Съединените щати не подкрепят и не насърчават използването на оръжия,

...
Съединените щати не подкрепят и не насърчават използването на оръжия,
Коментари Харесай

САЩ не подкрепят удари по територията на Русия, но Украйна решава сама, според Антъни Блинкен

Съединените щати не поддържат и не предизвикват потреблението на оръжия, доставени на Украйна от Съединени американски щати и техните съдружници, отвън украинска територия, само че Украйна сама взема решение по какъв начин да се разпорежда дейно с тези оръжия. Това съобщи държавният секретар Антъни Блинкен по време на чуване в Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати.

Думите му идват на фона на усилващ се съветски напън. Русия отвори втори фронт на север в посока втория по величина град на Украйна - Харков . Руското предимство сега се дължи на бомбардировките с управляеми планиращи авиобомби, които се пускат на 40-50 км. от фронта, от съветска територия, както и на и воденият от там артилерийски и ракетен обстрел. Президентът Володимир Зеленски против тези планиращите бомби.

Блинкен акцентира, че задачата на Съединени американски щати и техните съдружници е да доставят на Украйна оръжията, от които тя се нуждае, с цел да отблъсне съветското настъпление.

Редица членове на Конгреса, измежду които и ръководителят на външната комисията, републиканецът Майкъл Маккол , попитаха Блинкен за какво администрацията на Джо Байдън не разрешава на Украйна да употребява американски оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия. Те се аргументираха с това, че покровител на сходна възбрана е съветникът по националната сигурност Джейк Съливан , до момента в който Конгресът не е налагал сходни ограничавания в решенията си за помощ на Украйна.

По-рано ръководителят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън също съобщи, че на Украйна би трябвало да бъде разрешено да води война както откри за добре.

По време на чуването на Блинкен в сряда Маккол изясни, че Русия е разположила артилерия, ракетни елементи и други войски по границата с Украйна и обстрелва украинската територия. Украйна не е в положение да отговори пълноценно, защото съгласно Маккол ръцете й са вързани от възбраната на американците да употребяват техни оръжия - по-конкретно ракети АТАСМС - на съветска територия.

За да поддържа тезата си, Маккол сподели карта на съветските бази по северната част на украинската граница, формирана от Американския институт за проучване на войната (ISW ).

Картата е от отчет на ISW в който написа, че заради възбраната за нанасяне на удари с американски оръжия - по-специално ракети ATACMS и HIMARS , и противовъздушни системи „ Пейтриът “ , граничната зона се е трансформирала във фактическа зона за сигурност за руснаците, от която те безнаказано нанасят удари по Украйна.

ISW настрана отбелязва, че съветската авиация е изключително дейна в поразяването на украински позиции и инфраструктура с управляеми бомби. Според създателя на отчета Джордж Барос те са извънредно сложни за прихващане и на Украйна би трябвало да бъде позволено да смъква самолети, които изстрелват тези бомби от съветското въздушно пространство.

По-рано на свои оръжия за удари по съветска територия, което провокира остра реакция от страна на Москва. Кремъл подреди започването на учения за, като съобщи, че те се организират в отговор на изказванията на западни политици за вероятни удари по съветска територия.

Украйна нанася удари по цели на съветска територия, употребявайки безпилотни самолети лично произвеждане. Обстрелва се и прилежащият съветски град Белгород. За нанасяне на удари по анексирания Крим се употребяват оръжия западно произвеждане, защото това е интернационално приета украинска територия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР