Реакцията на Европа към решението на Москва да поиска плащане

...
Реакцията на Европа към решението на Москва да поиска плащане
Коментари Харесай

Европа преминава през етапи на отричане, гняв и пазарлък

Реакцията на Европа към решението на Москва да изиска заплащане за газ в рубли се развива по класическия психически модел: от яд и пазарлък до меланхолия и приемане. Скокове в цените на акциите и здравият разсъдък подтикват европейците да одобряват изискванията на Москва. Но по-важното е, че появяването на нова скица за разплащания – отвън долари и евро – трансформира фундаментално световната скица на международната стопанска система и политика.

Събитията в Украйна „ ще окажат доста въздействие върху международната стопанска система и изключително върху стопанската система на Европейски Съюз заради близостта на Европа до Русия и нейната взаимозависимост от петрола и газа “. Това съобщи ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. ЕЦБ се притеснява от закъснение на растежа на стопанските системи в еврозоната, а в кратковременен проект - от ускорение на инфлацията, съобщи Лагард. Продължаването на специфичната интервенция на съветските въоръжени сили вълнува западния пазар, макар че „ Газпром “ поддържа постоянно изпомпване на гориво през украинската газотранспортна система.

Припомняме, съгласно Международната организация по енергетика тази година Европейски Съюз ще може да понижи зависимостта си от съветските енергийни запаси единствено с една трета. И както американското издание „ Политико “ съобщи в петък, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън няма да може да помогне на Европейски Съюз да понижи зависимостта си от вноса на сила от Русия благодарение на ВПГ. Напоследък европейските страни единствено усилиха покупките на съветски газ.

Европейският съюз е 35% подвластен от вноса на газ от Русия, само че в някои страни - Германия, Австрия, Латвия, Унгария и Полша - делът на съветските доставки варира от 64% до 72%. Изглежда, оценявайки сегашната обстановка, западните елити трансформират отношението си към решението на Москва да продава природен газ на така наречен вражески страни за съветски рубли. Разбирането идва съгласно добре прочут психически модел: от отказване и яд до пазарлъци, меланхолия и приемане.

„ Тази вълна наподобява е подхваната от най-интелигентните и професионални хора в Европейския съюз. Сега те приказват за това, че страните, наложили наказания против Русия, не купуват газ и че частните компании подписват покупко-продажби с руснаци - „ тъй че дано вземат решение проблемите уединено “, сподели заместник-председателят на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията. Андрей Климов.

Една от първите, осъзнали действителността на условията за закупуване на гориво за рубли, е Германия. Изданието „ Шпигел “ отбелязвайки, че новият проект на Москва " зашемети " Запада, добави: европейските клиенти ще бъдат принудени да купуват рубли от Централната банка на Русия.

„ Получихме това известие с огромно комплициране и към момента не можем да предвидим следствията от него “, сподели Тим Кьолер, началник на „ Зукумф Газ “. „ Изявлението за заплащанията в рубли е нарушаване на договорите “, възмути се министърът по икономическите въпроси и опазването на климата Роберт Хабек и с мъка признава зависимостта на Германия от съветските енергийни доставки.

Скоро в държавното управление на Олаф Шолц започнаха да се чуват изказвания, което демонстрира последователно схващане на обстановката. Ръководителят на немското финансово министерство, водачът на демократичните свободни демократи Кристиан Линднер, съобщи, че сега Берлин не би трябвало едностранно да отхвърля газовите контракти с Русия. „ Трябва да заобикаляме всички решения, които ще ни отслабят доста повече от съветския президент Владимир Путин “, изясни министърът. В Бундестага ръководителят на съответната комисия по енергетика и запазване на климата Клаус Ернст призна, че заплащането в рубли е механически допустимо - макар че това ще принуди Европейски Съюз да заобиколи личните си наказания против Руската централна банка.

Подобни причини стартират да звучат и в други европейски страни, даже и в тези, които не са толкоз мощно подвластни от съветските енергийни доставки. Белгийският министър-председател Александър Де Кро мина към стадия на пазаренето, като сподели, че страната му разчита на отстъпки, когато заплаща за рубли. А канцлерът на Австрия - страна, която обичайно се застъпва за прагматичните връзки с Москва - Карл Нехамер се разгласи против протеста на съветските доставки на газ и нефт.

„ Една от задачите на съветския газов ултиматум е да принуди европейските компании да съществуват съгласно личните си наказания. Така че комерсиалните компании стартират да оказват напън върху европейските политически елити с искане за унищожаване на глобите против Русия, които мощно им пречат “, изясни Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Цената за доста страни е прекомерно висока: ще останат ли без ток и отопление или не “, означи специалистът. „ Ако Европейски Съюз откаже да купува съветски газ за рубли, тогава Москва най-вероятно ще отреже европейците освен от газ, само че и от въглища. Освен това Европа освен ще загуби един от главните си снабдители, само че и останалата част от газа от други снабдители ще стане необикновено скъпа “, добавя той.

„ Решението за прекачване на разплащанията с европейци в рубли не е просто ситуационен политически жест. Такива решения имат геостратегически темперамент “, сподели сенатор Андрей Климов. „ Когато Путин разгласи решението, разговарях с моя сътрудник, предпоследния ръководител на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики Николай Рижков. Той призна, че това е трябвало да стане по-рано. Тази история е остаряла. И фактът, че сме достигнали този стадий, е доста значим “, добави той.

Климов добави: „ В това отношение бих желал да се подиграя с Байдън. В събота той сподели, че Русия се връща към XIX век. Бих желал да припомня на Байдън, че през XIX век, когато малко хора знаеха какво е $, „ цялото прогресивно човечество “ - на първо място Европа – драговолно се открива в нашите рубли и те са котирани не по-зле от лирите стерлинги “.

Преди Русия да разгласи решението си да продава газ по новите правила, рублата нарастна постепенно, като доларът поевтиняваше с към рубла дневно, означи икономистът Василий Колташов. „ И по-късно решение видяхме доста бързо подсилване на съветската валута при новите настроения, които се появиха на пазара “, твърди специалистът.

„ В бъдеще цялата търговия с съветски артикули по дълготрайни контракти ще бъде конвертирана в рубли “, предвижда Колташов. „ Путин приказва за „ Газпром “, макар че не изключи други наши структури и компании да се причислят към него “, склонен е Климов. „ Факт е, че „ Газпром „ е компанията, на която съветското държавно управление има право да дава такива заповеди. И други компании ще работят в светлината на обстоятелството, че това са частни организации “, добавя той.

„ Ето за какво, когато приказваме за търговия със артикули за рубли, ще приказваме освен за газ, само че и за нефт и метали “, сподели Колташов. „ Второ, стоките, които в този момент се продават на западните тържища, след известно време също ще стартират да се продават за рубли. Това може да докара до основаването на обединен консолидиран пазар в Евразия, където ще се употребяват рублата, юана, индийската рупия и иранския риал. Ако се появи подобен пазар, той ще се трансформира в главния стоков пазар в света, където рублата ще играе своята доста значима роля “, счита източникът.

„ Поради тази причина в този момент виждаме такава реакция от Запада – те се възпират. Но когато процесът стартира, той ще бъде необратим. На първо място, решението на Москва избива позициите на еврото, а по-късно и на $ “, споделя икономистът. „ Същото важи и за пазара на скъпи бумаги. Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия и Япония са нарушили интернационалното право и правата на частна благосъстоятелност. Но Москва се държи по друг метод. Това дава късмет на Русия да се трансформира в зона за привличане на капитали, което ще докара до значими политически и стопански промени, просто тъй като страната ни се държи като благонадежден сътрудник “, добавя той.

„ От друга страна, способността на регулаторите на Европейски Съюз да въздействат върху вътрешните потребителски цени – за горива, за хранителни артикули – е внезапно понижена “, сподели Колташов. Те показват своето изтощение в нова обстановка. Техният набор от принадлежности е доста понижен или е извънредно неефикасен. Това шокира европейците. Те мислеха, че това е едностранна игра, само че се оказа, че просто ритване на топката в посока на съперника няма да работи - и те отлетяха назад с тройна мощ и без доста старания от Русия.

„ Когато споделяме, че Европа е на път да възприема нова действителност, би трябвало да вземем поради несъразмерния възторг на европейските политици по въпросите на идеологията. Колкото по-близо са те до Брюксел и европейската администрация, толкоз повече това се демонстрира. В същото време националните елити са доста по-адекватни. Ярък образец е Унгария, която няма да се причисли към основните наказания, макар че европейските бюрократи късат жилетките си и се пробват да приспособят целия свят към визиите си за хубост “, сподели политологът и икономист Иван Лизан.

„ По-рано те разпространяваха тематиката за „ прехода към зелена сила “. Сега те не са изоставили догмите си и ще се подлагат на мъчителна терапия с действителността. И до момента в който не се сблъскат с действителните последствия от икономическата, политическата и енергийната рецесия, те няма да създадат никакви отстъпки. Те ще забавят заплащанията, ще съдят в Стокхолм. В резултат на това Русия ще би трябвало да завинти газовия клапан “, признава специалистът.

„ Тогава европейците ще осъзнаят нова геополитическа и икономическа действителност, която ще се прояви в забележителен спад на Брутният вътрешен продукт, и ще схванат, че няма да вървят на никое място от Русия. Но колкото по-дълго европейците упорстват, толкоз по-голяма е вероятността те да стартират да купуват от ден на ден и повече нови категории артикули за рубла. И това е оскърбление за тях, тъй като се показват за огромни демократи. Но те няма да могат да блъскат глави дълго време - нуждата от изпомпване на газ в складове и наближаването на зимата ще си свършат работата “, заключи Лизан.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР