Рейтинговата агенция Fitch понижи перспективата си за кредитния рейтинг на

...
Рейтинговата агенция Fitch понижи перспективата си за кредитния рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch понижи перспективата за кредитния рейтинг на Великобритания до „негативна“

Рейтинговата организация Fitch намали вероятността си за кредитния рейтинг на английския държавен дълг от „ постоянна “ до „ отрицателна “, съобщи Ройтерс.

Това се случва броени дни, откакто друга рейтингова организация - Standard & Poor`s, предприе сходен ход на фона на показания на 23 септември „ мини бюджет “ на английското държавно управление.

„ Големият и нефинансиран фискален пакет, разгласен като част от проекта за напредък на новото държавно управление, може да докара до доста нарастване на фискалните дефицити в средносрочен проект “, показаха от Fitch.

Fitch резервира кредитния си рейтинг „ AA- “ за Англия, който е с една степен по-нисък от този на S&P.

На 23 септември министърът на финансите Куази Куартенг разгласи данъчни облекчения за 45 милиарда паунда, които не е ясно по какъв начин ще бъдат финансирани, както и огромни енергийни дотации, ориентирани към стимулиране на растежа. Финансовите пазари обаче не одобриха добре новината. Британският паунд падна до рекордно ниско равнище по отношение на щатския $, а някои английски държавни облигации доближиха най-ниското си ниво от десетилетия, принуждавайки Английската централна банка да се да се намеси на пазара на облигации, с цел да го стабилизира.

Fitch съобщи, че неналичието на самостоятелни бюджетни прогнози, както и очевидният конфликт със тактиката на АЦБ за битка с инфлацията са „ оказали негативно влияние върху доверието на финансовите пазари и надеждността на политическата рамка, която има основна роляа за дългогодишната рейтингова мощ “.

В понеделник Куартенг сподели, че няма да продължи с част от данъчните облекчения, в това число намаляването на налога върху приходите за най-богатите британци, което съгласно финансовото министерство щеше да коства 2 милиарда паунда годишно.

Fitch сподели, че това не е задоволително, с цел да промени по-широката си оценка.

„ Въпреки че държавното управление анулира премахването на налога с най-висока ставка от 45%, отслабеният политически капитал на държавното управление може в допълнение да подкопае доверието и поддръжката за фискалната тактика на държавното управление “, разясниха от Fitch.

Рейтинговата организация предвижда, че общият държавен недостиг на Англия ще доближи 7,8% от брутния вътрешен артикул (БВП) тази година и 8,8% през 2023 година, до момента в който общият държавен дълг ще нарасне до 109% от Брутният вътрешен продукт до 2024 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР