Финансовите министри от групата на седемте най-развити държави са постигнали

...
Финансовите министри от групата на седемте най-развити държави са постигнали
Коментари Харесай

Финансовите министри от Г-7 постигнаха напредък за използването на замразените руски активи

Финансовите министри от групата на седемте най-развити страни са постигнали прогрес към съглашение по предлагането на Съединени американски щати за потребление на замразените съветски активи в поддръжка на защитаващата се Украйна. Но окончателното решение е оставено за срещата на върха на организацията през юни в Италия.
По въпроса с потреблението на съветските замразени активи постигнахме прочут прогрес. Частта за активите към момента не е финализирана, тъй като има няколко механически и правни проблеми, само че това, което е доказано в общата декларация от срещата, е общата политическа позиция на всички страни от Г-7.
Джанкарло Джорджети – министър на финансите на Италия

Украинският финансов министър Сергей Марченко се причисли към своите сътрудници в Стреза, на брега на езерото Лаго Маджоре. Той разяснява, че има консенсус лихвите по замразените в Европа съветски активи да бъдат предопределени за въоръжаването и възобновяване на Украйна.

Конгресът на Съединени американски щати одобри законодателство, което разрешава на администрацията на Байдън да конфискува съветски активи на стойност към 5 милиарда $, намиращи се в Съединени американски щати, само че европейските страни имат решителен глас по този въпрос, защото множеството от активите на съветската Централна банка на стойност 260 милиарда $ бяха замразени след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и са под тяхна пълномощия.

Позовавайки се на правни неясноти, европейските страни се отхвърлиха от директна конфискация на парите и предаването им на Украйна като отплата за разрушенията, породени от Русия.

Вместо това те възнамеряват да употребяват лихвите, насъбрани върху активите, само че това са единствено към 3 милиарда $ годишно – едномесечните финансови потребности на украинското държавно управление.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън упорства за взимане на заем, гарантиран с приходите от лихвите. Това би означавало, че Украйна може да получи съвсем незабавно 50 милиарда $.

Но предлагането среща загрижеността на европейските страни поради правната трудност и опасенията, че Русия може да отмъсти на намалелия брой западни компании и лица на нейна територия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР