Наричат Република Корея икономическо чудо. Експертите сочат за причини силната

...
Наричат Република Корея икономическо чудо. Експертите сочат за причини силната
Коментари Харесай

Посланикът на Южна Корея: Надявам се отношенията ни да прераснат в стратегическо партньорство І Лицата на дипломацията

Наричат Република Корея икономическо знамение. Експертите сочат за аргументи мощната държавна поддръжка, тактиката за поощряване на износа и индустриалната политика с акцент върху технологиите и хората. И в случай че зад всичко това стоят сложени и реализирани цели в числа, то взривът на корейската просвета в света – посредством к-попа, таекуондо, корейските филми и сериали и кухнята – е с неизмерима духовна стойност. А по какъв начин е позната България измежду корейците? Как се развиват двустранните ни връзки през годините? В кои сфери на стопанската система можем да се сближим? И още – вложенията, езикът, традициите. За всичко това в Лицата на дипломацията приказваме с посланика на Република Корея България Негово превъзходителство Бе Джонгин. Ето и някои от акцентите в изявлението:

 

България и Република Корея означават 34 години от дипломатическите си връзки. Как се развиват те през годините?

Н.Пр. Бе Джонгин: Ако създадем паралел с продължителността на човешкия живот, то 34 години е възраст на зрялост. Поглеждайки обратно, ранните 90-те бяха ера на турбулентност и преход. По това време Корея възприемаше България като врата към Балканите, нова граница за дипломацията. От своя страна, България вероятно гледа на Република Корея като на нов другар, като се имат поради предходните ѝ връзки със Северна Корея. Оттогава, България и Република Корея напредват малко по малко посредством съдействие във всички области, в това число политически продан на високо ниво, стопанска система, просвета, език и обучение. Надявам се, че в идващите години нашите връзки ще се развият до равнището на стратегическо партньорство.

Вие като дипломат намирате ли допирни точки в някоя от икономическите сфери сред Корея и България?

Н.Пр. Бе Джонгин: Силно имам вяра, че сме изправени пред доста сходни провокации – от енергийния преход до геополитиката, опазването на околната среда и устойчивото икономическо развиване. В същото време сме изправени пред огромното демографско предизвикателство на бързо застаряващо население. В лицето на тези компликации, ние бихме могли да развием капацитета си за съдействие в областите на енергетиката, био (технологиите), ИТ и високите технологии.

Често си напомням, че сред нас съществува многопластова връзка – това включва освен връзките сред Р. Корея и България, само че и сред Р. Корея и Европейския съюз, с който споделяме общи демократични полезности. Вярвам, че България ще се причисли към eврозоната и ще продължи да се интегрира в европейската стопанска система. Същевременно се надявам и че ще надхвърлите тези граници и ще разширите партньорствата си в Азия и оттатък.

Какви са вложенията на този стадий от Корея у нас?

Н.Пр. Бе Джонгин: Годините директно след установяването на нашите дипломатически връзки се отличаваха с доста позитивна вероятност, последваха интервали на възходи и падения, а напълно скоро изпитахме и въздействието на рецесията с COVID-19. Досега означаваме постоянен прогрес във връзка с нашите търговски и стопански връзки. Корейска компания, която е пионер в плановете за слънчеви панели в България, развива активност в страна към този момент повече от 10 години.

Също по този начин се веселя да кажа, че Hyundai Engineering & Construction възнамерява да взе участие в плана за създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Вярвам, че един път щом компания като Hyundai пристигна в България, ще я последват още корейски и азиатски компании.

Да поговорим за езика и културата – безспорна агресия с к-поп музиката и филмите! Нека кажем по какъв начин нараства ползата към проучване на корейски език в България – сюрпризиран ли сте, че толкоз доста българи учат корейски език?

Н.Пр. Бе Джонгин: Да, би трябвало да призная, че съм извънредно прелестно сюрпризиран! Високо правя оценка интереса на доста българи към корейския език и просвета. Любопитството в действителност е първата стъпка към разширение на светогледа. В България корейски език се преподава както в системата на висшето, по този начин и в тази на междинното обучение. Организираме годишен изпит по корейски език, на който се явяват до 150 българи. В Корея също има университетска катедра, в която се преподава български език. Вярвам, че българи, владеещи корейски език, и корейци, владеещи български, ще бъдат стратегически актив за нашето икономическо съдействие.

Какво ви харесва у българите и в България?

Н.Пр. Бе Джонгин: Харесвам София, само че най-вече обичам да пътувам из страната. Всеки път, когато го върша, откривам нещо ново. Любимата ми българска храна е шкембе супа, която прилича корейско ядене. Намирам българите за гостоприемни, доста грижовни и сърдечни, с почитание към непознатите култури. Мисля, че сред нашите две народи има добра „ химия “. Харесвам вашите първомартенски обичаи, с които обяснявате за какво пролетното време е такова причудливо, като в същото време изразявате откровеното си предпочитание за пролет. Фестивалът „ Сурва “ в Перник предишния януари също ме очарова. Съвсем скоро чакам и вашия празник на розата.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР