребление на Pеgasus. Представители на компанията и преди са коментирали, че държавните и военните чиновници са обективни цели за наблюдаване, в случай че попадат под „ законно разследващо следствие “.

Продължилото 18 месеца следствие откри също, че изборите през 2019 година, на които претендент беше опозиционният водач сенатор Кшищоф Брейза са били нечестни заради потреблението на шпионски програмен продукт. Полските управляващи позволяват да бъдат заведени наказателни каузи против сегашни и някогашни полски министри, забъркани в потреблението на Pegasus.

Pegasus не е действен инструмент, употребен от разследващите служби, а кибероръжие, т.е. инструмент за влияние върху държанието на други хора “, съобщи Марчин Босацки, ръководител на Комитета за наблюдаване на Pegasus в окончателния си отчет.

„ Можем недвусмислено да заявим, че Pegasus е употребен в Полша по извънредно нападателен метод. “

заяви Босацки
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР