Един от най-големите производители на шоколад и други сладки изделия

...
Един от най-големите производители на шоколад и други сладки изделия
Коментари Харесай

Производителят на Милка отнесе €338 милиона глоба, защото възпрепятствала продажбата на по-евтини шоколади, включително и в България

Един от най-големите производители на шоколад и други сладки произведения в света - Mondelez International, беше санкциониран от европейските регулатори с 337, 5 милиона евро, заяви организация " Ройтерс ". Причината: възпрепятстване на трансграничната търговия с шоколадови произведения, бисквити и кафе сред страните от Европейски Съюз.

В България компанията продава произведения на редица от своите известни марки като шоколадите Milka, и Toblerone, бисквитите Oreo, кафето Jacobs и други. Компанията е притежател и на фабриката в гр. Своге, производител на едноименния шоколад.
 Еврокомисарят Маргрете Вестагер по време на представянето на отчета против компанията
Източник:

Еврокомисарят Маргрете Вестагер по време на представянето на отчета против компанията

На този декор обаче от европейските управляващи установяват притеснително държание на международния колос, в това число засягащо и българския пазар. Европейската комисия упреква Mondelez, че пречила на търговците в съюза да продават артикули сред страните - членки в интервала 2015-2019 година, макар че Европейски Съюз поддържа обединен пазар, който има за цел да подсигурява свободното придвижване на артикули - а оттова и по-добри цени.

Пред кореспонденти в Брюксел комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер уточни, че в отчета на комисията има 22 образеца, в които е открито, че Mondelez е взела участие в съглашения, ощетяващи конкуренцията. Така да вземем за пример, колосът е упрекнат, че е отказал да доставя търговец в Германия, с цел да предотврати препродажбата на шоколад в Австрия, Белгия, България и Румъния, " където цените са по-високи " .
 Американският производител на захарни произведения Mondelez с чиста облага близо $5 милиарда за 2023-а
Водещ в света производител на захарни произведения, продавани и у нас, с чиста облага близо $5 милиарда за 2023-а

Продажбите на компанията в Европа за четвъртото тримесечие на 2023 година са нарастнали с 12% на годишна база

От години потребителите в България постоянно си задават въпроса за какво избрани артикули на една и съща марка са по-евтини в чужбина. Отговорът на този въпрос, най-малко за марките на Mondelez, пристигна от Брюксел.

Mondelez е един от най-големите производители на шоколад, бисквити и кафе в света с годишни приходите над 36 милиарда $. Според последния оповестен доклад на българското сдружение " Монделийз България " ООД към 31 декември 2021 приходите от локалния пазар възлизат на близо 163 милиона лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР