Ръководителят на молдовското разузнаване беше смутен - изявлението му за

...
Ръководителят на молдовското разузнаване беше смутен - изявлението му за
Коментари Харесай

Борбата срещу “руската агресия” запраща Молдова в хаос

Ръководителят на молдовското разузнаване беше обезпокоен - изказването му за хипотетичната идна съветска инвазия в републиката трябваше да бъде опровергано от старшите сътрудници от Букурещ. Но убождането явно няма да повлияе на общия курс на сегашните управляващи на Молдова - да се дистанцират оптимално от Москва и да обвинят " съветските сътрудници на въздействие " за всички проблеми.

Ръководителят на молдовската специфичната Служба за информация и сигурност (СИС) Александру Мустяцъ съобщи в понеделник, че Русия хипотетично възнамерява да нахлуе на територията на републиката. „ Въпросът не е дали Руската федерация ще предприеме ново нахлуване на територията на Молдова, а по кое време ще се случи това: или при започване на годината, през януари-февруари, или по-късно - през март-април. Но, съдейки по информацията, с която разполагаме, Руската федерация има намерение да отиде по-далеч “, съобщи Александру Мустяцъ пред локалните медии.

От изказванията на ръководителя на Разузнавателна служба на Великобритания следва, че става дума за нахлуване на съветските въоръжени сили на територията на непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР). Целта на сякаш плануваните от Москва дейности може да е потреблението на муниции, съхранявани в един от най-големите артилерийски хранилища в Европа в следеното от ПМР село Колбасна.

В него се съхраняват сред 19 и 22 хиляди тона снаряди, бомби, мини и патрони, докарани тук след изтеглянето на руските войски от страните от някогашния Варшавски контракт. Според Мустяцъ „ рискът от навлизане “ за определяне на надзор над този боеприпас е сякаш висок. Но не е известно дали дейностите на съветските войски ще се лимитират единствено до територията на Приднестровието, заяви ръководителят на Службата за информация и сигурност на Молдова.

В столицата на ПМР Тираспол и в опозиционните кръгове в Кишинев означават, че с началото на специфичната интервенция на съветските войски в прилежаща Украйна, прозападните управляващи на Молдова от ден на ден играят на картата на „ съветската опасност ”, с цел да запазят и укрепят позициите си в подтекста на засилващата се икономическа рецесия. Мустяцъ предходната сряда упрекна Русия, че води осведомителна война и употребява сътрудници за въздействие в Молдова.

„ Президентът Мая Санду, нейното държавно управление и правоприлагащите органи биха желали да отклонят вниманието на популацията от вътрешните проблеми и в това време да показват преданост към западния вектор на развиване, който са избрали “, разяснява Александър Шерба, някогашен ръководител на Народното събрание на Приднестровието.

Изглежда обаче, че в последния случай – с изказванията за идната „ инвазия “ – шефът на молдовското разузнаване малко е прекалил. Външният министър на Румъния, главният европейски сътрудник на управляващите в Кишинев, Богдан Адреску съобщи, че не вижда никакви закани от " офанзива " на Русия против Молдова и по този метод опроверга изказванията на Александър Мустяцъ, оповестява организация “Спутник ”.

Това засрамване надали ще повлияе на линията на държание на управляващите в Кишинев - демонстриране на преданост към европейската линия и антируски офанзиви. Лоялността към проевропейския курс беше ясно подбудена от неотдавнашното изказване на ръководителя на молдовския парламент Игор Гросу: партията на президента Санду „ Действие и взаимност “ има намерение да преименува държавния език от молдовски на румънски. „ Цялото настоящо управление на републиката има румънско поданство “, означи по този мотив Шерба. Санду и нейното обграждане виждат бъдещето си само в присъединение към Европейски Съюз, а за това в сегашните условия е належащо прецизно да следват строго антируски курс, добави източникът.

Може би по-важното в актуалната обстановка е, че Кишинев разгласи своята самостоятелност от директните съветски газови доставки, които занапред нататък ще бъдат пренасочени към непризнатото Приднестровието. „ За първи път в историята на страната ни десният бряг (тоест Молдова без Приднестровието) няма да употребява газ, доставян от “Газпром ”. От предходната година сме дали обещание, че ще създадем запаси и ще намерим други възможности, с цел да спрем да подвластен от един източник. Успяхме да го създадем “, написа в канала си в “Телеграм ” Андрей Спину, министър на инфраструктурата и районното развиване на републиката.

Това беше казано, откакто “Молдовагаз ” разгласи връщането на всички задължения на “Газпром ”. Спину увери, че цените за газ за елементарните молдовци няма да се трансформират, оповестява " Комерсант ". Всъщност демонстрацията на раздалеченост от Москва ще стане осезаема за жителите на републиката. След решението на държавното управление цената на газа, доставян от Европейски Съюз за молдовските консуматори, ще се усили през декември от 785 до 1108 $ за хиляда кубометра.

„ Антируската ориентировка на политиката на управлението на страната докара единствено до страданията на жителите на Молдова: цените на газа, електричеството, бензина и като цяло на всички услуги и артикули се покачиха. Инфлацията в страната надвиши 30%, което докара до спад в приходите на популацията. Бих го нарекъл злополука “, сподели Игор Тулянцев, молдовски политолог и началник на публичния съвет „ За свободна татковина “.

Възмущението на жителите, което през последните няколко месеца докара до многочислени и многолюдни митинги, най-вероятно ще бъде приписано на " сътрудниците на въздействие " и като цяло на съветското въздействие, нуждата от битка с което беше оповестена от ръководителя на Разузнавателна служба на Великобритания Мустяцъ.

Показателно е, че поредност от изявления на шефа на спецслужбата съответстваха с следващото стягане на винтовете в медийната сфера. Миналия петък шест рускоезични телевизионни канала бяха спрени в Молдова. Три от тях са клонове на съветски канали. Решението за прекъсване на излъчването е взето от Комисията за изключителни обстановки към държавното управление на Молдова.

В понеделник ръководителят на Съвета за аудиовизуална информация на Молдова Лиляна Вику непосредствено свърза глобите против телевизионните канали със протичащото се в Украйна. Преди началото на СВО " тези шест телевизионни канала интензивно препредаваха съветски стратегии, които представляваха осведомителна офанзива против Украйна ", сподели Вицу. Дори фактът, че още в първите дни на спецоперацията каналите отхвърлиха да препредават новинарски излъчвания от Русия, не повлия на мнението на кишиневските управляващи. Рускоезичните канали, съгласно Вицу, „ превключиха от тактиката на манипулиране към игнорирането “ - т.е. в действителност не излъчват гледната точка на Киев и Запада, заради което излъчването им беше спряно.

„ Страхувам се, че в Молдова идва време, когато ще можем да избираме сред телевизионни канали, които излъчват позицията на управляващите, преформулирана с други думи “, оплаква се Тулянцев. „ Прекратяването под пресилени предлози на работата на няколко малките екрани, без значение каква позиция излъчват, само че гледани от много огромна част от популацията, са надалеч от европейските стандарти, които ръководещите партия, която толкоз шумно ни даде обещание преди изборите през 2021 година “, продължава специалистът от Кишинев. “Днес Молдова всъщност се ръководи от тирания, която поддържа олигарсите. Това са освен антиевропейски способи, само че и антинародни ”, добавя той.

През последните дни молдовската съпротива, която не е нито недвусмислено проруска, нито гневно антизападна, ускори рецензиите си към Санду. Бившият началник на републиката Игор Додон в неделя упрекна настоящия президент в разрушение на страната. Санду не е в положение да ръководи дейно страната и също така съзнателно унищожава стопанската система, общественото равновесие, междуетническия баланс, вярата на хората в утрешния ден, демокрацията, правораздаването, опозицията и медиите “, изброи обвиняванията Додон в своя канал в “Телеграм ”. Санду и нейната партия ПДС несъмнено ще дават отговор за дейностите си, предвижда някогашният президент. По-рано Додон съобщи, че има намерение да взе участие в митингите на опозиционната Социалистическа партия.

В същия ден опозиционният политик и предприемач Илън Шор, чиято партия е най-активна в организирането на антиправителствени манифестации, упрекна Санду в офанзива против свободата на словото. Според РИА Новости повода е упоменатото нагоре затваряне на опозиционни и рускоезични телевизионни канали.

Бившият ръководител на Народното събрание на ПМР Шерба счита, че Санду не се опасява от обвиняванията в недемократичност, идващи от опозицията - защото разчита, първо, на поддръжката на Запада, и, второ, на властовия запас. „ Наскоро стана известно за увеличението на разноските за прехрана на армията на Молдова и за надбавки за военните “, напомни източникът.

Всъщност в понеделник Анатолий Носатий, началник на молдовското министерство на защитата, разгласи, че управляващите възнамеряват да усилят разноските за защита с 50% през идната година. Бюджетът на Министерството на защитата през идната година ще бъде 1,7 милиарда леи (около 87 милиона долара), което е с 50% повече от тази година. Той даде обещание да усили заплатите на военнослужещите с 10-20%, да направи договорната работа по-привлекателна и да извърши промени.

По-рано Санду разгласи, че Съединени американски щати, Европейски Съюз и НАТО са нараснали помощта за подсилване на отбранителната дарба на републиката. Според нея настрана ще бъдат отделени 40 милиона евро за въоръжаване на Молдова по стандартите на НАТО. „ Това са брънки от една и съща верига – вследствие на многочислени визити на западни емисари – представители на Румъния, Европейски Съюз, Съединени американски щати. Нека ви припомня и за визитите на Санду в столиците на западните сили, където тя седна на една маса със международните водачи, което е извънредно значимо за нея “, споделя Шерба.

Както означи някогашният ръководител на Народното събрание на ПМР, засилващата се политическа и социално-икономическа неустойчивост в Молдова се следи с паника на левия бряг на Днестър. „ Разбираме, че турбуленцията, в която е въвлечена Молдова, ще отнесе и нас. Глобалната борба, в която Кишинев е подготвен да се включи, не може да не засегне територията на нашата дребна република “, притеснява се Шерба.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР