От 2021г. насам храната в Гърция е поскъпнала два пъти

...
От 2021г. насам храната в Гърция е поскъпнала два пъти
Коментари Харесай

Поскъпването на храната в Гърция поставя домакинствата пред дилема

От 2021г. насам храната в Гърция е поскъпнала два пъти по-бързо от междинния приход , което изправя семействата пред сложен избор - да понижат потреблението на съществени артикули или да усилят разноските си за хранителни артикули за сметка на други разноски.

Хранителните артикули са станали по-скъпи с минимум 30% от началото на инфлационната рецесия, което изправи средностатистическото гръцко домакинство пред алтернатива: да пренасочи 20 % от месечните си приходи само за храна или да ограничи потреблението на  най-необходимите артикули.

За съпоставяне - от 2021 година до края на края на 2023 година междинната работна заплата в Гърция се е нараснала с 12 % (от 1117 евро на 1251 евро през 2023 г.).

За същия интервал показателят на цените на питателните артикули се е повишил от 102 пункта на 127,9 пункта съгласно Ценовата обсерватория на Евростат.

Начинът, по който са се справили семействата през 2023 година, ще бъде регистриран през септември в годишното изследване на фамилните бюджети . Данните демонстрират, че ще има по-нататъшен спад в потреблението – какъвто беше казусът с миналогодишното изследване – само че също по този начин и увеличение на съотношението на разноските за храна по отношение на общия приход , изключително в семействата с ниски и междинни приходи.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР