Европейската потребителска асоциация и 18 национални организации внесоха жалби срещу

...
Европейската потребителска асоциация и 18 национални организации внесоха жалби срещу
Коментари Харесай

Онлайн пазаруване: Безопасно ли е да купуваме от Temu?

Европейската потребителска асоциация и 18 национални организации внесоха тъжби против Temu за нарушавания на новото законодателство на Европейски Съюз.

В онлайн средите се появи нова платформа, която бързо разви своята мрежа и набра известност в българското и европейското онлайн пространство. Платформата Temu обаче не обезпечава задоволително отбрана на потребителите си и с това нарушава европейските правила по отношение на цифровите услуги:

Temu не дава задоволителна проследимост на търговците, които продават артикули на платформата.
Temu разчита на разнообразни манипулативни практики и тъмни модели, с цел да притегли повече консуматори и да ги убеди да закупят повече артикули без да дава съответна информация на какъв принцип предлага продуктите.
Тези нарушавания на законодателството на Европейски Съюз по отношение на цифровото наличие са единствено част от терзанията на потребителите по отношение на сигурността на предлаганите артикули. Именно те са и повода европейската потребителска организация BEUC и 18 национални организации да подадат на 16 май тъжби до способените национални органи против тази известна платформа с опасението, че тя не пази потребителите си и употребява манипулативни практики, които са в несъгласие с настоящото европейско законодателство.

Над 75 милиона консуматори в Европейски Съюз употребяват платформата всеки месец, а тя постоянно не дава нужната информация на потребителите по отношение на търговците, които я употребяват. Това значи, че платформата не ревизира дали продуктите, които предлага, дават отговор на условията за сигурност в Европейски Съюз. Платформата за онлайн извършване на покупки също по този начин не дава нужната информация по отношение на системите си за препоръчване на артикули и какви критерии следва да бъдат изпълнени, с цел да предложи избран артикул.

Този онлайн пазар разчита на манипулативни техники – тъмни модели, чиято цел е да изкушават потребителите да харчат повече пари, в сравнение с в началото са възнамерявали, или да усложнят процеса по унищожаване на потребителски профил.

Temu нарушава Акта за цифровите услуги в Европейски Съюз по всички горепосочени учредения и затова следва да бъде тестван от способените органи.

Моник Гойенс, общоприет шеф на Европейската организация на потребителите (BEUC), съобщи: „ Temu набира все по-голяма известност в Европа, само че посредством своите дейности ние целим да притеглим вниманието на общността към многочислените противозаконни практики на платформата, които подценяват ползите на потребителите. Temu разчита на разнообразни манипулативни техники, предопределени да накарат потребителите да харчат повече на съответната платформа. Например, оферират се евтини артикули и в случай че потребителят отвори офертата да я прегледа, излизат голям брой по-скъпи варианти – в разнообразни цветове или с друг дизайн. Има и разнообразни трудности, които целят да затруднят междинния консуматор, който желае да изтрие профила си. Temu също по този начин не дава цялостна информация от кого потребителите закупуват продуктите. По този метод платформата затруднява вземането на осведомено решение и пречи на потребителите да узнаят дали даден артикул дава отговор на разпоредбите за сигурност на Европейски Съюз. “

„ Temu нарушава Акта за цифровите услуги на Европейски Съюз, който е значима нова уредба, основана да обезпечи сигурност на потребителите в онлайн средата. Продуктите, без значение дали са купени онлайн или на място, без значение дали са европейски, американски или китайски, следва да бъдат безвредни и да дават отговор на европейското законодателство, щом се продават на европейските консуматори. “

Резултати от изследвания на потребителски организации разкриват:

Потребителските организации в Европейски Съюз слагат под въпрос законността и сигурността на продуктите, продавани на платформата Temu. Например италианската потребителска организация Altroconsumo откри през октомври 2023 година, че 9 от 13 тествани козметични продукта, закупени на платформата, или нямат лист със съставки, или този лист е повърхностен. По-рано тази година немската VZBV показа своите опасения, че Temu нарушава потребителското право, като демонстрира подвеждащи мнения за артикули или подвежда потребителите посредством метода, по който демонстрира отстъпки от цената на продукта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР