Той се интересува от физика и шах. Затова и пътят

...
Той се интересува от физика и шах. Затова и пътят
Коментари Харесай

Твърде умен, за да играе баскетбол. Ренесансовият човек Джейлън Браун

Той се интересува от физика и шах. Затова и пътят му към баскетболния връх стартира със подозрения - може ли някой толкоз интелигентен да бъде професионален баскетболист? Оказва се, че да. В понеделник Джейлън Браун стана най-полезен състезател на финалите на НБА и е човек на деня на Свободна Европа.

" Може да звучи шокиращо, само че умните хора също могат да са положителни баскетболисти ". Това изречение преди 8 години спортният публицист Мат Мур. Поводът за него е Джейлън Браун , който тогава взе участие в драфта на Националната баскетболна асоциация на Съединени американски щати и Канада (НБА).

По това време Браун е един от най-перспективните млади играчи в драфта, само че е считан и за извънредно рисков избор. Той " е прекомерно интелигентен, с цел да играе баскетбол в лигата ", за него един от чиновниците на НБА. Браун се интересува от физика, желае да приключи университетското си обучение, обича да играе шах. Заради разнообразните си ползи го назовават " ренесансов човек ".

Това слага под въпрос мотивацията му за професионална баскетболна кариера. Освен това прекомерно интелигентните играчи постоянно задават въпроси и желаят пояснение за решенията на треньорите си - нещо, което не се харесва на множеството тимове.

Осем години по-късно обаче Браун фактически потвърди, че и интелигентните хора могат да са блестящи баскетболисти. В понеделник неговият Бостън Селтикс завоюва купата в НБА, а главен фактор за успеха в шампионата беше точно той.

С нея Бостън стана първенец на НБА за 18 път -, с който " келтите " се трансфораха в тима с най-вече трофеи в историята на лигата.

След края на мача Браун получи премията за Най-полезен състезател на финалите (MVP) със междинни индикатори от 20,8 точки, 5,4 битки и 5 асистенции за общо петте мача от серията.

27-годишният Браун имаше съдбоносен принос за първите три триумфа на Селтикс над Далас, като в третия мач се отличи с 30 точки, 8 битки и 8 асистенции - най-хубавата му игра от общо петте финални мача. В тях американецът имаше нелеката задача да пази персонално звездата на Маверикс – Лука Дончич .

" Това беше работа на целия тим ", сподели обаче Браун след приемането на премията за най-полезен състезател.

" Споделям [отличието] с моите съотборници и най-много Джейсън Тейтъм, той беше с мен от самото начало. Благодарен съм за всеки момент, за всяка опция. Нито един път не се отхвърлих ", добави още той.

По-рано Браун беше определен и за Най-полезен състезател на финалите на Източната конференция. Той е и троент участник в " Мача на звездите " и беше определен във Втория съвършен тим на НБА през 2023 година

" Не го е боязън да се изправя против слабостите си на игралното поле. Когато имаш такава настройка, успяваш да се възползваш от всяка опция, която играта ти даде ", разяснява качествата му треньорът на Бостън Джо Мазула.

По думите му точно способността на Браун да работи над уязвимите места в играта си са в действителност най-силната му страна.

Невинаги обаче оценките за него са били толкоз положителни. При избирането му от драфта през 2016 година от Бостън Селтикс, решението беше посрещнато с освирквания и разочарования от почитателите.

Дълго време главният метод, по който беше описван Браун, беше като " втория най-хубав състезател " в състава на Бостън след Тейтъм. През годините имаше и голям брой спекулации, че отборът желае да се раздели с него, през 2018-2019 година той беше оставян на пейката, а откакто подписа рекорден контракт за 304 милиона $ с тима предишния юли, критиците му побързаха да кажат, че той надалеч не е заслужавал сходна сума.

Самият Браун обаче споделя, че всички тези рецензии и подозрения, отправяни към него, са в действителност нещото, което най-вече го стимулира.

" Карат те да искаш да работиш и по-късно да излезеш и да им докажеш ", споделя той пред FOX Sports.

Именно тази настройка води и до промяна в играта му. За няколко години Браун се трансформира в незаместим състезател - усъвършенства по едно и също време стрелбата си от тройката и от приблизително разстояние, усъвършенства дрибъла си след рецензиите от финалната серия предходната година и затвърждава положителните си качества в отбрана. Днес постоянно е слаган от треньорския екип да пази най-големите звезди на конкурентните тимове.

В същото време обаче Браун не изоставя и другите си ползи. През 2019 година се включва в плана Media Lab на Масачузетския софтуерен институт (MIT) и от този момент си сътрудничи с университета, с цел да сътвори програмата Bridge. Целта ѝ е да оказва помощ на цветнокожи младежи от региона на Бостън, които мечтаят за кариера в региона на точните науки.

По разнообразни мотиви изнася лекции за значимостта на образованието в MIT, Харвард и университета Бъркли, където е учил и самият той. Именно тематиката за достъпа до обучение на по-бедните и онеправдани прослойки от американското общество се трансформира в негов главен фокус.

Самият той е въодушевен от майка си, която е университетска професорка, само че доста други цветнокожи в Съединени американски щати нямат този образец, споделя Браун. По думите му тъкмо извънредно скъпото и мъчно налично обучение в страната е " най-агресивното проявяване на расизма ".

Баскетболистът се включва интензивно и в митингите след гибелта на Джордж Флойд - негър, убит от служител на реда през 2020 година Според него няма никакво несъгласие сред професионалната му баскетболна кариера и другите му ползи. Точно противоположното - Браун счита, че НБА би трябвало да бъде платформа за битката за повече обществена правдивост.

" Това би трябвало да стане метод на живот за НБА ", споделя той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР