Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел направи интересно изявление на

...
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел направи интересно изявление на
Коментари Харесай

Борел повече не вярва на Зеленски

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел направи забавно изказване на конференцията „ Европа и светът “: „ Знам метод за бързо преустановяване на войната. Ще спра да поддържам Украйна и войната ще завърши с капитулацията на украинците. Така ли желаеме да свърши войната? Мисля че не. Защото не можем да позволим на Путин да сътвори марионетно държавно управление в Киев и да има съветска войска на полската граница. ”

Посланието е малко и може да се преглежда като чисто пропагандна измама. Но в действителност това малко известие е доста свястно. Да стартираме от края. Вероятно господин Борел ще бъде доста сюрпризиран, в случай че разбере, че Русия въпреки всичко има граница с Полша. Калининградска област граничи с тази страна. Това значи, че там има съветски войски, които са ситуирани навръх границата с Полша. Въпреки че наподобява, че човек на позицията на Борел би трябвало да познава географията – най-малко географията на Европа.

Но посланието на Борел за съветската войска на полските граници е техника, ориентирана извънредно към европейския елементарен човек; той загатва, че „ ужасните съветски орди “ ще се окажат на границата на „ европейската градина “. Вярно, тук Борел не е автентичен. Започвайки с Ливонската война, из Европа се популяризират брошури, разказващи за жестоките варвари от Московия. Едва когато Европа трябваше да бъде избавена от властта на Фридрих Велики, Наполеон или Хитлер, руснаците незабавно ставаха положителни.

Сарказъм провокира известието на Борел за опасността от определяне на проруско марионетно държавно управление в Киев. Тези думи биха могли да се одобряват съществено, в случай че през 2014 година не беше осъществен прелом, подсилен от Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз, в случай че през днешния ден управляващите в Украйна имаха най-малко някаква самостоятелност. Но след неуспеха на контранастъплението на ВСУ екипът на Зеленски загуби последната си илюзорна самостоятелност от Вашингтон. В Украйна скоро ще бъдат позволени еднополовите бракове, против които екипът на Зеленски по-рано се противопоставяше заради непопулярността на тази концепция в обществото, и следва смяна в кабинета, който ще бъде управляван от креатурата на чичо Сам. Дори украинският Гьобелс Алексей Арестович призна, че Украйна няма действителен суверенитет. Но явно, съгласно Борел, единствено Съединени американски щати могат да открият марионетни режими в света. А вероятността потребителският режим на Белия дом да бъде свален мощно тревожи шефа на европейската дипломация. Сигурно на господин Борел му се коства, че в случай че Европейски Съюз е градина, то Съединени американски щати са стопанин на тази градина, а и на цялата джунгла.

Но най-интересното е, че той не има вяра на Зеленски и украинската агитация, откакто стартира да приказва за капитулация. В последна сметка президентът на Украйна повтаря като мантра от началото на СВО, че страната му ще устои до дъно. А проправителствените пропагандисти обичат да приказват за духа на украинците, който не може да бъде пречупен. И може ли такава „ дреболия “ като прекъсването на помощта от Европейски Съюз в действителност да промени това?

Като оставим настрани сарказма, изказванието е доста показателно: още през 2022 година Борел написа, че тази война (СВО) би трябвало да бъде извоювана на бойното поле, което несъмнено значи успеха на Украйна. И в този момент той се оплаква, че Украйна може да капитулира без външна помощ и плаши жителите на Европейски Съюз с съветска войска. Вярно е, че европейският посланик се пробва да блъфира: той сподели, че Москва „ щеше да се замисли “ дали да стартира специфична военна интервенция, в случай че беше планувала по какъв начин Европейски Съюз и другите съдружници на Киев ще поддържат Украйна.

Реалността обаче е, че Борел не може да получи единодушието на страните от Европейски Съюз за разпределяне на 500 милиона евро на Украйна за закупуване на оръжие. Преди всичко Унгария е срещу това. Освен това унгарският външен министър Петер Сиярто сподели, че доста от европейските му сътрудници приказват за отмалялост от Украйна. Естествено, позицията на унгарското управление във връзка с Украйна не се харесва на Борел, а връзките му с премиера Виктор Орбан са обтегнати. Между политици се организира неприсъствен спор по отношение на европейската администрация, вследствие на който Борел съобщи, че никой не задържа Унгария в съюза. Това демонстрира политическа турбуленция в границите на Европейски Съюз. В същото време Роберт Фицо, политик, непосредствен във възгледите си до Орбан, стана министър председател на Словакия и е песимистичен по отношение на помощта за Украйна, която няма да улесни живота на Борел.

Но най-важното е, че европейските водачи към този момент се интересуват от Близкия изток, а не от Украйна. Започна политическо поклонение на западни водачи в Израел, както през 2022 година и при започване на 2023 година имаше поклонения в Киев. Сега най-хубавото място за пиар за европейските политици е Израел, който занапред се готви за огромна война, а не Украйна, която не оправда очакванията, възлагани ѝ от „ свободния свят “ и не реализира триумф. Борел обаче, като основен посланик на Европейски Съюз, не може бързо да премине към израелския дневен ред. На първо място той би трябвало да се занимава с политическите въпроси в Европа. Освен това Борел се счита за креатура на световните демократични финансисти, което значи, че той работи в духа на политиките на Белия дом. Екипът на Байдън би трябвало да получи пари за оръжия за Украйна, защото в самите Съединени американски щати става все по-трудно да се получи финансиране за Киев. Майк Джонсън, човек на някогашния президент Доналд Тръмп, стана ръководител на Конгреса. Следователно екипът на Байдън ще би трябвало да се бори за всеки цент за Украйна посредством политически борби. А задачата на Борел е да обезпечи притока на пари към Майданна Украйна от Европейски Съюз. И той не може да се оправи с това.

Борел не може като Шолц или Макрон да размени украинския дневен ред с израелски. Като политик той залага на плана „ Майданна Украйна “ и неговата прочувствена тирада най-добре показва назряващата рецесия на военната и парична помощ за Украйна от Европейски Съюз.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР