Защо Вашингтон внезапно и спешно се нуждае от ренесанс на

...
Защо Вашингтон внезапно и спешно се нуждае от ренесанс на
Коментари Харесай

Атомната енергетика и провалът на „Зеления нов курс“

Защо Вашингтон ненадейно и незабавно се нуждае от подем на „ мирния атом “?

Съединените щати бяха измежду страните, които одобриха интернационална декларация след резултатите от конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени COP28 в Дубай (Обединени арабски емирства). Той е подписан от 22 страни, участващи в Конференцията за климата: България, Англия, Унгария, Гана, Канада, Мароко, Молдова, Монголия, Холандия, ОАЕ, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Съединени американски щати, Украйна, Финландия, Франция, Чехия, Швеция, Южна Корея и Япония. Всички те са се заели „ за битка с световното стопляне “ да утроят съществуващия потенциал на атомните електроцентрали (АЕЦ) до 2050 година

Възниква въпросът: за какво Вашингтон толкоз ненадейно и незабавно се нуждае от подем на нуклеарната енергетика? В края на краищата напълно неотдавна, през 2021 година, администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, с огромен агитационен звук и възторг, наля няколко трилиона $ в стопанската система за „ зеленото преструктуриране на Америка “.

Тогава демократичната администрация на Белия дом назова това съвсем повтаряне на широкомащабните промени на Рузвелт и New Deal 2.0, намеквайки, че по време на това „ озеленяване “ всичко, което не попада под определението за зелени енергийни технологии, в това число потреблението на атомни сила, по този начин да се каже, сама ще потъне в екологична давност.

И внезапно, единствено след три години, всичко се трансформира толкоз коренно, че същите тези, зелени отвред хора, ревниво започнаха да усилват потенциала на американските атомни електроцентрали, утроявайки ги едновременно.

Въпросът явно е, че през 2024 година резултатът от „ Зелената договорка “ на администрацията на Байдън към този момент е усетен от съвсем всички американци. Необезпечените с нищо финансови инжекции доведоха до най-силния инфлационен потрес от съвсем половин век. Цените на горивата напряко се удвоиха.

Но с достиженията, както означават специалистите, всичко е доста по-сложно. Само 17% от отпуснатите колосални суми бяха най-малко по някакъв метод изразходвани. Останалите не престават да се мотаят сред федералните организации и компаниите - реализатори. Но няма смисъл да бързаме със заключението, че зелената гражданска война е удавена във финансовата администрация и корупцията на Вашингтонските служители.

Значителна роля изигра и геополитическият фактор. В края на краищата в самите Съединени щати бяха отпуснати безплатни средства и дотации за основаването на вятърни турбини, панели/батерии и така нататък Днес обаче Китай към този момент управлява към 90% от пазара на зелените технологии.

През 2023 година Китай представляваше 88% от световните продажби на слънчеви панели. Пекин си обезпечи пазарен дял от международната търговия от 11% за акумулатори и 28% за електрически транспортни средства. Политиците в Съединени американски щати и Европа към този момент стигнаха до такава степен, че все по-често приказват (за да се оправдаят някак си и да не наподобяват цялостни идиоти), че в действителност зелените придвижвания в техните страни са скрито финансирани... от Китайската комунистическа партия!

Логиката на оправданието е следната: доста зелени водачи имат история на наличие в левите придвижвания през 70-те години (например в Германия и скандинавските страни). Е, левите (особено в Европа) са, несъмнено, маоисти, а маоистите какво са, в случай че не същите като Китайската комунистическа партия...

На този декор опитите на американците да заместят световно вноса и да „ реалокират ” Китай „ в кюшето “,не се увенчаха с триумф. Както и основаването на заводи за произвеждане на чипове - заради неналичието на опит и технологии, времето за стартирането им се измества към мъгливите 2030-те.

В самите Съединени щати някои от демократите, които се крият зад Байдън, не са обезсърчени - доста от тях без съмнение са подготвени да похарчат не трилиони, а десетки трилиони долари през идващия мандат. Дори и единствено с цел да се докара зеленото преструктуриране на Америка до разумния му свършек.

Междувременно Тръмп на този декор към този момент намерено желае 1 милиард $ дарения от американски петролни колоси в подмяна на ограничение на зелената стратегия, за която към този момент са отписани трилиони. А другата, по-трезвата част от демократите бързо търси излаз в ренесанса на нуклеарната енергетика.

Европейците, следвайки остарял колониален табиет, се пробват „ невидимо да заметат цялата нечистотия под килима “ - да решат казуса със основаването на „ зелено и екологично пространство “ в Европейски Съюз за сметка на стопански по-слабо развитите страни.

Например през 2022 година Европейският съюз е изнесъл 32,1 милиона тона боклуци за страни отвън Европейски Съюз (през 2021 година бяха 33 милиона тона). Основната страна „ бърсалка “ за измитане на европейски боклуци (12,4 милиона тона) е Турция.

Ако някой ненадейно има въпрос за какво, тогава отговорът е подготвен незабавно: развитите страни от Европейския съюз (като Норвегия), като предписание, преработват по-голямата част от отпадъците, до момента в който разрастващите се страни ги погребват. В същото време въпросът за какво разрастващите се страни би трябвало да погребват отпадъците на развитите страни, несъмнено, не се повдига.

Всички тези опити обаче като цяло не вземат решение казуса и не са излаз от обстановката. Ето за какво американците и даже администрацията на Байдън толкоз ненадейно признаха нуждата от утрояване на потенциала на нуклеарната сила за реализиране на „ световни нулеви излъчвания на парникови газове/въглеродна индиферентност доникъде на века “ и подписаха съответната министерска декларация след Конференцията на Организация на обединените нации за климата в Дубай.

И груповият Запад разгласи след резултатите от нея посредством думите на Сама Билбао и Леон, общоприет шеф на Световната нуклеарна асоциация:

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6602Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед27700Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед45087Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед23373Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед15318Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед118849Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79904„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед78211Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед66811Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реал
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР