Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял

...
Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял
Коментари Харесай

Златото се търси рекордно на световните пазари

Рекордно повишаване на търсенето на злато се регистрира по целия свят, като централните банки по света са нараснали неимоверно покупките му, заяви „ Файненшъл Таймс “, базирайки се на данни на Световния съвет по златото. Анализаторите считат, че покупката на злато от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Според оценки на ФТ търсенето на злато през 2022 година се е нараснало с 18% до 4741 тона, което е най-високото равнище от 2011 година насам. Годишните покупки на злато от централните банки възлизат на 1136 тона, което е над два пъти повече от 2021 година

През втората половина на 2022 година регулаторите са нараснали покупките до исторически равнища. През последното тримесечие на 2022 година регулаторите са закупили 417 тона злато, което е съвсем 12 пъти повече от същия интервал на 2021 година, отбелязва вестникът.

Според анализатори централните банки са нараснали покупките на злато, с цел да диверсифицират запасите си от $ на фона на замразяването на съветските запаси от страна на Съединени американски щати поради глобите. Инвеститорите на дребно също се интересуват от покупка на злато, с цел да защитят капитала си от високата инфлация.

На 24 януари цената на златото на международния спот пазар доближи 1942,5 $ за тройунция, което е най-високата стойност от 22 април предходната година. През последните три месеца цената на златото се е повишила с 19%, а от началото на януари - с 6%.

БГНЕС
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР