При вчерашната руска атака срещу пълен с клиенти хипермаркет за

...
При вчерашната руска атака срещу пълен с клиенти хипермаркет за
Коментари Харесай

Расте броят на жертвите и ранените при руската атака в Харков

При вчерашната съветска офанзива против цялостен с клиенти хипермаркет за строителни материали в украинския град Харков са починали минимум 12 души и още 43 са ранени, заяви през днешния ден прокуратурата на Украйна, представена от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че се усилва броят на жертвите във втория по величина град в страната, който към момента се пробва да се оправи с следствията от други две съветски офанзиви ден по-рано.

Две съветски управляеми бомби удариха строителния хипермаркет " Епицентър " през вчерашния ден следобяд, съобщи регионалният шеф Олег Синегубов съобщи по националната телевизия.

Ударите са провокирали голям пожар, вследствие на който се е образувал голям дирек от гъст, черен пушек на стотици метри във въздуха.

Според локалната прокуратура телата на 10 от 12-те жертви към момента не са разпознати.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че сега на съветската офанзива в хипермаркета е имало към 120 души.

" Нападението бе ориентирано против търговски център, където е имало доста хора - това явно е тероризъм ", сподели Терехов.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко написа в " Телеграм ", че 16 души към момента са в неопределеност след снощния удар в Харков.

През миналата седмица броят на въздушните удари се усили, откакто съветските войски нахлуха през границата, откривайки нов фронт северно от града, отбелязва Ройтерс.

Русия обстрелва Харков, който се намира на по-малко от 30 км от нейната граница, през цялото времетраене на войната и през 2022 година стигна до покрайнините му при несполучливия опит да го превземе.

Президентът Володимир Зеленски насочи апел към западните съдружници на Украйна да оказват помощ за усилване на противовъздушната защита на страната, с цел да се резервира сигурността на нейните градове. Френският президент Еманюел Макрон осъди в пост в обществената платформа " Екс " вчерашното нахлуване против хипермаркета като " недопустимо ".

Друг ракетен удар на Русия рано нощес бе ориентиран против жилищен регион в центъра на Харков, чието население е към 1,3 млн. души. Броят на ранените от него през днешния ден набъбна до минимум 25 души.

Руската ракета е издълбала кратер с дълбочина няколко метра на тротоара в подножието на постройката, в която има също пощенски клон, салон за хубост и кафене.

Служителите на спешна помощ са евакуирали жителите на околните жилищни здания. Лицата на някои от ранените са били окървавени.

От другата страна край границата, губернаторът на разположената до Украйна съветска Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че четирима локални поданици са починали при вчерашните украински набези.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР