Русия харчи все повече за своята война в Украйна, а

...
Русия харчи все повече за своята война в Украйна, а
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако Русия спре да плаща външните си дългове

Русия харчи от ден на ден за своята война в Украйна, а получава все по-малко доходи поради наложените наказания. Това тормози вложителите, на които Москва дължи десетки милиарди. Ще спре ли Русия да си заплаща задълженията?

Русия сега е обект на невиждани западни наказания поради военната си инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

Стойността на рублата се срина до рекордно ниски равнища, кредитният рейтинг на страната беше намален, а множеството интернационалните компании се отдръпнаха от съветския пазар.

Русия дължи на интернационалните кредитори 62,5 милиарда $, от които най-малко една трета могат да се връщат единствено в долари или евро, подсети преди дни Washington Post.

На този декор рейтинговите организации предизвестяват, че за страната може да се окаже невероятно да обслужва външните си задължения.

Тази вероятност наподобява все по-вероятна, откакто ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призна, че съветският банкрут към този момент не е "невъзможно събитие ".

В идващите редове се опитваме да отговорим на няколко от главните въпроси за следствията, които биха настъпили, в случай че Русия фактически спре да обслужва външните си задължения.
Кое предизвика тези опасения
Миналата сряда Русия трябваше да заплати 117 милиона $ рента по две държавни облигации, деноминирани в долари, които беше продала през 2013 година В петък пристигна известието, че интернационалните вложители към този момент са почнали да получават по сметките си тази сума. Това донесе краткотрайно утешение на пазарите, само че единствено краткотрайно.

Западните наказания от войната в Украйна сложиха съществени ограничавания върху банките и техните финансови преводи с Русия, а също по този начин замразиха огромна част от валутните запаси на държавното управление в Москва.

Това предизвика министъра на финансите Антон Силуанов да съобщи, че е допустимо заплащането към кредиторите да бъде осъществено в рубли.

Агенция Bloomberg напомня, че Русия има да заплаща най-малко още 488 млн. $ лихви в границите на идващите седмици, както и 2 милиарда $ заем, който е изискуем идващия месец.

Пропускането на заплащане дава начало на 30-дневен гратисен интервал преди Русия да се окаже в така наречен дефолт – неспособност да покрива отговорностите си към кредитори.

Междувременно рейтинговите организации намалиха кредитния рейтинг на Русия до по-нисък капиталов клас или "боклук ". Fitch сподели, че неговият рейтинг "C " значи, че "процесът по оповестяване на дефолт или сходен на него е почнал ".
Може ли Русия да заплаща в рубли
Някои от облигациите разрешават заплащане в рубли при избрани условия. Но тъкмо тези облигации – не. Освен това цената на рублата доста се намали, което значи, че вложителите ще получат доста по-малко пари.

Fitch съобщи предходната сряда, че заплащането в локална валута по въпросните облигации "ще съставлява дефолт на страната след приключването на 30-дневния гратисен интервал ".

Освен това Русия не е направила заплащания и по облигации, деноминирани в рубли, които трябваше да бъдат обслужени на 2 март след сходен 30-дневен гратисен интервал. Тези заплащания бяха направени в държавен депозитарен фонд, само че не бяха изпратени на задграничните вложители поради рестриктивните мерки против съветската централна банка.

"Това ще съставлява дефолт, в случай че не бъде поправено в границите на 30 дни след падежа на заплащанията ", уточни рейтинговата организация.

Дори за доларовите облигации, които разрешават заплащания в рубли, нещата могат да се окажат комплицирани.

"Рублите явно не са безполезни, само че се обезценяват бързо ", разяснява Клей Лоуъри, изпълнителен вицепрезидент на Международния финансов институт към Асоциацията на финансовите институции.

"Предполагам, че това може да е юридически въпрос: това изключителни условия ли са или са провокирани от самото съветското държавно управление, тъй като съветското държавно управление нахлу в Украйна? Това може да бъде решено в съда. "
Какви ще са следствията от съветски дефолт
Инвестиционните анализатори внимателно означават, че възможното несъблюдение на финансовите отговорности на Русия няма да има такова влияние върху световните финансови пазари и институции, каквото имаше дефолтът от 1998 година Тогава това се случи на фона на финансова рецесия в Азия.

Правителството на Съединени американски щати трябваше да се намеси и да накара банките да спасят Long-Term Capital Management, огромен американски хедж фонд, чийто колапс можеше да заплаши стабилността на по-широката финансова и банкова система.

Какво би станало в актуалната обстановка е "трудно е да се каже авансово на 100%, тъй като всеки дефолт е друг и световните резултати от него ще станат забележими, едвам когато той е реалност ", разяснява Даниел Ленц от DK Bank във Франкфурт, Германия.
За пазарите не би било огромна изненада, в случай че Русия спре да обслужва външните си задължения.
Той счита, че за пазарите не би било огромна изненада, в случай че Русия спре да обслужва външните си задължения. По думите му "ако от това щеше да последва потрес, той към този момент щеше да е забележим, само че това не значи, че няма да има обилни проблеми в по-малки браншове ".

Последствията от подобен дефолт отвън Русия евентуално ще бъдат лимитирани, защото задграничните вложители и компании започнаха да заобикалят покупко-продажбите там още след първия кръг от западни наказания, наложени през 2014 година поради анексирането на Крим.

Ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева към този момент сподели, че въпреки войната да има опустошителни последствия във връзка с човешките премеждия и да провокира скок в цените на силата и храните, евентуален дефолт самичък по себе си "няма да е определящ " за рисковете за банките по света.

Притежателите на облигации, да вземем за пример фондове, които влагат в облигации на разрастващите се пазари, могат да понесат съществени загуби. Текущият рейтинг на Moody`s допуска, че кредиторите ще претърпят загуби от 35% до 65% върху инвестицията си, в случай че Русия спре да обслужва външните си задължения.
Какво би могло да бъде решението
При подобен процес постоянно вложителите и държавното управление в дефолт договарят съглашение, с което притежателите облигации получават нови облигации на по-ниска стойност, които им подсигуряват най-малко частична отплата. Трудно е обаче да се допусна по какъв начин това може да се случи в този момент, поради продължаващата война и западните наказания, забраняващи доста покупко-продажби с Русия, нейните банки и компании.

В някои случаи кредиторите могат да заведат правосъдни каузи. Това допуска, че съветските облигации ще бъдат обвързани с клаузи, които разрешават на болшинството от кредиторите да сключат съглашение, което да предотврати възможни правосъдни искове от миноритарните кредитори.

След като дадена страна изпадне в дефолт, тя може да бъде отрязана от заеми от пазара на облигации, до момента в който обстановката бъде позволена и вложителите си възвърнат увереността в способността и желанието на държавното управление да обслужва задълженията си. Правителството на Русия към момента може да заема рубли вкъщи, където разчита най-вече на съветски банки за закупуване на държавните ѝ облигации.

Москва към този момент страда от тежки стопански последствия от глобите, които доведоха до срив на рублата и нарушиха комерсиалните и финансовите ѝ връзки с останалия свят.

Така се обрисува, че възможен дефолт би бил още един признак на по-широката политическа и финансова изолираност на Русия вследствие на нейното навлизане в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР