Руският държавен петролен първенец, ръководен от приближени на президента Владимир

...
Руският държавен петролен първенец, ръководен от приближени на президента Владимир
Коментари Харесай

„Роснефт“ се огъва под удара на санкциите

Руският държавен петролен отличник, управителен от доближени на президента Владимир Путин, регистрира най-рязкото намаляване на производството от началото на нашествието в Украйна, оповестява Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Около две трети от понижението на производството на нефт в Русия след войната в Украйна е генерирано от „ Роснефт “, чийто основен изпълнителен шеф Игор Сечин е част от вътрешния кръг на Путин от десетилетия, и нейните дъщерни сдружения, сочат данни на Министерството на енергетиката. Това е към двойно равнище над каузи на компанията в националното произвеждане, което значи, че „ Роснефт “ е наранена непропорционално. „ Това може би е най-големият пострадал от последния кръг на интернационалните наказания “, разяснява Виктор Катона, Kpler.

„ Роснефт “ се трансформира в главния източник на съкращения на производството в Русия “. Повечето западни страни, като се изключи Съединени американски щати и Англия, не са наложили наказания върху вноса на съветски нефт. Редица други фактори обаче – от корабоплаването до слабото вътрешно търсене и отхвърлянето на режима на Путин от интернационалните компании, принуждават страната да свие производството. Производството на нефт на Русия в средата на май се намали с 830 хиляди барела дневно по отношение на февруари, сочат калкулации, основани на данните на енергийното министерство. Проектите на „ Роснефт “, в това число активите, ръководени от дъщерното сдружение „ Башнефт “, генерират 560 хиляди барела дневно от съкращенията, излиза наяве още от данните.

„ Роснефт “ не е дала отговор на питане за коментар от Bloomberg News.

Спадът на съветското произвеждане е разпределен неравномерно заради редица аргументи. „ Основният фактор, движещ индустриалните трендове в съветските компании, е способността им да продават нефт за експорт и да усилват процесите в страната “, разяснява Дария Мелник, Rystad Energy. Забраната за импорт от Съединени американски щати беше изключително тежка, тъй като засегна най-вече съветските снабдители на петролни горива по Персийския залив. Лишени от огромен пазар, запасите от по-тежките сортове нефт в рафинериите бързо започнаха да нарастват, което принуди заводите да преустановят краткотрайно активност. Производството и доставките на „ Роснефт “ – най-голямата рафинерия в страната, се свиват с близо 28% през първите дни на май спрямо равнищата преди пандемията, демонстрират калкулации на Bloomberg, основани на данни от промишлеността.

Изнасянето на огромни интернационалните петролни компании също оказа въздействие. Exxon – оператор на гигантския план „ Сахалин-1 “, реши да напусне Русия. Добивът там се свива с над 145 хиляди барела дневно – 71% доникъде на май спрямо февруари.

Частната " Сургутнефтегаз " също има проблеми с предлагането на недопечен нефт в чужбина, което докара до спад от към 72 хиляди барела дневно в производството ѝ доникъде на май. За други огромни съветски компании последствията от рестриктивните мерки наподобява не са толкоз тежки. „ Лукойл “, вторият по величина петролен производител в Русия, съумя да резервира интервенциите си съвсем непроменени отпреди нашествието в Украйна с помощта на работата на своето трейдърско звено „ Литаско “, което сполучливо пласира петрола в чужбина, съгласно Мелник.

„ Газпром петрол “, част от групата „ Газпром “, е единствената водеща съветска петролна компания, която съумя да увеличи производството сред февруари и средата на май, демонстрират индустриални данни. „ Газпром петрол “ може да е била подкрепена от обстоятелството, че е по-малък производител, притежаващ подобаващите рафинерии, което оказва помощ за понижаване на проблемите с износа на мазут, и релативно солидни експортни контракти “, разяснява Рон Смит, анализатор в BCS Global Markets. „ Лукойл “ и „ Газпром петрол “ не дадоха отговор на молбата за коментар по тематиката. От „ Сургутнефтегаз “ също отхвърлиха да разясняват.

Жертвай пешката

Изкачването на „ Роснефт “ до върха на съветската петролна промишленост отразява консолидацията на Владимир Путин във връзка с властта. Преди двадесет години това беше дребна компания с едвам една-десета от настоящата си продукция. Тя се трансформира в народен отличник посредством поредност от придобивания на стойност милиарди долари – активи, които държавното управление беше иззело от „ Юкос “ при започване на века; договорката с TNK-BP през 2013 г.; както и приватизацията на „ Башнефт “ три години по-късно.

В резултат на тези покупко-продажби в този момент „ Роснефт “ е оператор на някои от най-старите и най-богатите залежи на Русия в Западен Сибир. Това може би е обвързвано с решението на „ Роснефт “ да понижи производството в тази съответна област, показва от своя страна Смит. Между февруари и април звената на „ Роснефт “ в Западен Сибир, като „ Юганскнефтегаз “, както и подразделението във Волжско-Уралския район претърпяха максимален спад в производството, демонстрират данни на CDU-TEK. Звеното в Юганск понижи производството си с съвсем 390 хиляди барела дневно през интервала, до момента в който „ Башнефт “ загуби над 130 хиляди барела дневно, сочи статистиката. „ Башнефт “ постоянно е бил главната жертвена пешка в портфолиото на „ Роснефт “ след първите съкращения на производството през 2017 година “, когато Русия сплоти напъните си с Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), разяснява Мелник.

Възстановяване на производството

Този месец съветската петролна промишленост демонстрира признаци, че се приспособява към рестриктивните мерки и производството нараства. „ Роснефт “ води в тези старания, компенсирайки спада при други компании. Производството на „ Юганскнефтегаз “ нараства с съвсем 350 хиляди барела дневно през първите 15 дни на май спрямо предходния месец. „ Башнефт “ обаче продължава да понижава производството си този месец с обща индустриална загуба от над 170 хиляди барела дневно доникъде на май спрямо данните за февруари.

„ Нарастването на производството на „ Роснефт “ през май евентуално е резултат от нови експортни покупко-продажби в Азия, както и поради възобновяване на вътрешното търсене на горива “, показва Катона. Добивът на нефт в Русия ще продължи да се възвръща до юни, откакто производителите в страната диверсифицираха своите експортни дестинации, счита вицепремиерът Александър Новак. „ Да, имаше някакъв потрес, който ни разреши да намерим нов баланс “, показа Новак по-рано този месец. „ За два месеца нашите компании се трансформираха и през днешния ден се усещаме много уверени “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР